🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Дунарит" на прага на своята 120-а годишнина

Инж. Петър Петров, изпълнителен директор на "Дунарит" АД

Инж. Петър Петров, изпълнителен директор на "Дунарит" АД
Инж. Петър Петров, изпълнителен директор на "Дунарит" АД
Инж. Петър Петров, изпълнителен директор на "Дунарит" АД
Инж. Петър Петров, изпълнителен директор на "Дунарит" АД
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Срещате ли проблем с недостига на кадри за вашия бизнес? Имате ли стратегия за привличане и задържане на служители?

В дружеството работят около 900 души. Вече е кристално ясно, че проблемът с недостига на хора с техническо образование е национален. Още по-големи трудности ни създава обстоятелството, че образователната система не е в състояние да подготви такива кадри. Бяха направени някакви стъпки в правилната посока, но те ще дадат резултат след повече от 6-7 години. Търсим кандидати, които осъзнато искат да работят при нас. Създаваме всички условия, за да се чувстват нашите служители добре и да искат да останат, да работят, да се учат и да получат това, което другаде не са получили досега.

От два месеца функционира детски кът "Дунарит", създаден по Програма към Европейския социален фонд с национално и европейско финансиране. Капацитетът й е 60 деца. Времето и интересът към него ще ни помогнат да решим дали да се възстанови като детска градина, каквато е функционирала преди много години.

Дружеството подкрепя всички местни и национални инициативи, които имат широк обществен отзвук. "Дунарит" е спонсор на националния отбор по художествена гимнастика и на общинска фондация "Русе - град на свободния дух".

В какви нови проекти инвестирате през тази година?

Стараем се всяка година да имаме поне един нов продукт на пазара. Стремим се да осигурим и необходимото оборудване за производството му. "Град 122 мм", реактивен снаряд, е едно от изделията, върху които работим. В България не е произвеждан досега.

Основен приоритет тази година е възстановяването и модернизирането на една от производствените мощности, пострадала при инцидент преди година и половина. Продължава инвестирането на средства за закупуване на високопроизводителни и модерни машини с цифрово програмно управление с цел енергийно по-ефективно производство.

Как се справяте с нарушените вериги на доставки и поскъпването на суровините?

Нарушените вериги на доставки и покачването на цените на суровините са може би най-силно влияещите фактори, свързани освен с пандемичната обстановка и с войната в Украйна. Поради рязко увеличените срокове на доставка сме принудени да създаваме резерви. Засега успяваме да балансираме между риска от създаване на ненужни запаси, което намалява оперативните ни ресурси и запазва способността ни да реагираме адекватно на желанието на нашите клиенти. Това наложи да търсим алтернативни източници за доставки на материали.

Как планирате да решите проблемите, предизвикани от евентуален дефицит на природен газ?

Планирани са инвестиции в проекти за алтернативни източници на енергия, например фотоволтаична централа и преминаване към други видове гориво освен метан. Имаме 20 дка плоски покриви, върху които могат да бъдат поставени соларни панели с мощност около 10 мегавата. Целта ни е да инсталираме толкова мощност, колкото ни е потреблението.

Каква е ситуацията за вашия бизнес на пазара, на който оперирате?

Обезпечени сме с договори за производство на продукция до средата на 2023 г., като обстановката на световните пазари е много динамична и трудно предвидима.

Как оценявате скандалите около фирми, свързани с военното производство?

"Дунарит" и другите оцелели фирми от бившия военнопромишлен комплекс са от значение за националната сигурност. Не е добре хора със съмнителни експертни познания да говорят по темата.

Дружеството е основано през 1903 г. като фабрика за барут. През 1947 г. е национализирано и преименувано на Държавна фабрика "Дунарит". От 2005 г. предприятието функционира като частно акционерно дружество.

Фирмата минава през различни етапи на развитие. Благодарение на квалифицираните кадри с голям опит в производството на специална продукция през годините са усвоени различни изделия. Успоредно с военните продукти започва производството на продукция за граждански цели: оборудване за зъботехнически лаборатории, машини за поддръжка и ремонт на релсови пътища, автомобилни уредби за ВВГ "Пропан-бутан", пластмасови детайли и инструментална екипировка.

Днес "Дунарит" АД е познато на международните пазари като дружество с традиции, съхранило през своята 119-годишна история опита на няколко поколения.