🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Алкомет" - дългосрочни инвестиции и високи цели за устойчиво развитие

Поредна екоинициатива на компанията с грижа за опазване на околната среда

"Алкомет" - дългосрочни инвестиции и високи цели за устойчиво развитие
"Алкомет" - дългосрочни инвестиции и високи цели за устойчиво развитие
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията

"Алкомет" АД е най-големият български производител на алуминиеви валцови и пресови продукти, с над 40-годишна история.

На площ 370 000 кв.м в Шумен се извършва целият цикъл на производство - от леене на заготовки и рулони до студено валцоване, пресоване и механична обработка на профили, с годишен капацитет 100 000 т. Компанията предлага широка гама от алуминиеви полуфабрикати - домакинско, обмазано, техническо и опаковъчно фолио, финсток, алуминиеви листи и ленти, стандартни и профили по чертеж на клиента.

"Алкомет" има силно присъствие на европейския и американския пазар, обслужвайки сектори като строителство и архитектура, автомобилостроене, транспорт, производство на опаковки, дистрибуция, производство на енергия от възобновяеми източници и други сектори.

Гордост в портфолиото на завода е производството на алуминиеви компоненти за електрически автомобили и партньорството с BMW.

Шуменската фирма получи приза на Българската агенция за инвестиции за инвеститор на 2022 г. Само през миналата година "Алкомет" вложи в производството 27.2 млн. лв. и създаде 75 нови работни места. През годините компанията е инвестирала 164 млн. евро в модернизация.

Инвестиция 300 млн. лв. ще отвори "Алкомет" и към авиационната индустрия

"Алкомет" подготвя следващата си мащабна инвестиция, с която значително ще разшири портфейла си от продукти. Компанията планира да изгради стан за горещо валцоване, който ще й позволи да изработва продукти от различни сплави. Проектът е на стойност над 300 млн. лв. и се очаква да бъде изпълнен за около 10 години. На финала предприятието в Шумен ще може да работи за практически всички индустрии, включително да прави детайли за авиационна промишленост.

"За чист Шумен" - най-новата екоинициатива на "Алкомет"

"Алкомет" организира екологично ориентирана инициатива под надслов "С грижа и обич за Шумен! Нашият град! Да го запазим чист за поколенията!".

Като партньори в инициативата са поканени ученици, студенти и учители от всички учебни заведения на област Шумен. Във всяко училище са поставени брандирани съдове за събиране на алуминиеви кенчета, които "Алкомет" изкупува за рециклиране.

В края на кампанията първите три учебни заведения, събрали и предали най-голямо количество кенчета, ще получат парични награди в размер съответно на 3000 лв. за първо място, 2000 лв. за второ и 1000 лв. за трето място. Единственото условие, поставено от "Алкомет", е получените средства да бъдат разходвани в полза на децата.

С тази инициатива се цели да се възпитава у подрастващото поколение положително отношение към опазването на околната среда.

Събраните кенчета ще бъдат претопявани и рециклирани в духа на целите на Европейския съюз за кръгова и зелена икономика.

Компанията се стреми към устойчиво развитие и бъдеще

В "Алкомет" всеки осъзнава, че изменението на климата е едно от най-големите екологични, социални и икономически предизвикателства, пред които е изправен светът. Ръководството на компанията е наясно с човешкото въздействие върху климата и необходимостта от вземане на спешни мерки за намаляване на емисиите на парникови газове. Всеки непрекъснато растящ бизнес, какъвто е бизнесът на "Алкомет", изисква устойчиви решения за използването на природни ресурси.

За да постигне своите цели, компанията се възползва от вродената устойчивост на алуминия като метал. Той не само повишава енергийната ефективност на конструкциите по отношение на намаляване на теглото, но също така позволява неограничено рециклиране, като същевременно запазва основните си свойства. Поради това фирмата е възприела кръгови икономически принципи, практики и процеси в краткосрочен и дългосрочен план.

Опазването на околната среда е основен ангажимент в стратегическото управление на "Алкомет". Компанията отделя време и ресурси да образова всички заинтересовани страни, насърчава културата на адаптивност и осъзнаване на човешкото въздействие върху околната среда. Дълг на всеки е да предотвратява замърсяването и да намалява отрицателното въздействие върху околната среда чрез устойчиво използване на природни ресурси, опазване на биоразнообразието и екосистемите в района.

Като организация, постигнала лидерски позиции в своята област и висок обществен престиж, ръководството на компанията смята за свой дълг да следва тази мисия, да съхранява и развива постигнатото. "Алкомет" поддържа открита комуникация, стреми се да развива дългосрочни отношения с местните партньори, отделя всички необходими ресурси за подобряване качеството на живот и благосъстоянието на своите съграждани.