Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Цени на (щ)едро

"Метро" отговори на ценовия скок с "Цени на ниво"

Цени на (щ)едро
Цени на (щ)едро
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инфлацията е предизвикателство както за портфейла на потребителите, така и за креативността на търговците. Ръстът на цените, най-осезаем при хранителните продукти, изостри търсенето на максимално изгодни предложения и ценовата конкуренция сред търговските вериги.

В тази несигурна среда една от веригите - "Метро", заложи на трайно ниските цени на определени продукти и прави опит да привлече потребителите - както бизнеса, така и домакинствата, към по-изгодното пазаруване на едро.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Инфлацията е предизвикателство както за портфейла на потребителите, така и за креативността на търговците. Ръстът на цените, най-осезаем при хранителните продукти, изостри търсенето на максимално изгодни предложения и ценовата конкуренция сред търговските вериги.

В тази несигурна среда една от веригите - "Метро", заложи на трайно ниските цени на определени продукти и прави опит да привлече потребителите - както бизнеса, така и домакинствата, към по-изгодното пазаруване на едро.

Цени на ниво

Масовото поскъпване на бързооборотните стоки, предизвикано от войната в Украйна, сви бюджета на българските потребители и ги направи още по-чувствителни към цените. Показателно е, че промоционалните продукти вече заемат над 1/3 от потребителската кошница на българина. Към средата на 2022 г. техният дял е достигнал 35% спрямо 29.9% три години по-рано, сочат данни на "GfK Потребителски панел" в страната.

На фона на тази изострена ценова чувствителност редом до стандартните си промоции през лятото на 2022 г. "Метро" въведе и т.нар. "Цени на ниво". Потребителите имат на разположение отстъпки за количество и богат избор от продукти, които правят още по-изгодно пазаруването на едро.

Продуктите, обозначени със специални зелени етикети, се предлагат в магазините "Метро" на три ценови нива. Отстъпката на третото ценово ниво достига до 50%, а количествата са съобразени с потреблението на продуктовата група. Още на първото ниво - единична бройка или опаковка от няколко бройки, цената е сред най-конкурентните на пазара, заявяват от компанията. При следващите нива количеството на продукта нараства, а единичната цена пада. И нещо повече - клиентите имат възможността да комбинират разновидности (различни вкусове/цветове) на един и същ продукт, за да постигнат по-голямото количество и по-ниската цена. Това дава възможност на бизнес клиентите да бъдат по-конкурентноспособни, а на домакинствата да пазаруват като професионалисти.

Асортиментът на "Цени на ниво" вече наброява над 4000 продукта и непрекъснато се разраства. До началото на следващата година над 5000 продукта ще са със зелени етикети, обявиха от "Метро".

Клиенти на ниво

На практика "Цени на ниво" е находчива интерпретация на добрата стара търговия на едро - с фиксирани цени според количеството. От самото начало на кампанията новият търговски прийом на "Метро" се радва на интерес сред професионалните клиенти, отбелязват от компанията. Все повече магазини и ресторанти се възползват от възможността да зареждат максимално изгодно определени продукти в големи количества.

Макар финансовите резултати да са красноречиви за интереса на клиентите, неотдавна "Метро" се зае да проучи настроенията към "Цени на ниво" и "на терен" със серия видеоинтервюта с реални търговци от различни райони на страната. Видеата, които могат да бъдат гледани в каналите на МЕТРО в YouTube, Facebook и Instagram, представят малки и средни предприемачи от Стара Загора, Берковица, Перник, Стамболийски и Русенско.

Всеки от тези търговци зарежда от "Цени на ниво", а някои пазаруват и за вкъщи определени продукти. Те споделят, че изгодните цени им позволяват на свой ред да предлагат максимално изгодни цени на дребно, т.е. да са по-конкурентни и да реализират по-големи маржове.

Професионалните клиенти обаче съвсем не са единствените потребители на "Цени на ниво", изтъкват от "Метро". Поскъпването на храните променя навиците и сред крайните клиенти и немалко хора вече пазаруват "на ниво" - консерви, храни от първа необходимост, алкохол и безалкохолни напитки.

По правило домакинствата са ориентирани към второто ниво, "по-изгодното", а професионалните към третото - най-големите количества с най-ниската цена.

Новият начин на пазаруване е в унисон с тенденцията, предизвикана от ковид пандемията, потребителите да пазаруват по-рядко, но за по-големи суми.

Едър играч

Търговията на едро е в ДНК-то на "Метро". С атрактивния си бизнес модел за професионални клиенти веригата си остава най-големият търговец на едро в България. С 23-годишното си присъствие на местна почва тя бе сред флагманите на модерната търговия в страната. Като делови партньор на десетки хиляди предприемачи компанията се стреми да предлага гъвкави начини за пазаруване, насочени към максимална ценова атрактивност.