Back to Work & School – грижа за детското зрение в дигиталния свят

Препоръчително е децата и подрастващите да посещават очен кабинет поне веднъж годишно

Back to Work & School – грижа за детското зрение в дигиталния свят
Back to Work & School – грижа за детското зрение в дигиталния свят
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Технологиите са незаменима част от съвременното ежедневие, а дигиталните канали все повече се използват за забавление и комуникация. Електронните устройства са привлекателни и за децата от най-ранна възраст, като според проучване 42% от малките на 0 - 8 години имат собствени таблети. Средно тийнейджърите прекарват около 3 часа на ден в гледане на екраните и 20 минути в четене. Всичко това се отразява както върху начина, по който взаимодействат със света около тях, така и върху здравето на очите им.

Разпространението и степента на развитие на миопията (късогледството) рязко се увеличават през последните години. При този проблем хората виждат ясно предмети в близост - например, когато четат книга или гледат телефона си, но обектите, които са по-далеч, са размазани и неясни. Според последни прочувания 60% от късогледството се развива в училищна възраст, с най-голямо нарастване от 6 до 16 години. Данните към момента сочат, че 30% от хората в световен мащаб са с този проблем, около 20% от които са с висок диоптър (по-голям от -6,00 D).

Превенцията и контролът са от изключително значение, затова е препоръчително децата и подрастващите да посещават очен кабинет поне веднъж годишно. Доказано е, че недостатъчното или свръхкоригираното зрение (носене на неподходящи очила или липса на очила, когато те са необходими) предизвиква появата и ускорява прогресията на късогледството.

Как да се погрижим за зрението на децата?

Специалистите съветват малчуганите да ограничат часовете пред таблети и смартфони. Правилната стойка пред компютъра, както и почивката на очите на всеки 20 минути са много важни за доброто зрение. Четенето на книги и подготвянето на домашните трябва да е балансирано и да се редува с прекарване на повече време на открито. За учениците, които често използват цифровите устройства за учене, са подходящи очилата със стъкла, които предпазват от синята светлина.

Новата учебна година е чудесен повод да се погрижите за очите на децата преди предстоящото по-голямото натоварване пред учебниците и екрана на компютъра.

До края на септември можете да се възползвате от безплатни скрининги на очите за деца и възрастни във вериги оптики Grand Optics, Joy Optics и OptissimO. Под мотото Back to Work & School оптиките в цялата страна предлагат специални промопакети за детски очила, очила за компютър с антирефлексно покритие и със защита от вредното влияние на синята светлина, както и прогресивни очила.

Възможностите, които дигиталната ера и новите технологии предоставят на младежите, са неограничени, но те носят и потенциални рискове. Грижата за очите от ранна детска възраст е ключова, за да се съхрани доброто зрение.