Кои са старите победители в "Гепард", които продължават бурно да растат

Най-динамичните компании от предишната класация, които попадат в подреждането и през тази

Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Лидерът по ръст на приходите от миналата година "Спортяне" продължава да расте със завидни темпове - почти 60%.
  • През 2020 г. въпреки растежа базата за нарастване при някои компании остана ниска, но година по-късно дойде същинското възстановяване
  • Най-растящият стар гепард е IT компанията "Ен Ди Ес", която е част от портфолиото на българската криптобанка Nexo.

За първи път в класацията "Гепард" победителите от миналата година попадат и в подреждането през тази година. Топ 3 на 2020 г. продължават да растат с бурни темпове. Освен това в топ 20 на старите гепарди попадат компании от първите 43 през миналата, което също се случва за първи път.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Темата накратко
  • Лидерът по ръст на приходите от миналата година "Спортяне" продължава да расте със завидни темпове - почти 60%.
  • През 2020 г. въпреки растежа базата за нарастване при някои компании остана ниска, но година по-късно дойде същинското възстановяване
  • Най-растящият стар гепард е IT компанията "Ен Ди Ес", която е част от портфолиото на българската криптобанка Nexo.

За първи път в класацията "Гепард" победителите от миналата година попадат и в подреждането през тази година. Топ 3 на 2020 г. продължават да растат с бурни темпове. Освен това в топ 20 на старите гепарди попадат компании от първите 43 през миналата, което също се случва за първи път.

За това си има обяснение - през 2020 г. въпреки растежа базата за нарастване при някои компании остана ниска. Година по-късно обаче дойде същинското възстановяване и бум в приходите на бизнеса. За това, разбира се, помогна и инфлацията, която допълнително даде тласък - това обаче се отразява повече в приходите и разходите и не толкова в самите печалби.

Ръстът не е просто фасада

Лидерът по ръст на приходите от миналата година "Спортяне" продължава да расте със завидни темпове - почти 60%. Компанията се занимава с монтажни дейности в сферата на металите - автоматизирани складове, фасади и други. Именно през последните две години обаче тя разгръща своята дейност, като допреди това оборотите й традиционно са от порядъка на няколкостотин хиляди лева.

До 2020 г., когато решението на много от конкурентите в Европа да спрат работа и да изчакат заради ковид освобождава пазар, който фирмата бързо заема - работи предимно в Германия. Така приходите й надвишават 7 млн. лв. през 2020 г., броят на работниците й нараства в пъти, за миналата се удвоява до 142 души, а продажбите вече са малко над 11 млн. лв. Растежът е доста над очакванията на мениджмънта от поне 10%, прогноза, която собственикът на компанията Константин Янчев направи преди година пред "Капитал". Янчев поема екипа на компанията преди десетина години, след като собственикът й ги изоставя на проект в Турция. Тогава Янчев е само преводач на екипа с работниците, но решава да продължи започнатото, следват поръчки в Германия, където той израства и живее. Така успява да създаде работеща компания, а ковид кризата се оказва основният катализатор за дейността.

При неуморните гепарди - компании, които срещаме редовно в класацията през последните години, има много познати имена. Което потвърждава, че високите постижения не са еднократно явление. Една част от тях са от технологичния сектор, интернет и маркетинг рекламата. За "Ейч Ти Ти Пуул България" (Httpool) сякаш няма спирачки - в три поредни години тя имаше растеж на приходите съответно от 500, 400 и 37% през последната. Зад успешния й бизнес катализатор е бурният растеж на онлайн рекламата - компанията продава рекламни формати в социалните мрежи и медийни платформи като Facebook, Twitter, LinkedIn, Spotify, Snapchat и TikTok. "Ейч Ти Ти Пуул" е част от американския холдинг за дигитална реклама Aleph Holding. За миналата година общите й приходи са почти 88 млн. лв. и ако продължи с тези темпове, ще се придвижи в другата класация на "Капитал" - "К100: Най-големите компании в България".

В този сектор е и варненската "Перфомалис", която се занимава с маркетинг, базиран на конкретни резултати, с основна насока спортни залози, онлайн казина и бинго, електронна търговия, както и "Адверт".

Най-растящият стар гепард е IT компанията "Ен Ди Ес", която е част от портфолиото на българската криптобанка Nexo. Българското дружество отговаря за техническото изпълнение и поддръжка продукта, не и за финансовите операции. Още за динамично растящия технологичен сектор в България може да прочетете тук.

Мазен растеж

Редовен участник в "Гепард" е и производителят на продукти от патешко месо като гъши дроб "Ависпал" от ямболското село Чубра. Макар и да забавя растежа си, тя постига желания от не една и две компании темп - над 80%, а приходите вече са почти 15 млн. лв. с печалба 2.1 млн. лв. За компанията работят 203 служители, което я прави и един от най-големите работодатели в класацията. "Ависпал" обаче е единственият представител на хранителния сектор.

След IT компаниите с най-голямо присъствие са машини, търговия и строителство, което може да се каже, че добре отразява картината в българската икономика.

Двата лидера в сектор "Машини" през 2020 г. - "Дронамикс" и "Вато БГ", отново са в "Гепард", макар и с по-скромни от миналогодишните ръстове.

Производителят на дронове "Дронамикс", който миналата година излезе на фондовата борса, е сред малкото класически стартъпи в класацията. Чрез свое дружество "Дронамикс кепитал" компанията набра близо 6 млн. лв. от сегмента BEAM на БФБ, но интересът беше за 26 млн. лв. Парите са преведени на британското Dronamics Global, което реално разработва и се очаква да произвежда серийно карго дроновете.

"Вато БГ" е производител на водопроводни системи - клапани и фитинги от Казанлък, като през последните години продажбите му постоянно растат и за 2021 г. са 19.7 млн. лв.

Здраве и суперхрани

При търговията устойчив растеж, подкрепен от ковид, реализира "Ридаком", която внася тестове за коронавирус, както и оборудване за медицинска диагностика. "Aтоп" пък е фирмата, която стои зад магазина и сайта Wow Tea за суперхрани, чайове за детокс и отслабване. Компанията продължава да расте и има солидните за подобна дейност 20 млн. лв. приходи с печалба 3.38 млн. лв.

Повечето от тези компании се доказаха в трудни времена. Затова ще е интересно и как ще преминат през тази и следващата година, през която по всичко личи, че ще има икономическо забавяне.

Все още няма коментари
Нов коментар