Държавното следене на храните и цените им ще е скъпо, опасно и безцелно задължение

Служебният земеделски министър е предложил наредба, която изисква всеки производител, вносител или търговец да докладва всеки свой договор и продажба

Обект на регистрация ще са храните и зърното, включително пресните плодове и зеленчуци, виното, спиртните напитки
Обект на регистрация ще са храните и зърното, включително пресните плодове и зеленчуци, виното, спиртните напитки
Обект на регистрация ще са храните и зърното, включително пресните плодове и зеленчуци, виното, спиртните напитки    ©  Лили Тоушек
Обект на регистрация ще са храните и зърното, включително пресните плодове и зеленчуци, виното, спиртните напитки    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
 • Компаниите по хранителната верига се задължават да рапортуват всяка своя сделка пред неограничен кръг от хора от девет държавни ведомства.
 • В оценката не се отчита, че ще трябват хиляди нови служители, а информацията е търговска тайна.
 • В ЕС и съответно в България си има въведена система за контрол над храните от едноименни агенции.

Едното от оръжията, с които служебният кабинет иска да се бори срещу вдигането на цените на храните, е произведено. Земеделското министерство показа проекта си за Наредба за създаване на централен регистър за проследяване на храните.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  fpd1488699386518396 avatar :-|
  Ivan Mitev
  • - 1

  Сега държавната власт не прилага необходима защита на покупателната способност на официалната валута. Неправилността е с много силно влияние за неустойчиви пари.
  Нямането на необходима защита на покупателната способност на официалната валута е действителен най-опасен враг на държавата. Този държавен враг създава сегашното намаление на покупателна способност на официалната валута (сегашната инфлация). Централната банка е некомпетентна за нейното прекратяване. Политиците са с подсигуряван провал. Всички сме жертви на държавния финансов дефект.
  Увеличените цени на стоки и услуги са последици от намалената покупателна способност на официалната валута. Осъществяваният „контрол на цени“ прикрива причинителят на сегашната инфлация. Индексът на потребителските цени е производно (вторично) мерило за инфлация.
  Постижим е обществен прогрес. Жизнено важно е въвеждане на необходима защита на покупателната способност на официалната валута. Прекратяването на сгрешения финансов метод премахва причината за сегашната инфлация. Правителството е с възможност да изплати своите дългове. Държавата е с устойчиво развитие.

  Нередност?
Нов коментар