Флорин, за когото да си лидер е изкуство

Управляващият директор на Telelink Business Services в Румъния за предизвикателството да изгради успешен стартъп на нов пазар от нулата

Флорин, за когото да си лидер е изкуство
Флорин, за когото да си лидер е изкуство

"Скок в неизвестното" е метафората, с която Флорин Йову описва решението си да приеме предложението да открие офиса на Telelink Business Services (TBS) в Букурещ. За него това означава да остави работата си в Dell - мултинационална компания, една от най-големите в IT сектора, за да се захване на практика със стартъп - отваряне на местно представителство на регионален играч като TBS.

"Каквито и разговори да имах с хора от компанията преди това, никой не може да те подготви за това какво ще намериш в реалността. Но всички неизвестни и потенциални рискове, които можеха да се объркат, не се объркаха. Всъщност бях зашеметен от това, което заварих - от зрелостта на компанията, на процесите, от нивото на отдаденост на хората, от визията", спомня си Флорин. И близо осем месеца след началото продължава да се изненадва приятно.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

"Скок в неизвестното" е метафората, с която Флорин Йову описва решението си да приеме предложението да открие офиса на Telelink Business Services (TBS) в Букурещ. За него това означава да остави работата си в Dell - мултинационална компания, една от най-големите в IT сектора, за да се захване на практика със стартъп - отваряне на местно представителство на регионален играч като TBS.

"Каквито и разговори да имах с хора от компанията преди това, никой не може да те подготви за това какво ще намериш в реалността. Но всички неизвестни и потенциални рискове, които можеха да се объркат, не се объркаха. Всъщност бях зашеметен от това, което заварих - от зрелостта на компанията, на процесите, от нивото на отдаденост на хората, от визията", спомня си Флорин. И близо осем месеца след началото продължава да се изненадва приятно.

Той се смее, че работата му е малко като one-man-show: "Грижа се за всичко - от административната до оперативната част. Аз съм шефът, секретарката и чистачката едновременно." Освен откриването на бизнес, търсенето на клиенти, на партньори, на потенциални сътрудничества той е и на лов за хора, които да се присъединят към местния екип на TBS, който в момента наброява четирима души заедно с него. "Това се оказа едно от най-големите предизвикателства - да открия и мотивирам подходящи хора да се присъединят към стартъп, защото не всички са толкова луди, колкото съм аз", споделя управляващият директор на TBS в Румъния.

Тръпката да започваш отначало

Всъщност Флорин не за първи път се впуска в подобно приключение - преди време отново открива представителство в страната, тогава за една от най-големите компании за системно интегриране в Европа. "Помня онези години като най-добрите в професионалния и в личния ми живот, затова си казах - защо да не пробвам отново. Опитът от тогава ми помогна да взема решението сега и също така да вярвам, че имам качествата и инструментите да се справя. Началото никога не е лесно, но аз умея да навигирам."

Сега Флорин си припомня тръпката да започва нещо от нулата, да го оформя, да оставя своя отпечатък. Харесва му, защото се чувства жив и въвлечен, прави го с радост, а и е далеч по-вълнуващо, отколкото да е в дневна рутина и режим "от 9 до 5". В същото време това да си част от по-голяма организация може донякъде да ограничава възможността за изцяло собствен почерк, но пък предлага плюсове като използване на вече налични ресурси и процеси, което премахва нуждата от "откриване на топлата вода" и изобретяване на колелото. "Предишната ми работа като регионален мениджър, покриващ няколко държави, имаше и хубави, и не толкова хубави за мен страни. Още при първите разговори с хората от TBS усетих, че предизвикателството да изградя нещо от самото начало и да вляза на пазар, който е нов за компанията, но не и за мен, е далеч по-интригуващо от корпоративната работа. Исках да съм част от нещо от старта и също да съм част от регионална група компании, която има амбицията да расте, има визията как да го прави и средствата за това", коментира той.

Колко е важно да има значение

Професионалният живот на Флорин в последните близо две десетилетия минава почти изцяло във водещи IT компании. През тези години научава, че опитът и образованието винаги имат значение, но ключовото качество, което цени най-много в себе си и в другите, определя с думата "светоглед". "Това е по-скоро въпрос на характер, индивидуалност, на вътрешно пътуване. Търся хора, които са склонни да бъдат изследователи, откриватели, новатори. В днешния свят такива не се намират толкова лесно", отбелязва управляващият директор на TBS Румъния.

Двете десетилетия в IT света са показали на управляващия директор на TBS - Румъния, и че най-важната съставка в рецептата за успех е любопитството. "Тази индустрия е пълна с умни хора, мотивирани и щастливи да бъдат част от последните писъци на технологичните иновации. Но освен това чрез технологиите можеш да помагаш на другите, да даваш обратно на обществото. Да, да бъдеш в IT сферата е cool, привлекателно е, но само ако се питаш за какво са технологиите и какво можеш да постигнеш с тях", убеден е Флорин. През годините той е срещал много колеги, които са в сектора заради парите или заради имиджа, но това не трае дълго, защото средата е трудна, може да бъде агресивна в бизнес отношение и "без любопитството и усещането, че това, което правиш, помага на хората и допринася за обществото, не можеш да бъдеш тук".

А какво мотивира самия него след толкова години в сектора? "Това, което ми дава импулс, пали ме и ме задвижва, е усещането, че оказвам въздействие с нещата, които правя. Когато си в голяма компания, си малко колелце в огромен механизъм. Но когато си в такъв тип компания като Telelink и особено в стартъп, тогава всичко, което правиш, има реално въздействие", казва Флорин. И се шегува, че ако си на някаква маргинална позиция в огромна компания, най-големият ефект, който можеш да постигнеш, е да ядосаш шефа си. Докато в TBS "всичко, което правим, има непосредствено въздействие върху нас самите, върху семействата ни и върху обществото", и дава пример с проект на компанията с Министерството на образованието, който има пряко въздействие върху бъдещето на децата и оттам върху обществото като цяло.

Точно това обаче прави работата на Флорин не само по-вълнуваща, но и по-отговорна: "Всяко решение, което взимам, е трудно именно заради последствията от него." Затова е изключително внимателен с кого си партнира, с какви клиенти работи, какви хора приема в екипа си. Защото е научил, че е имиджът на една компания е не само въпрос на суета, но и е определящ за развитието й.

Дзен и изкуството да бъдеш лидер

Така трудно преводимата дума mindful е първият онлайн контакт с Флорин (тъй като е потребителското му име в Skype) и освен че бива използвана често от него в разговора, тя също така чудесно го описва. "Никога не съм правил нещо, което не харесвам, или ако съм правил, го осъзнавам и го променям. По тази причина никога нямам усещането, че работя, няма граница между живота ми и работата ми - в смисъл, че каквото и да правя, го правя с цялото си сърце, душа и радост, вложени в него. Защото иначе не мога да го правя", споделя той.

Заради сливането на всичко в един поток Флорин няма и усещането, че служебната и останалата част от живота се случват в определено време: "Да, по договор трябва да формализираме някакви работни часове. Но има и друго - нужно е да осъзнаваме себе си и да слушаме телата си. Ако някой днес не се чувства добре, какво мога да искам от него? Има време, когато работиш, и време, когато си почиваш, не е необходимо да се случва по някакъв строго определен график."

Едно от нещата, които много харесва в TBS, е това, че в компанията има отворена и честна среда и хората са открити, истински и точни. "Тук всеки се чувства добре дошъл и приет такъв, какъвто е. А също и подкрепян да прави нещата както смята за добре в рамките на зададените параметри на работата", обяснява Флорин. Той е участвал в дизайна на офиса и формулира философията си за работното пространство така: "Опитвам се да бъде колкото е възможно повече дзен."

И ако йогата и медитацията помагат на Флорин да развива "меката" си страна, да укротява нетърпението и безпокойството и да се свързва със себе си, то другите му хобита - кайтсърф и триатлон, изразяват енергичната му страна. "Триатлонът е нещо много предизвикателно и същевременно конкурентно. Да плуваш 2 км, заобиколен от 200 души, не е като да се плацикаш в басейн, случва се да те ритнат, да те удрят през лицето с лакът. Научих се да оставам центриран в себе си в тези трудни ситуации и това очевидно помага и в бизнеса. Но всъщност най-важното състезание, когато практикуваш триатлон, е със самия себе си. Когато трябва километри наред да тичаш, плуваш и караш колело, мисълта за отказване е винаги там, с теб, твой спътник е", признава Флорин. И тогава просто си казваш - нека видя дали мога да направя още една крачка и после може да се откажа. Правиш я, после още една и още една и така стъпка по стъпка стигаш до финала. И тогава се изненадваш от себе си: "Страхотно, направих го, без да се откажа!"

А как би описал управленския си стил? "Това е пътуване. Правя го от дълго време, не за първи път съм на управленска позиция. Хората ми казват, че съм от лидерски материал, но аз никога не съм се усещал като такъв, за мен да бъдеш лидер е изкуство. Също така има разлика между това да бъдеш лидер и да бъдеш мениджър", смята Флорин. Неговият стремеж е да бъде близо до хората от екипа си, да ги изслушва, да знае за проблемите им, да ги подкрепя. И също така да внася допълнителна стойност там, където може. Другото важно за един лидер е да не бъде навсякъде, да позволи на останалите да летят сами: "Това е границата, която всеки лидер трябва да работи, за да достигне - къде да спре да бъде такъв и да започне да дава свобода на хората да бъдат самите себе си. Защото можеш да водиш до определена предел. След това са хората, тяхното поведение, тяхната личност, техните ценности, които привнасят в работата. Това не можеш да го управляваш, те имат нужда от свобода."

Обяснете на близките си какво работите:

Ръководя офиса на TBS в Румъния.

Ако "Телелинк" е човек, какъв е той и какво обича да прави?

Ако Telelink беше човек, би изглеждал като един от най-добрите ми приятели. Чувствам се изключително добре дошъл и подкрепян, откакто съм се присъединил към екипа и бих искал да предам това към новите попълнения в местния ни офис в Румъния.

Кои са хората, които са ви повлияли най-много за избора за развитието ви в професията?

Имах късмета да преплета пътя си с един висш бизнес представител на румънски завод за трактори във Великобритания по времето на комунистическия режим, отговарящ за получаването им там. Срещнах го много след края на тази ера, когато вече работеше като консултант по продуктов мениджмънт за IBM. Именно този джентълмен беляза целия ми професионален път със своето красноречие, с маниерите си от старата школа, които предполагат да правиш бизнес като държиш на думата си, сякаш тя е последното нещо на земята за удържане. Моралният компас и етиката, които видях в него преди 20 години, ме ръководят и до ден днешен.

Последните книжни заглавия, които ви впечатлиха:

"Зорба гъркът" е последната книга, която ме впечатли, но най-формиращата книга за мен остава "Алхимикът" на Паулу Коелю, към която продължавам да се връщам, да я препрочитам и да намирам себе си всеки път в нея.

Подкаст, YouTube или TikTok канал, които ви вдъхновяват?

Най-големият ми син (сега е на 16) преди няколко години направи свой канал в YouTube и в момента има близо 2 000 последователи. Аз съм най-запаления му последовател. Също така обичам да следя канала на Брене Браун, която говори за уязвимостта като сила.

Най-полезната ви джаджа?

Медитацията. Практикувам я почти всекидневно, усещам, че ме центрира и ми помага да навигирам дори през най-трудните дни в офиса.

Как изглежда бюрото ви?

Обичам бюрото ми да е възможно най-чисто. Чисто бюро - чист ум...

Как биха ви описали вашите колеги в едно изречение?

Екзотичен каубой? Хахаха... Не зная.

Как ще ви разпознаем, ако влезем в офиса и не знаем кой сте?

По походката. Хората, които ме познават, успяват да ме разпознаят дори в гръб и отдалече по нея.

Трите места по света, които са ви впечатлили най-силно:

САЩ - Ню Йорк и калифорнийските плажове (всички от тях); Франция - Лазурният бряг; Италия - Тоскана.

Планирам скоро да посетя Индия и Тибет.

Кога за последен път направихте нещо за първи път и какво:

Преди две години започнах да се занимавам с кайт сърфинг.