Предстои най-голямата конференция за подобряване и управление на бизнес процеси

Васил Петров, изпълнителен директор на "Лийн институт България"

Васил Петров, изпълнителен директор на "Лийн Институт България" и организатор на конференцията за подобряване и управление на бизнес процеси "Tomorrow Redefined"
Васил Петров, изпълнителен директор на "Лийн Институт България" и организатор на конференцията за подобряване и управление на бизнес процеси "Tomorrow Redefined"
Васил Петров, изпълнителен директор на "Лийн Институт България" и организатор на конференцията за подобряване и управление на бизнес процеси "Tomorrow Redefined"
Васил Петров, изпълнителен директор на "Лийн Институт България" и организатор на конференцията за подобряване и управление на бизнес процеси "Tomorrow Redefined"
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Васил Петров, изпълнителен директор на Lean Institute Bulgaria, споделя за "лийн" практиките в България и водещото събитие в областта Tomorrow Redefined 2023, което ще се проведе на 19-ти май в София.

Кажете ни накратко, какво представлява методологията "лийн"?

- "Лийн" е нещо повече от методология - това е начин на мислене, който в комбинация с множество допълващи принципи и практики помага на компаниите да произвеждат това, което клиентите наистина искат, с минимално разходване на време, ресурси и енергия. За някои това звучи нереалистично и трудно се решават да направят първата крачка. Направят ли я, бързо се разпознава потенциала и цялата организация започва да усеща разликата.

Исторически "лийн" идва от производството и по-конкретно от Тойота. Как тази философия се е съхранила толкова актуална и до днес?

- Все повече компании от различни индустрии търсят начини да адаптират и приложат правилно релевантните за тях инструменти от "лийн". С годините видяхме впечатляващи примери от здравеопазването, логистиката, услугите, ИТ и много други сфери, което по естествен път доведе до това много от мениджърите да се оглеждат за възможности да започнат подобна инициатива и в техните компании. Подчертавам, че в този случай не са необходими скъпи технологии. За да се постигнат набелязаните цели е важно да има ангажирани служители и добре разработена рамка на действие. Именно там идва и ролята на компании като нашата - ние подготвяме хората за промяната, показваме начина на действие и в последствие ги подкрепяме да направят първите крачки към подобрение на процесите в организацията. А когато процесът се опрости и стандартизира, идва моментът и за подходящите софтуерни решения, които да го следват и/или автоматизират.

Може ли "лийн" може да се приложи и извън производството стига да се адаптира правилно?

- Да. "Лийн" се занимава с процеси и всички слаби места в тях (например изчакване, натрупване на незавършена работа, грешки, вариация в резултата/продукцията). Всяка работа може да се опише чрез процес, независимо дали е банков кредит, софтуерен код или производство на някакви продукти. Предизвикателството е как точно да се адаптира методологията - това е една от причините много компании да търсят външна експертиза.

Как се развива "лийн" в България през последните години?

- Като пазар все още сме много назад от САЩ и Западна Европа. Тук все още има твърде много компании, които никога не са чували за "лийн", докато в по-развитите страни въпросът не е дали да започнат, а кога. Много от бестселърите в бизнес литературата говорят за това. И все пак съм щастлив да споделя, че през последните години се забелязва повишен интерес към възможностите, които се крият зад "лийн". Все повече компании разбират, че тези ключови принципи на работа не са само за производствата.

Подобряването на процесите в услугите е от критична важност за запазване на съществуващи и създаване на нови клиенти. Това важи и за ИТ сектора. Там също наблюдаваме категорично разпознаване на ползите от "лийн" в комбинация с Agile и всички произхождащи модели.

Разкажете ни повече за "Лийн Институт България"?

- "Лийн Институт България" е консултантска компания, която създадохме с цел да помогнем на бизнеса в България да се запознае с най-добрите практики в подобряването на организационната култура и процеси, и разбира се, да съдействаме с тяхното успешно приложение чрез обучения, анализ и коучинг на място.

Нашето портфолио обхваща консултантски услуги, свързани с "лийн" и други практики за подобряване и управление на процеси. Неизменна част от това е и развитието на човешкия капитал и и именно затова предлагаме близо 40 различни обучения и уъркшопи, разделени в различни категории, които внимателно избираме и адаптираме според конкретните нужди на клиента.

Как успявате да бъдете компетентни при толкова много специфични индустрии и проблеми, с които вероятно се сблъсквате по време на практиката си?

- Това е много добър въпрос. Никой не може да знае всичко, но ключът се крие именно в натрупването. Когато си работил с много индустрии и умело си адаптирал "лийн", започваш да изграждаш системно мислене, което помага във всяка новосъздала се ситуация. В допълнение идва и това, че ние сме част от мрежата на Lean Global Network, която обхваща "лийн" практици в над 30 държави. Ежегодно организираме общи уъркшопи, работни сесии и посещения на компании, имплементирали "лийн" в цял свят. По-сложните, комплексни и необичайни казуси дискутираме онлайн в регулярни срещи.

Споменахте, че все още сме назад от по-развитите държави, как помагате на българските фирми да разберат за възможностите зад това, което правите?

- Част от нашата мисия е постоянно да показваме потенциала зад "лийн" методите и за целта организираме безплатни уебинари, коучинг сесии и не на последно място - конференцията Tomorrow Redefined, която ежегодно събира в България някои от най-добрите специалисти в областта, за да споделят своя опит.

Какво могат да очакват гостите наTomorrowRedefined2023?

- Конференцията Tomorrow Redefined ще се проведе на на 19-ти май в хотел Hyatt Regency в София и за поредна година ще събере компании от България и региона с известни специалисти от цял свят, които споделят опита си за подобряване на бизнес процеси, изграждане на стандарти, развитие на хора и създаване на култура на постоянно развитие и учене. Сред презентаторите са експерти от международни компании като Sensata, HP Inc., Festo и Experian, a тази година с киноут ни гостува и истинска звезда в тази област - Джеймс Уомак, автор на Машината, която промени света и "лийн" мислене - книгите, в които терминът "лийн" се появява за първи път в края на миналия век и в последствие се превръща в начин на мислене и организиране на работата на стотици хиляди компании по света.

Подготвени са актуални и интригуващи теми, касаещи компании от всякакви бизнес направления - от производство, през ИТ и аутосорсинг услуги, до здравеопазване и много други. Презентаторите ще покажат как Lean мисленето може да ви помогне за подобряването на процесите и да удовлетворението на клиентите в днешната все по-непредсказуема микро и макроикономическа среда, как ефективно да се трансферират умения във една организация, как Amazon се възползва от новите технологии на Индустрия 4.0 и много други. Ще бъде включена и видео връзка, за да бъдат показани завод в България и болница в Барселона след оптимизация на работата, а директорът на хотел на Канарските острови, ще сподели как се създават щастливи клиенти с добри процеси, отново чрез презентация от залата и стрийминг на живо.

Конференцията ще завърши с гала вечеря с качествена селекция на храна и напитки, музика на живо, възможност за нетуъркинг и много изненади за гостите. "Черешката" на събитието ще бъде раздаването на Operational Excellence Awards, своеобразни "Лийн Оскари", чрез които ще бъдат отличени най-успешните инициативи в областта.

Във FAQ секцията на сайта може да откриете информация за кандидатстване - www.tomorrowredefined.com.

Можете да се свържете с нас и на [email protected]