Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Достигнаха ли своя връх печалбите на американския бизнес

Факторите, които подхранваха продължилото десетилетия нарастване на корпоративните печалби, изчезват или отслабват

Балансът на силите между труда и капитала се променя.
Балансът на силите между труда и капитала се променя.
Балансът на силите между труда и капитала се променя.    ©  Shutterstock
Балансът на силите между труда и капитала се променя.    ©  Shutterstock

FedEx почти не успя да вдигне бизнеса си на крака. Месеци след като за първи път започна да доставя пратки за една нощ през 1973 г., първият петролен шок удари световната икономика и младата логистична фирма изглеждаше обречена на разпад. Сега, когато Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК), отново разтърси и без това колебливата световна икономика с решението си на 5 октомври рязко да намали производството, цените на горивата са само едно от притесненията на фирмата. Слабите обеми на доставки и постоянно високите разходи накараха FedEx да оттегли насоките за печалбата за следващата година през септември, което свали повече от една пета, или 11 млрд. долара, от пазарната й стойност.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

FedEx почти не успя да вдигне бизнеса си на крака. Месеци след като за първи път започна да доставя пратки за една нощ през 1973 г., първият петролен шок удари световната икономика и младата логистична фирма изглеждаше обречена на разпад. Сега, когато Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК), отново разтърси и без това колебливата световна икономика с решението си на 5 октомври рязко да намали производството, цените на горивата са само едно от притесненията на фирмата. Слабите обеми на доставки и постоянно високите разходи накараха FedEx да оттегли насоките за печалбата за следващата година през септември, което свали повече от една пета, или 11 млрд. долара, от пазарната й стойност.

FedEx отдавна се смята за лидер на икономиката като цяло. В знак, че тази репутация е добре застрахована, корпоративните гиганти навсякъде сега предупреждават за удари върху печалбите, докато Уолстрийт се подготвя за сезона на печалбите в САЩ, който започна миналата седмица. На 6 октомври британският петролен гигант Shell заяви, че очаква маржовете в нейния рафиниращ и химически бизнес да паднат рязко. На следващия ден Samsung, южнокорейският електронен гигант, предупреди, че оперативните му печалби ще намалеят за първи път от три години.

Предупредителни сигнали

Много икони на America Inc дават подобни сигнали. Ford заяви, че очакваното свиване на печалбите се дължи наред с други фактори на недостига на части за своите автомобили. Nike се бори да изчисти големите запаси от непродадено спортно облекло. Дори американските технологични гиганти, които замразяват наемането на служители, тъй като рекламодателите затягат бюджетите за дигитален маркетинг, а уморените от инфлацията потребители отлагат покупката на нов смартфон, вече не изглеждат неуязвими. Странният набор от оптимистични резултати като тези на PepsiCo само подчертават колко негазирана изглежда по-широката картина.

Като цяло прогнозите за печалбите за третото тримесечие на индекса S&P 500 на големите американски компании досега са ревизирани надолу с 6.8% от юни насам. Това е повече от два пъти по-голямо от средната ревизия през последното десетилетие. Очакванията за следващата година няма как да не паднат. Част от проблема се дължи на силния долар, който прави чуждестранните приходи, които представляват почти една трета от общия размер на S&P 500, с по-малка стойност, когато се обърнат в долари. По-голямата причина е забавянето на икономиката. Ако това се превърне в рецесия, както изглежда, вероятно резултатите ще пострадат повече. След Втората световна война печалбите на акция са паднали средно с 13% около рецесиите, изчислява банката Goldman Sachs.

През последните няколко десетилетия подобни циклични спадове бяха предимно краткотрайни епизоди в дълъг пробег за корпоративни печалби. Мощни структурни сили тласкаха печалбите до рекорд след рекорд спрямо БВП. През последното тримесечие те бяха на рекордно ниво. Някои от тези дълготрайни двигатели на печалбата в момента намаляват. Глобализацията, която позволи на компаниите да понижат разходите и да станат по-ефективни, спира на фона на геополитическото напрежение. Световната търговия ще нарасне само с 1% през следващата година, прогнозира Световната търговска организация (СТО) на 5 октомври. Два дни по-късно САЩ затегнаха още повече ограниченията си върху износа на технологии за Китай. В същото време безмилостната консолидация, която направи много индустрии по-концентрирани и доходоносни, може да е приключила.

Обръщане на тренда

По-притеснително за главните изпълнителни директори е, че други важни двигатели на корпоративните печалби - ниските лихвени проценти, ниските данъци и стагниращите заплати - може да се обърнат. След години на получаване на малък дял от печалбите на компаниите кредиторите, правителствата и работниците изискват повече.

Исторически ниските лихви и данъци са допринесли за една трета от ръста на печалбите на S&P 500 (с изключение на финансовите компании) през последните две десетилетия според проучване на Майкъл Смолянски от Федералния резерв. И двата показателя сега се покачват. По-високите лихвени проценти ще направят обслужването на дълговете по-трудно за компаниите, което ще изяде крайния резултат. Като начало това ще засегне онези компании - обикновено по-рисковите - които са взели заеми при плаваща лихва. Въпреки че дългът с плаваща лихва представлява само 11% от общите заеми на компаниите от S&P 500, част от останалите 89% също ще трябва да бъдат рефинансирани рано или късно - почти сигурно на много по-висока цена. Това включва над 1 трлн. долара облигации с инвестиционен клас, емитирани през 2020 г.

Точно както финансистите стават по-взискателни, това правят и данъчните. Тъй като апетитът за данъчни облекчения, финансирани от дефицит, намалява, друг Закон за облекчаване на данъците и работни места, който беше подписан от Доналд Тръмп през 2017 г. и намали законовата корпоративна ставка от 35% на 21%, изглежда малко вероятно да бъде приет. Законът за намаляване на инфлацията (IRA), приет наскоро при приемника на Тръмп от Демократическата партия Джо Байдън, включва 15% минимална ставка на корпоративния данък върху печалбите на предприятия с над 1 млрд. долара приходи преди плащане на данъци. Goldman Sachs смята, че новите правила ще намалят общите печалби на S&P 500 със скромния 1% през 2023 г., като секторите на технологиите и здравеопазването ще бъдат засегнати най-силно. Все пак обтегнатите публични финанси правят възможно данъците да се повишат в средносрочен план. Като допълнителна обида се смята фактът, че IR въвежда данък от 1% върху обратното изкупуване на акции, което показва политически апетит за притискане на компании, които не могат да направят нищо по-добро с печалбата от това да я разпределят на акционерите.

Служителите също са уморени да бъдат притискани. От 70-те години на миналия век делът на брутния вътрешен продукт, който отива за работниците, е намалял в целия богат свят, въпреки че този дял за печалбите на компаниите се е повишил. Този така наречен дял на труда скочи по време на пандемията, когато много компании продължиха да плащат на работниците, дори когато БВП се понижи. Той падна, но по-рано тази година остана най-високият от началото на века. Разходите за труд са 40% от тези на големите американски фирми. Действителният принос на заплатите към разходите е много по-висок: в крайна сметка доставчиците трябва да плащат и на собствените си работници и да прехвърлят част от тези разходи нагоре по веригата на стойността. Официалните данни за септември, публикувани на 7 октомври, показват, че нажеженият пазар на труда не се охлажда достатъчно бързо и заплатите продължават да растат. Тъй като увеличенията на заплатите са непостоянни, те могат да предизвикат значително забавяне на маржовете. Според швейцарската банка UBS трудоемките сектори като търговията на дребно могат да видят спад на оперативните печалби с 2% за всеки допълнителен един процент увеличение на заплатите.

Американските главни изпълнителни директори се притесняват по-малко от европейските си колеги да предприемат действия срещу комбинацията от нарастващи разходи за труд и отслабващо търсене и правят съкращения. Някои вече намаляват заплатите. На 6 октомври беше съобщено, че General Electric планира да уволни 20% от персонала в своя американски бизнес за вятърни турбини. Говори се, че производителят на чипове Intel също съкращава хиляди работни места.

Промяна на баланса на силите

И все пак на бизнеса може да му е по-трудно, отколкото в миналото, да размахва брадвата. Балансът на силите между труда и капитала се променя. Ново правило, предложено от Министерството на труда в САЩ на 11 октомври, ще затрудни фирмите да класифицират своите работници като изпълнители, а не като служители, което ще увеличи разходите. Членството в синдикатите, които прекараха втората половина на ХХ век в упадък, се радва на малко, но значително съживяване. Проучване на Gallup поставя обществената подкрепа за организирания труд на най-високото ниво от 1965 г.

Много фирми вече усещат напрежението. Напускането на 90 хил. железопътни работници беше предотвратено на косъм през септември, след като синдикатите заплашиха да спрат железниците, което можеше да нанесе щети на стойност 2 млрд. долара на ден на икономиката. По-младите работници откриват ползата от организирането - дори повишенията на заплатите това лято не попречиха на повечето баристи на Starbucks да се присъединят към усилията на синдикатите. Изпълнителните директори може да не успеят да задържат работниците, кредиторите и правителството извън печалбите за дълго време.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар