Успехите на ОПТИКС са успехи на България

Компанията реализира продукцията си в над 45 държави

Успехите на ОПТИКС са успехи на България
Успехите на ОПТИКС са успехи на България
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската компания ОПТИКС има уникална бизнес ДНК. Тя специализира в проектирането, конструирането, производството и реализацията на пазара на собствена гама термовизионни и нощни изделия, дневни мерници и интегрирани системи за стратегическо наблюдение и охрана. В портфолиото си фирмата предлага иновативни решения за секторите на отбраната, сигурността, опазването на природата, спортната ловна оптика, медицината, космическите приложения и индустрията. ОПТИКС реализира продукцията си в над 45 държави. Девет страни по света вече са доверили защитата на националните си граници на технологиите на българската компания.

Дългосрочна стратегия

Екипът на ОПТИКС посреща 25-годишнината на фирмата с актуализирана дългосрочна стратегия за развитие. С визията компанията да е един от най-конкурентните оптични производители в Европа. Следвайки тази стратегия, ОПТИКС фокусирано инвестира в надграждане на компентенциите на служителите и купуване на нови машини, в оптимизирането на процеси, активности, дигитализация и автоматизация.

ОПТИКС работи ефективно и в трите форми на пазарна реализация - към правителства и към компании, а специалната търговска марка за спортна и ловна оптика е ориентирана към крайните потребители. Всяка от тези форми изисква различен маркетингов, търговски и производствен подход и планиране. И е изключително предизвикателство за екипа в силно конкурентната среда в тези сектори - в много случаи състезанието е с големи конгломерати с десетки хиляди служители. Но благодарение на хъса и личното отношение на всеки от 550-те членове на екипа ОПТИКС постига целите си.

Сътрудничество

Развитието на фирмата в областта на производството на оптични, механични, оптикомеханични и електрооптични компоненти е обвързано със сътрудничество с големи компании от Западна Европа, Скандинавия, САЩ и Израел. Реализацията на готови изделия (наблюдателни системи в различни спектри, нощни и термовизионни изделия) пък е свързана с успешно гарантиране на сигурността и отбранителните способности на страните от Персийския залив, Югоизточна Азия, Северна Африка и, разбира се, България.

ОПТИКС работи интензивно в няколко разностранни сектора за реализация на важните каузи за подобряването качеството на живот и развитие, и то не само в национален или регионален дискурс, а отнасящи се за целия свят. Темите за прецизна хирургия, опазване на горите, космическа сензорика и комуникация, осигуряването на сигурността изискват висока компетентност в технологиите. При всяко посещение в производствените мощности на ОПТИКС от чужди партньори, клиенти и крайни потребители обратната връзка е била свързана с изненада от факта, че в малкия град Панагюрище, в България, са ситуирани машини, процеси и знание на изключително високо световно ниво. Впечатлени, те се доверяват на решенията и сътрудничеството с компанията. И в този смисъл реализираните проекти на ОПТИКС са своеобразен агреман за българската индустрия.

Защото успехите на ОПТИКС са всъщност успехи на България.