🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Национална компания "Индустриални зони" пак е с нов директор

Министърът на икономиката освободи Антоанета Барес, поста й поема Константин Палавеев

Новият изпълнителен директор на НКИЗ Константин Палавеев е финансист с богат опит в сферата на инвестициите, финансите и управлението на активи, казват от икономическото министерство
Новият изпълнителен директор на НКИЗ Константин Палавеев е финансист с богат опит в сферата на инвестициите, финансите и управлението на активи, казват от икономическото министерство
Новият изпълнителен директор на НКИЗ Константин Палавеев е финансист с богат опит в сферата на инвестициите, финансите и управлението на активи, казват от икономическото министерство    ©  Министерство на икономиката и индустрията
Новият изпълнителен директор на НКИЗ Константин Палавеев е финансист с богат опит в сферата на инвестициите, финансите и управлението на активи, казват от икономическото министерство    ©  Министерство на икономиката и индустрията
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Държавната Национална компания "Индустриални зони" (НКИЗ), която управлява паркът в Божурище край столицата и още няколко други в страната, отново е със сменено управление. Изпълнителният директор Антоанета Барес, която веднъж беше освобождавана за няколко месеца по времето на Корнелия Нинова като министър в правителството на Кирил Петков, вече пак не е на поста. С решение на икономическия министър Богдан Богданов от 25 юли съветът на директорите на компанията се намалява от 5-има на 3-ма души, като тя е освободена, а изпълнителната позиция се заема от Константин Палавеев. Официалното обяснение за промяната е, че ще се следва нова политика за развитие на зоните и парковете на регионален и секторен принцип.

Обичайна смяна

Решението на икономическия министър Богдан Богданов е да намали състава на съвета на директорите, като освободи Антоанета Барес и Даниела Узунова, без да ги освобождава от отговорност. Поста си запазват останалите трима членове - дъщерята на Красимир Премянов Андреана Янкова, Радостина Ситова и Константин Палавеев, като последният става и изпълнителен директор на НКИЗ. Документите за смяната вече са подадени в Търговския регистър и предстои да бъдат вписани. От краткото съобщение на икономическото министерство става ясно, че Палавеев е "финансист с богат опит в сферата на инвестициите, финансите и управлението на активи".

Смените на ръководствата на държавните дружества са обичайна практика за новите правителства. Самата Барес за първи път беше назначена за изпълнителен директор на НКИЗ през февруари 2017 г. при назначеното от президента Румен Радев служебно правителство на Огнян Герджиков, но в края на март 2022 г. беше освободена от Корнелия Нинова и заменена от дългогодишния председател на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов. Само 5 месеца по-късно - през септември, тя отново беше върната на поста по време на първото служебно правителство на Гълъб Донев от тогавашния икономически министър Николай Стоянов. Тогава в борда влезе и Константин Палавеев.

Целта - по привлекателни за инвеститорите

Според съобщението от пресцентъра на икономическото министерство целта на поредната смяна е да се изпълни цялостна нова политика за развитие на индустриалните зони и паркове, която е базирана на регионален принцип и е обвързвана с конкретни сектори. По думите на министъра основните проблеми, с които инвеститорите споделят, че се сблъскват, са неподготвените индустриални терени, без необходимата инфраструктура и ресурси.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар