🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фулфилмънт центровете помагат на онлайн търговците да развият своя бизнес

Веселка Вуткова - директор "Маркетинг и продажби" в "МВЕ България"

Веселка Вуткова - директор "Маркетинг и продажби" в "МВЕ България"
Веселка Вуткова - директор "Маркетинг и продажби" в "МВЕ България"
Веселка Вуткова - директор "Маркетинг и продажби" в "МВЕ България"
Веселка Вуткова - директор "Маркетинг и продажби" в "МВЕ България"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Веселка Вуткова е директор "Маркетинг и продажби" в "МВЕ България". Тя ще бъде участник в конференцията Ecommerce and Retail Summit 2023, организирана от "Капитал", която ще се проведе на 8 юни т.г. Повече за събитието и регистрацията може да видите тук.

По какъв начин ръстът на електронната търговия промени работата на фулфилмънт центровете? Има ли нужда от повече такива центрове за обработка и доставка на поръчки?

В последните години определено станахме свидетели на значителен ръст в електронната търговия. Тя има редица предимства както за компаниите, така и за потребителите, защото обикновено се случва много по-бързо и лесно от пазаруването във физически магазини. От друга страна, създава предизвикателства пред онлайн търговците, защото те трябва да се справят с обработка на поръчки, опаковане, доставка, процеси за връщане на стоки. И тук идва голямата роля на фулфилмънт центровете и компании като "МВЕ България". Нашата роля е да изпълним този процес от край до край или да поемем само определени функции спрямо нуждата на клиентите ни. Така те могат да се фокусират върху същината на своя бизнес и да го развиват.

С нарастването на броя онлайн поръчки и електронни магазини фулфилмънт центровете също трябва да разширяват своя капацитет и ефективност. Това може да означава инвестиции в по-големи складове и допълнителна инфраструктура, за да се осигури достатъчно пространство за съхранение на продуктите. Срокът на доставка също е от ключово значение. Все повече търговци предлагат бърза доставка за същия ден или следващия, което за нас означава да оптимизираме процесите си и работата с куриерски фирми. Трябва да управляваме ефективно работата с множество подизпълнители и да осигуряваме пълна проследимост на поръчките от момента на създаването им до доставката до клиента. В наша помощ идват технологичните иновации като автоматизация, роботизация и изкуствен интелект, които повишават ефективността и точността на обработката на поръчките.

Нуждата от повече фулфилмънт центрове може да зависи от региона и мащаба на електронната търговия в дадена страна или географска област. Със сигурност обаче те помагат на онлайн бизнесите да осигурят по-добро обслужване на крайните клиенти.

Как технологиите ви помагат за по-голяма ефективност, точност и скорост на обработката на поръчките?

- Технологиите играят ключова роля в повишаването на ефективността, точността и скоростта на обработката на поръчките във фулфилмънт центровете. Процеси като сортиране, опаковане и подреждане на продуктите лесно могат да бъдат автоматизирани. Това води до по-бързото им и прецизно изпълнение и освобождаване на капацитета на хората за по-сложни дейности.

Използването на баркодове и идентификация с радиочестоти (RFID) пък позволява по-точно идентифициране на продуктите и опаковките им. Така се намалява рискът от грешки и се подобрява проследимостта на инвентара. Друга технология за управление на инвентара в реално време са софтуерните решения, които дават надеждна информация за наличностите и помагат за планиране на доставките.

Изкуственият интелект, който е може би най-обсъжданата иновация в момента, може да намери сериозно приложение в работата на фулфилмънт центровете. Може да помогне в прогнозиране на търсенето, оптимизиране на маршрутите за доставка, автоматично разпознаване и класифициране на продуктите и други задачи, които повишават ефективността на обработката на поръчките.

И не на последно място - електронни системи за обмен на данни, които значително улесняват комуникацията с доставчици и клиенти.

Кои са най-търсените услуги, които предлагате? Клиентите търсят ли персонализирани услуги и бърза доставка, което да изисква фулфилмънт центровете да предоставят индивидуални решения?

- В днешно време потребителите все повече търсят персонализирани услуги и бърза доставка. Електронната търговия се развива бързо и конкуренцията се засилва, което налага на фулфилмънт центровете да предоставят индивидуални решения и услуги, за да задоволят изискванията на клиентите. Пример за това са персонализираните опаковки, които могат да включват специални послания, вложки или други брандирани материали. По този начин компаниите се отличават и печелят вниманието на потенциалните си клиенти.

По отношение на доставката - ние в "МВЕ България" предлагаме услуга за експресна доставка в София, в деня на поръчката. Това дава предимство на онлайн магазините, тъй като бързината на изпращане на поръчките е ключов фактор за успеха им.

Другите съществени решения, които фулфилмънт центровете могат да предложат, са системи за проследяване на пратките в реално време и тяхното връщане или замяна. Наличието на такива инструменти е един от основните фактори за удовлетвореността на крайните клиенти.

Какви устойчиви практики използвате на фона на растящата нужда за опазването на околната среда?

- В настоящата ситуация е изключително важно всяка организация да осъзнае, че трябва да има принос към опазването на околната среда и да промени процесите си, за да намали негативното си въздействие върху природата. Дейността на фулфилмънт центровете е свързана с използване на много опаковки и с транспорт. Ето защо има няколко важни направления, в които те трябва да работят. На първо място - постигане на енергийна ефективност за намаляване на въглеродния отпечатък. Това може да включва използването на енергоспестяващи осветителни тела, системи за управление на енергията, инвестиции в енергийно ефективни технологии или използване на енергия от възобновяеми източници. Разделното събиране на отпадъци и рециклирането също играят важна роля в устойчивите практики.

В сферата на професионалното транспортно опаковане също се наблюдава тенденция за използване на рециклирани опаковъчни материали и замяна на употребата на пластмаса. Например широко употребяваното като обезопасителен опаковъчен слой бъбъл фолио вече има както хартиен заместител, така и такъв от рециклирана пластмаса.

Ефективността на транспортната логистика може значително да намали въглеродния отпечатък на фулфилмънт центровете. Използването на оптимални маршрути, консолидиране на доставките и използването на по-екологични транспортни средства като електрически или хибридни автомобили са някои от решенията, които могат да се приложат.

И не на последно място - наша постоянна отговорност е да обучаваме служителите си защо е важно да прилагат природосъобразни практики в работата си. Осведомеността и ангажираността на всеки човек в екипа са решаващи за приноса на цялата компания към опазването на околната среда.