Зелените инвестиции на бизнеса в Девня

Трите големи завода в града влагат десетки милиони за енергийна ефективност и намаляване на емисиите

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • "Солвей Соди" намалява дела на конвенционалните горива в котлите си
  • "Агрополихим" произвежда пара само от биомаса
  • "Девня цимент" заменя част от въглищата с алтернативни горива

През последните години компаниите в Девня насочиха усилията и инвестициите си към намаляване на парниковите емисии заради европейските цели за въглеродна неутралност. Голяма част от проектите са свързани с въвеждане на нови технологии за замяна на изкопаемите горива с алтернативни, както и с нови продукти, които спестяват емисии. Освен че има екологичен ефект, това се отразява положително и на разходите на предприятията за квоти.

"Солвей Соди"

Като част от плановете си за замяна на изкопаемите горива и съвместно изгаряне на биомаса през миналата година заводът за сода модифицира един от котлите си за производство на ток и пара, с което увеличи дела на използваните растителни отпадъци до 30% за сметка на въглищата. Проектът спестява повече от 200 хил. тона въглеродни емисии и е първата конкретна стъпка в пътната карта за енергиен преход на компанията, чиято цел е да прекрати използването на въглища до 2030 г. и да стане въглеродно неутрална до 2050 г.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.