Остават две седмици за кандидатстване в конкурса "Фабрика на годината"

"Капитал" ще връчи наградата за втора поредна година, търсят се иновативни и устойчиви компании

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За втора поредна година "Капитал" търси да отличи най-иновативните и устойчиви производствени компании в конкурса си "Фабрика на годината". Кандидатстването вече е отворено и ще продължи до 30 септември. Инициативата се организира в партньорство с Trakia Tech и Община Пловдив, но е насочена към компании от цялата страна. Целта е да се покажат добрите примери и да се умножат.

Какво се променя

Както и през миналата година, конкурсът е насочен към компании, които залагат на технологичните иновации в производството си. Новото сега е, че са включени допълнителни критерии, които да отчетат и усилията на бизнеса да работи с грижа за хората и околната среда. Взема се предвид също така напредъкът по различните показатели, за да се проследят постиженията на компаниите през последната година. Победителят ще получи почетния приз "Фабрика на годината", който ще носи до следващото издание през 2024 г. Титлата в момента държи "Шнайдер електрик България", която спечели състезанието миналата година.

С допълнителна награда като най-иновативен проект тогава пък беше отличен този на американската "Сенсата технолоджис България", който беше разработен от местния екип. Това вдъхнови "Капитал" тази година да промени формулировката на "Най-иновативен проект, изпълнен с участието на българския екип". Друго ново сега е, че предприятията могат да кандидатстват само за една от двете награди, без проектите да са обвързани с участието на компаниите в основната категория "Фабрика на годината" .

Условията

Конкурсът е широко отворен към всякакви производствени компании в България. Единствените изисквания са да имат поне три приключени финансови години, 10 или повече служители и оборот от най-малко 2.5 млн. лв. за 2022 г.

За да се включат в конкурса, кандидатите трябва да попълнят въпросник, разработен в партньорство с TrakiaTech, Novarto и LSEG. За да е максимално обективна, оценката се прави на базата на точки, след което се изготвя и обявява кратък списък с кандидати. Те преминават през допълнителна оценка на технологичните им постижения от Novarto, като целта е да се уверим, че въпросите са коректно разбрани и отговорени.

Финалният избор на победител сред компаниите от късия списък ще бъде направен от компетентно жури. Новата "Фабрика на годината" ще бъде обявена на официална церемония на 7 декември. Тогава ще бъде отличен и "Най-иновативен проект, изпълнен с участието на българския екип".

*Текстът е актуализиран, публикуван е първоначално на 17 юли.