Новият брой: Пътят към Европа
Close

"Вила Ямбол" - между традициите и вятъра на промяната

Една от най-старите изби в България популяризира богатото винено наследство на своя регион с марката Kabile

"Вила Ямбол" - между традициите и вятъра на промяната
"Вила Ямбол" - между традициите и вятъра на промяната
  • Реколта за вина отличници, така описват тазгодишното качество на гроздето
  • Най-важен е вкусът, казва изпълнителният директор на винарната Красимир Аврамов
  • Kabile Сира бе избрано за "Най-добро от България" на тазгодишния Concours Mondial de Bruxelles


От пазарна гледна точка най-доброто вино е продаденото. В това отношение производителят с традиции от 1924 г. "Вила Ямбол" има с какво да се похвали - неговата едноименна марка е сред лидерите по продажби. Но за екипа на една от най-старите винарни в страната тези пазарни успехи не са достатъчни. В последните пет години избата прави смела заявка със серии в по-високите ценови класове, като приема задачата да популяризира традициите на своя регион.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
  • Реколта за вина отличници, така описват тазгодишното качество на гроздето
  • Най-важен е вкусът, казва изпълнителният директор на винарната Красимир Аврамов
  • Kabile Сира бе избрано за "Най-добро от България" на тазгодишния Concours Mondial de Bruxelles


От пазарна гледна точка най-доброто вино е продаденото. В това отношение производителят с традиции от 1924 г. "Вила Ямбол" има с какво да се похвали - неговата едноименна марка е сред лидерите по продажби. Но за екипа на една от най-старите винарни в страната тези пазарни успехи не са достатъчни. В последните пет години избата прави смела заявка със серии в по-високите ценови класове, като приема задачата да популяризира традициите на своя регион.

Глътка история

Връзката между Ямбол и правенето на вино е много древна - още от времето на траките там са се правили висококачествени напитки. Затова и "Вила Ямбол" избира името на античния тракийски град Кабиле, който се намира в непосредствена близост до винарната, за название на своята марка. С лансирането си преди пет години Kabile обра медалите и в страната, и на световни конкурси. Тази година именно Kabile Сира бе определено за "Най-доброто вино от България" на международния Concours Mondial de Bruxelles, а малко по-рано Kabile Мерло Резерва добави Голям златен медал от Vinalies Internationales, организиран от Съюза на енолозите във Франция.

"Високата оценка, която получаваме от международните съдии за Kabile, е признание, че правим вкусни вина, на световно ниво и по-важното - даваме възможност консуматорът да пие много качествен продукт на много добра цена - разказва изпълнителният директор на винарната Красимир Аврамов по време на един много напрегнат период - гроздобера. - Плодовете, които досега сме прибрали, са с много добри показатели. Бих казал, че е реколта за вина отличници, но все пак има още време - имаме да дооберем каберне совиньон, юни блан, каберне фран и сира. Тази година стартирахме кампанията малко по-рано от очакваното, понеже високите юлски температури допринесоха за по-бързото узряване на някои сортове. Очакванията ни са за свежи и ароматни бели и розе вина, а червените да са плътни и структурирани."

Според Красимир Аврамов екипът е успял да съхрани високото качество на реколтата благодарение на това, че лозовите масиви, които управлява - близо 10 000 дка, не са концентрирани само в едно землище. Така въпреки бурите и интензивните валежи в последния месец фирмените лозя не са били засегнати.

Вятърът на промяната

"Да си голям производител не означава, че не можеш да създадеш уникални вина за ценители. Дори бихме казали, че е еднакво трудно да реализираш малки партиди и да продаваш консистентно качество в големи обеми. Но независимо дали създаваме лимитирана серия или по-масови вина, за нас най-важен е вкусът", допълва Красимир Аврамов. Доказателство за това е лимитираната серия на "Вила Ямбол" Vineyards Selection - тероарни вина, които се предлагат само във висок клас ресторанти. Те са резултат от близо 10 години усилия на екипа на компанията.

Самият избор на масиви е изключително прецизен. Взети са предвид наклон, слънцегреене, почви и дори посоката на вятъра - ориентирани са според моряшкия компас "Розата на ветровете", който определя завъртането на въздушните течения, посоката и интензивността им. Лимитираната серия се състои от три червени вина, произведени от микрорайони - Тополица, Тенево и Болярово, и едно бяло вино от района на Трояново. Миналата година именно блендът от мерло, каберне фран и пти вердо от Тенево бе класиран на пето място в класацията Divino Top 50 за най-добри български вина.

"Този бленд се отличава със забележителни дълбочина и сложност. Елегантността на тялото и умереното алкохолно съдържание го открояват на фона на обичайните по-мощни и високоалкохолни тракийски вина. Стройно и благородно!", описаха го винените експерти. От "Вила Ямбол" подхождат още по-амбициозно към заявката си в премиум сегмента, като подготвят лансирането и на естествено пенливо вино в серията Vineyards Selection, произведено по класическа технология.

Професионализмът, стройната организация на работа и пазарно позициониране на "Вила Ямбол" говорят, че вятърът явно духа в правилната посока.