Перлите на "Вила Ямбол"
Една от най-старите изби в страната представя първото си естествено пенливо вино, създадено по класическа технология


Съдържание от "Вила Ямбол"

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"
Категорията на естествено пенливите вина привлича бавно, но все повече верни фенове в страната. Затова и стремежът на родните изби да се създават висококачествени примери в тази посока изглежда съвсем логичен. Още повече че едно вино с балончета демонстрира истинския майсторлък на винаря.
Ето защо една от най-старите и добре познати български изби - "Вила Ямбол", добавя първите си пенливи вина по класическата технология за производство. Те са включени в най-високия клас на винарната - серията Vineyards Selection.
Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните плановеКатегорията на естествено пенливите вина привлича бавно, но все повече верни фенове в страната. Затова и стремежът на родните изби да се създават висококачествени примери в тази посока изглежда съвсем логичен. Още повече че едно вино с балончета демонстрира истинския майсторлък на винаря.
Ето защо една от най-старите и добре познати български изби - "Вила Ямбол", добавя първите си пенливи вина по класическата технология за производство. Те са включени в най-високия клас на винарната - серията Vineyards Selection.
Бялото пенливо вино е от шардоне, а розето е от каберне совиньон. Гроздето идва от микрорайоните Тополица и Тенево, където масивите са засадени преди 10 години след подробен анализ на почвите, слънцегреенето и дори посоката на вятъра. Лозовите масиви са ориентирани според "Розата на ветровете" - моряшки ориентир, който отчита посоката и интензивността на въздушните течения, така че гроздето да разкрие потенциала си. При направата на двете естествено пенливи вина е използван най-трудният, "традиционен метод", или т.нар. класическа технология, по който се правят шампанско вината във Франция. Това е скъп и дълъг процес, при който протича вторична ферментация в самата бутилка.

"Производството на естествено пенливо вино изисква много труд, време, отдаденост и огромни инвестиции. Но ние вярваме, че винената култура в България се повишава и все повече любители на виното ще обръщат внимание на качествените напитки, създадени тук. Още повече че те не отстъпват по вкус на френските аналози, но са на по-разумна цена", коментира Красимир Аврамов, изпълнителен директор на "Вила Ямбол", който има над 30 години опит във винопроизводството. Той вярва, че крайният резултат от тези усилия демонстрира истинското ниво на професионализъм в управляваната от него винарна.
Засега от избата ще пуснат в продажба лимитиран брой бутилки от естествено пенливите вина Vineyards Selection - 5000 броя от бялото и 3200 от розето. Това е поредната смела крачка на добре познатия производител да покаже на какво е способен във високия клас вина, след като миналата година фирменото тероарно вино Vienyards Selection от Тенево се нареди сред петте най-добри в България.