🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хеджирането на валутния риск става все по-търсена услуга в България

Финтех компанията Ibanfirst планира да застрахова транзакции за 1 млрд. евро до края на следващата година

Деан Тодоров, директор на компанията за Ibanfirst, очаква ръста на транзакциите
Деан Тодоров, директор на компанията за Ibanfirst, очаква ръста на транзакциите
Деан Тодоров, директор на компанията за Ibanfirst, очаква ръста на транзакциите
Деан Тодоров, директор на компанията за Ibanfirst, очаква ръста на транзакциите
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Компанията за застраховане на валутния риск Ibanfirst планира да удвои направените транзакции в България до 1 млрд. евро догодина. Очакванията за тази година са за 500 млн. евро, съобщи в интервю за "Капитал" Деан Тодоров, изпълнителен директор на компанията за страната. Ibanfirst е финтех компания, която представлява платформа за търговия и хеджиране на валутни операции, като работи с най-големите международни банки. Това й позволява да генерира възможно най-добри спредове на валутни двойки. Подобна услуга предлагат и банките.

Според Тодоров все повече компании търсят услуги по застраховки и управление на валутните си операции, като една от причините за това е нарастващата волатилност на пазарите. При застраховане на бъдещо валутно плащане компанията фиксира курса си днес и така може да е спокойна, че в деня на плащане след определен период няма да бъде неприятно изненадана с по-висок курс.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  fpd1488699386518396 avatar :-|
  Ivan Mitev
  • - 1

  Сега държавната власт не употребява необходима защита на покупателната способност на официалната валута. Сгрешеният метод за публични финанси е със силно влияние за намаление на покупателната способност на парите. Лошият финансов метод причинява щети.
  Нямането на необходима защита на покупателната способност на официалната валута е истински най-опасен враг на националната икономика. Този ликвидатор на стопански ценности е водещ за сегашното намаление на покупателната способност на официалната валута (сегашната инфлация). Всички сме жертви на държавния финансов дефект.
  Насоката за увеличение на цени на стоки и услуги е последица от намалената покупателна способност на официалната валута.
  Обществеността е мълчалива, че държавната власт подпомага за сегашните щети.
  Финансовите институции, включително централната банка са жертви на държавната финансова неправилност.
  Заради държавната грешка има срив на финансова институция преди друг провал на финансова институция. След това е с нов банкрут на финансова институция и т. н.
  Възможно е предпазване от нови щети. След прекратяване на държавната грешка е постижима устойчива финансова система.
  Защо се запазва държавната финансова грешка?

  Нередност?
Нов коментар