Световният лидер при жилищните имоти Sotheby’s International Realty - вече и в България

Христо Ангелков - управляващ партньор на Bulgaria Sotheby’s International Realty

Христо Ангелков - управляващ партньор на Bulgaria Sotheby’s International Realty
Христо Ангелков - управляващ партньор на Bulgaria Sotheby’s International Realty
Христо Ангелков - управляващ партньор на Bulgaria Sotheby’s International Realty
Христо Ангелков - управляващ партньор на Bulgaria Sotheby’s International Realty
Визитка:

Христо Ангелков е управляващ партньор на Bulgaria Sotheby's International Realty. Той е професионалист в областта на недвижимите имоти от 1999 г. Възпитаник на Harvard Business School Executive Education 2013.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Визитка:

Христо Ангелков е управляващ партньор на Bulgaria Sotheby's International Realty. Той е професионалист в областта на недвижимите имоти от 1999 г. Възпитаник на Harvard Business School Executive Education 2013.

Господин Ангелков, каква е вашата визия за изкуството да живеем красиво?

- Всичко е в мисълта и нагласата към живота и ежедневието. Обичаме да посещаваме луксозни места, да се наслаждаваме на добро обслужване и внимание, но най-красивото е това, което природата ни дава, там човек се чувства свободен да се наслади на хубостта. В Bulgaria Sotheby's International Realty ние създаваме щастлив живот чрез домовете, които предлагаме, като съчетаваме природни дадености с архитектура и интериор от всички кътчета на света.

Вие сте представител на Sotheby's International Realty. Защо този международен бранд има потенциал да бъде лидер на пазара в България?

- Sotheby's International Realty е световен лидер в средния и високия сегмент на жилищните имоти с 1000 офиса в 78 държави и над 25 000 сътрудници. За миналата година компанията отчита продажби за над 204 милиарда долара. В много голям процент от държавите, в които присъства, компанията е водеща на пазара, което ще се случи и в България след определен период.

Какъв е вашият бизнес модел? Кои са неговите силни страни и кои са най-големите предизвикателства?

- В нашата компания ние прилагаме международните практики на бранда в съчетание с местния бизнес модел и начин на работа. Компанията на световно ниво е инвестирала много в маркетинг и дигитализация, като ние се възползваме от тяхното know how. Създаваме различен метод на действие и структура, които се отличават от нашата конкуренция, осигурявайки на служителите ни добри условия и действия в екип. По този начин ние предлагаме на нашите клиенти най-добро обслужване и внимание към детайла. Чрез офисите ни в различни държави имаме възможността да представим България и да привлечем инвестиции, като това е най голямото предизвикателство - да насочим интерес към нас. Бъдейки част от мрежата на Sotheby's International Realty, виждаме как на повечето места по света нашият сектор е регулиран със закони, които се спазват стриктно и са в помощ на фирмите за недвижими имоти и за крайния клиент. Ще работим в направление това да се случи и в България в близко бъдеще, за да имаме един сигурен пазар.

Какъв е вашият пазарен дял в мрежата на Sotheby's International Realty?

- Ние сме част от мрежата от октомври 2021 и все още сме в етап на развитие.

Каква е вашата стратегия за развитие на този бизнес?

- Ние се насочваме към няколко основни направления:

  • Местен пазар, на който предлагаме най добрите услуги на нашите клиенти, продажби и наеми на къщи, апартаменти, сгради и парцели. Цялостен процес от подготовка за продажба или наем до приключване на сделката. Проучване на целия пазар за нашите клиенти купувачи и представяне на пълен набор от оферти, съобразени с тяхното търсене.
  • Услуги за строители и инвеститори - от фаза дизайн на проекта и насоченост към клиента до маркетинг кампании и продажби. Чрез мрежата ни от офиси продаваме обекти ново строителство на целеви пазари като Германия, Австрия, скандинавските страни, Англия, Израел и други. Наша цел е да предоставим на местния пазар целия опит, който придобиваме от работата си със Sotheby's International Realty. Малка част от него е инвеститорът да предава жилищата на крайния клиент в завършен вид по одобрен от него проект, като по този начин се спестяват на бъдещите обитатели години наред ремонтни работи след завършване на сградите.
  • Имаме възможност да предложим на българи с интерес за инвестиции извън България най-професионално обслужване и ексклузивни имоти навсякъде по света, както и да осъществим продажба на имоти, които притежават извън България.

Доколко се различават представите за мечтан имот на клиентите? Какво е вашето наблюдение по света и на българския пазар?

- Всеки клиент е индивидуален и най-важното за нашите консултанти е да го разберат и да вникнат в неговите желания и цели. Ние не губим времето на нашите клиенти, предлагайки им имоти, към които нямат интерес. Всеки пазар е различен, затова, ако наш клиент има интерес към друг пазар, ние го пренасочваме към местния професионалист, който би свършил работа по най-добрия начин.

Какъв е профилът на вашите клиенти и как достигате до тях?

- Ние подхождаме с внимание към всеки клиент, независимо от коя сфера е. Както знаете, нашата компания "Ирис Естейтс" е на пазара от 1993 година и тази компания през 2021 се ребрандира на Bulgaria Sotheby's International Realty. През всичките тези години ние сме натрупали много опит и база данни от клиенти и имоти, с които работим и сега, като разширяваме нашето портфолио всеки ден.

Какви са необходимите ключови умения на сътрудниците във вашия екип?

- Всеки наш сътрудник е минал обучение според стандартите на бранда и детайлните ни практики на работа. Вниманието към клиента е ключово за нас, както и да успеем да го насочваме към най-успешни сделки според нашия опит, изграден през годините.

Какви са вашите инвестиции и как оценявате тяхната възвръщаемост?

- Работим по ясно изграден бизнес план, който следваме като цел за възвръщаемост.

Защо решихте да създадете RE Club и как се насочихте към тази сграда?

- Първоначалната ми идея, след като започнах преговори за представителство на бранда в България, беше да създам по-различен офис и да го съчетая със социално място за срещи, съчетано с добра кухня и подбрани питиета, където хората да се чувстват добре и да говорят за имоти. Така се роди RE (Real Estate) Club. В нашето пространство всичко напомня за имоти - от менюто до екраните по стените. Също така ние използваме помещението да правим събития за презентация на проекти и имоти на различни целеви групи, както и за търгове на ексклузивни имоти. Сградата напълно отговаря на моя бизнес модел и се съчетава с историята на бранда като архитектура и местоположение. Наличието на много паркоместа в непосредствена близост е голям плюс. Офисът на Bulgaria Sotheby's International Realty е позициониран на същия адрес - ул. "Московска" 29, като се намира непосредствено над RE Club.

Как интериорът помага да забравим за миг забързаното ежедневие?

- Постарах се интериорът да е съчетание на модерно с класически привкус, като най важната цел бе да бъде уютно, което смятам, че постигнах.

Как избирате кои експозиции и творци да бъдат изложени в арт галерията на RE Club?

- Както е известно, Sotheby's е най-голямата аукционна къща за изкуство и заради връзката ни с този 300-годишен бранд реших пространството на RE Club да бъде и с функцията на галерия, с която се занимават две дами с дългогодишен опит в сферата на изкуството и те подбират изцяло изложбите.

Лесно ли се съчетават хубавата храна, настроение и изкуство?

- Ще се радвам нашите клиенти да го оценят и да ни дадат обратна връзка дали сме го постигнали.

Трудно ли се създава общност от хора с отношение към изящното и красивото във всеки детайл от всекидневието?

- Доста е трудно, но смятам, че на тази локация ние сме го постигнали и винаги работим за по-добри резултати.

Имате ли "рецепта" как да откриваме красотата навсякъде около нас?

- С положително мислене, усмивка и добро настроение винаги сме предразположени да откриваме красивото около нас.