🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Материали за 185 млн. евро са откраднати от завода на Aurubis в Германия

Собственикът на най-голямата компания в България понижи прогнозата си за печалба

Компанията е открила липси в зоната за рециклиране
Компанията е открила липси в зоната за рециклиране
Компанията е открила липси в зоната за рециклиране    ©  Aurubis
Компанията е открила липси в зоната за рециклиране    ©  Aurubis
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Германската Aurubis, която е собственик на най-голямата компания в страната - медодобивния завод "Аурубис България", е станала обект на кражба на стойност 185 млн. евро. Това казаха от компанията, след като в края на август беше съобщено, че са установени "значителни несъответствия в определени запаси от стоки и конкретни количества материали в зоната за рециклиране" по време на планов преглед. Макар че в съобщението не се уточнява, вероятно става дума за площадката в Хамбург, където през юни беше обявено, че местните власти разследват евентуална група за кражба на междинни продукти, съдържащи благородни метали, които се генерират при производствените процеси на Aurubis. Това е накарало компанията да заключи, че е обект на продължаваща престъпна дейност, и да се обърне за съдействие към Държавната служба за криминални разследвания.

Щети

Проведената специална инвентаризация на металните запаси е показала, че липсите са в размер на 185 млн. евро. Компанията очаква част от сумата да бъде възстановена - около 30 млн. евро от застраховки, както и от конфискация на активи на замесените престъпници. Загубите обаче ще се отразят на резултата за финансовата 2022-2023 г., което означава, че прогнозната оперативна печалба преди данъци (EBT) от 450-550 млн. лв. няма да бъде постигната, казаха от Aurubis. Според последната оценка на компанията EBT ще бъде от порядъка на 310-350 млн. евро. Ръководството на групата е започнало разследвания с помощта на вътрешни и външни експерти с цел изясняване на фактите и допълнително подобряване на мерките за сигурност.

Минали кражби

По-рано тази година Aurubis обяви, че е била обект на "минала престъпна дейност". Тогава от компанията казаха, че прокуратурата в Хамбург и полицията разследват един настоящ и бивши служители на Aurubis и служители на външна фирма, която работи на площадката на завода в Хамбург, като кражбите са били извършвани в продължение на няколко години. В деня на съобщението са били претърсени работните станции на няколко служители на Aurubis и офисите на външните фирми в завода, а част от лицата са били задържани. По искане на прокуратурата са били наложени мерки за неотклонение за над 20 млн. евро.

*Статията е допълнена с оценките на Aurubis, първоначално е публикувана на 2 септември.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  baj_ganyo avatar :-|
  Бай Ганьо
  • + 3

  Ах, тези крадливи Германци! Мама Меркел май е канила съмнителни гости вкъщи

  Нередност?
Нов коментар