Новият брой: Пътят към Шенген
Close

Езерото на Военна академия се пълни с риба този уикенд на Бакхус Fish Fest

Над 100 вида риба, MasterChef Мария Жекова и емоции ще радват гурманите на 1 и 2 октомври на безкешовото пето издание на феста

Езерото на Военна академия се пълни с риба този уикенд на Бакхус Fish Fest
Езерото на Военна академия се пълни с риба този уикенд на Бакхус Fish Fest

За един уикенд езерото в парка на Военна академия в София отново ще е пълно - на 1 и 2 октомври там ще се проведе петото издание на фестивалa за морска храна "Бакхус Fish Fest".

Петото издание на "Бакхус Fish Fest" (и двата дни от 11 до 21 ч.) вече традиционно ще събере ресторанти, напитки и търговци, насочени изцяло към морските храни, но тази година фестът става и "звезден" - като част от програмата, която иначе включва музика и майсторски класове, победителката от MasterChef Мария Жекова и ценител на прясната риба ще споделя свои рецепти.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

За един уикенд езерото в парка на Военна академия в София отново ще е пълно - на 1 и 2 октомври там ще се проведе петото издание на фестивалa за морска храна "Бакхус Fish Fest".

Петото издание на "Бакхус Fish Fest" (и двата дни от 11 до 21 ч.) вече традиционно ще събере ресторанти, напитки и търговци, насочени изцяло към морските храни, но тази година фестът става и "звезден" - като част от програмата, която иначе включва музика и майсторски класове, победителката от MasterChef Мария Жекова и ценител на прясната риба ще споделя свои рецепти.

Билети: тук

С какви вкусотии ще е пълно езерото

За четирите си досегашни издания тематичният фестивал показа, че у нас има много мегдан за развитие на рибната култура, но и много любопитство към нея. Петото издание, изглежда, ще надгради успеха от предишните и ще бъде най-интересното досега.

Над 100 вида риба и морски дарове ще посрещат посетителите на щанда на "МЕТРО България", а "МЕТРО Академия" на втора локация ще ги приготвя на барбекю. Отделно 12 други заведения ще отразяват различните лица на морските ястия с pop-up локации: от мексикански такоси с риба до бургери с рапани, от рибена чорба до гьоза и жабешки бутчета, риба на скара и паста с морски дарове.

Бурканчета с черноморски улов, бутилки екстра върджин зехтин и оцет, ферментирали пасти, идеални за марината, печива и сладкиши ще допълват картинката на храните.

Напитките пък ще включват всичко от посветен винен бар с български бутикови вина, през баварска и няколко марки българска крафт бира, узо и китайска ракия, (без)алкохолни коктейли. Откъм питиетата без "градус" ще има също студени билкови чайове и газирани такива без консерванти, както и ароматно кафе и горещ шоколад.

Пълния списък може да видите тук

Програмата, наградите, звездите и картите

Събитието продължава от 11 до 21 ч. и двата дни и е изцяло безкешово с оглед бързината и хигиената на обслужване: плащанията стават с дигитален портфейл (Google Pay, Apple Pay и др.), дебитна или кредитна карта.

Програмата може да се следи тук, а първите детайли вече са известни - програмата ще включва музика на живо, както и майсторски класове, сред които ще бъде и този на Мария Жекова от MasterChef. Темите включват:

  • как се почистват калмари (и защо е важно да можем)
  • какво да имаме предвид, когато пазаруваме риба и морски дарове в зависимост от повода, рецептите и бюджета ни
  • какви са тайните на маринатите и ферментациите
  • какви подправки да ползваме според рибата
  • рецепти с паламуд и защо да обичаме черноморските риби.

Играта на Mastercard пък ще пренесе посетителите на феста от живия и шумен център на София до истинско винено райско кътче на брега на река Дунав: голямата награда е незабравим уикенд в една от най-горещите дестинации в България в момента - бутиковият туристически комплекс Bononia Estate Winery & Resort. Уикендът включва първокласен ресторант, ръководен от шеф Филип Захариев, превъзходна хотелска част, луксозна SPA и релакс зона, изба и лозя.

С немалка доза сигурност можем да кажем, че на 1 и 2 октомври езерото на Военна академия ще е пълно - и с храна, и с интересни класове, срещи и демонстрации, но и с много положителни емоции, които да ни "държат влага" с хубавия спомен чак до догодина.

Билети: тук