🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Текстилът е "новата пластмаса". Какво ще се промени за дрехите?

Стратегията за рециклиране и повторна употреба на текстила на Европейската комисия предвижда промени от боядисването, през броя колекции до разделното събиране

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Средно европеецът изхвърля 11 кг текстилни изделия всяка година. По света всяка секунда се депонират или изгарят един камион текстилни продукти. Между 2000 и 2015 г. световното производство на текстилни изделия почти се е удвоило, а потреблението на облекло и обувки се очаква да нарасне с 63% до 2030 г. Европейското потребление на текстилни продукти е на четвърто място по въздействие върху околната среда и изменението на климата след храните, жилищата и мобилността. Текстилният сектор е на трето място по използване на вода и земя и на пето място по използване на първични суровини и по отделяне емисии на парникови газове.

Данните са на Европейската комисия, която през март т.г. прие Стратегия за рециклиране и повторна употреба на текстила - дрехи, килими, тапицерии, пердета и др. Фокусът в нея е върху повторната употреба на дрехите и влагане на текстилни влакна, получени от рециклиране на текстил.

Основното в стратегията

Изисква:

  • Нови правила за проектирането на текстилните изделия, с които се определят минимални изисквания за използването на рециклирани влакна в текстилните продукти и се гарантира, че те ще са по-дълготрайни и по-лесни за поправка и рециклиране.
  • Действия за справяне с непреднамереното изпускане на пластмасови микрочастици от текстилни изделия. Освен към проектирането на продуктите мерките ще бъдат насочени към производствените процеси, предпрането в заводите за промишлено производство, етикетирането и насърчаване използването на иновативни материали.
  • Производителите на дрехи ще трябва да намалят броя на колекциите, които пускат годишно. Така ще се задейства механизъм за справяне с бързата мода, която в стратегията е определена като "евтино, нискокачествено облекло, което се произвежда много бързо, често при лоши условия на труд извън ЕС".
  • Забрана за унищожаването на непродадени и върнати текстилни изделия с цел намаляване на свръхпроизводството и свръхконсумацията, а унищожаването им е загуба на стойност и ресурси.
  • Въвеждане на екомаркировка за текстил и обувки, чрез която потребителите лесно и по разпознаваем начин да правят избор на екологични текстилни продукти.
  • Задължително създаване на организации по оползотворяване на текстил. Според Европейската комисия системите на организациите по оползотворяване са се оказали ефективни за разделното събиране на отпадъците и последващото им управление и затова държавите членки ще трябва да ги приложат и за текстила.
  • Стимулиране на кръгови бизнес модели, особено в секторите за повторна употреба и ремонт.


Крайната цел е страните от ЕС да постигнат високи нива на разделно събиране на текстилни отпадъци до 2025 г.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар