Гигантът в опаковките Smurfit Kappa купува трети завод в България

Ирландската компания ще придобие част от бизнеса на шуменската "Артемис"

Заводът на "Артемис" се намира в Индустриален парк Шумен, където свързаната "Хел Бул истейт" купи земя още през 2013 г.
Заводът на "Артемис" се намира в Индустриален парк Шумен, където свързаната "Хел Бул истейт" купи земя още през 2013 г.
Заводът на "Артемис" се намира в Индустриален парк Шумен, където свързаната "Хел Бул истейт" купи земя още през 2013 г.    ©  Юлия Лазарова
Заводът на "Артемис" се намира в Индустриален парк Шумен, където свързаната "Хел Бул истейт" купи земя още през 2013 г.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Ирландската група ще купи производството на гъвкави опаковки за течности на шуменската "Артемис"
  • Сделката трябва да бъде одобрена от КЗК, а цената не се съобщава
  • "Смърфит Капа България" има фабрики в Казанлък и Луковит и 37.5 млн. лв. оборот за 2021 г.

Една от най-големите компании за хартиени опаковки в света - ирландската Smurfit Kappa, ще придобие трето предприятие в България. След като преди четири години стана собственик на заводи в Казанлък и Луковит, сега групата, която има 12.8 млрд. евро оборот за 2022 г., се е насочила към част от бизнеса на шуменската "Артемис". По-специално става дума за производството на гъвкави опаковки за течности като вино тип "торба в кутия" (bag-in-box) и свързаните с него имоти. Сделката очаква одобрение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), а цената не се съобщава.

За местната "Смърфит Капа България", която ще бъде прекият купувач, това означава допълнителни продукти в портфейла, който включва основно различни опаковки от велпапе. "Артемис" от своя страна ще се фокусира върху останалата част от бизнеса си - производството на алуминиеви капачки за вино и алкохол.

"Торба в кутия"

Плановете са "Смърфит Капа България" да придобие пряк едноличен контрол върху частта от търговското предприятие "Артемис", която съответства на бизнеса за производство и продажба на пластмасови фолиа и фолиеви опаковъчни торби тип bag-in-box, става ясно от съобщението до КЗК. Сделката ще включва и свързаните с този бизнес имоти, притежавани от "Хел бул истейтс", която има същите собственици като "Артемис".

Очаква се придобиването да окаже влияние върху пазара на потребителски гъвкави опаковки за течности и на приспособления за затваряне на торби тип bag-in-box, посочват компаниите. Няма публична информация какъв е обемът на този бизнес, като целият оборот на "Артемис" е около 40 млн. лв. Подобни са продажбите и на "Смърфит Капа България". И двете компании отказаха коментар за предстоящата сделка.

Кой продава

"Артемис" е създадена през 2005 г., като собственици с по 50% са гръцката Pollas Glass и шуменската "Линеа пак" (до 2018 г. се нарича "Херти - М"). И двете компании са фамилни, като Pollas Glass се занимава с производство на стъклен амбалаж и други опаковки за напитки и е базирана в Серес. Българската "Линеа пак" пък е собственост на Иван Михайлов и семейството му.

Основната дейност на "Артемис" е производството на алуминиеви винтови капачки за алкохолни напитки, метализиран полиламинат, екструдиран филм и торби bag-in-box. За 2021 г. компанията отчита 18% ръст на продажбите до 39.6 млн. лв., но печалбата спада до 139 хил. лв. (1.4 млн. лв. за 2020 г.).

Предприятието работи под наем в сграда на "Хел Бул Истейт", която отново е собственост на фамилиите Полас и Михайлови. Компанията беше един от първите клиенти на Индустриален парк Шумен, където още през 2013 г. купи 7.2 дка парцел и където днес се намира фабриката.

Купувачът в България

"Смърфит Капа България" е наследник на казанлъшкото предприятие за опаковки от велпапе "Балканпак", което ирландската компания купи в началото на 2019 г. чрез регистрираното си в Холандия дружество Smurfit Kappa Europe. В сделката тогава влизаше и още една фабрика за опаковки в Казанлък - "Елзем България", като собственик и на двете беше "Форм България" на турския гражданин Мухсин Юзтюрк. Като предимство от купувача тогава посочиха специализацията на "Балканпак" в големи и индустриални опаковки, като и локацията й в регион с развита индустрия и много клиенти.

Само няколко месеца по-късно чрез новото си българско дружество Smurfit Kappa придоби и луковитския завод за велпапе "Витавел" - създаден още по соцвреме и приватизиран от мениджърски екип след промените. Това добави още една локация към производствените мощности на ирландската компания в синхрон с плановете й да засили присъствието си на Балканския полуостров, където притежава фабрики също в Сърбия, Гърция и Румъния.

Последният публикуван отчет на "Смърфит Капа България" е за 2021 г. и показва 37.5 млн. лв. оборот и ръст на загубата до 2.7 млн. лв. Влошеният резултат обаче се дължи на по-високите разходи за амортизация, след като компанията инсталира нов агрегат за производство на вълнообразен картон в завода си в Казанлък и изведе старите два от експлоатация. За 2021 г. от дружеството отчитат също по-високи цени на суровините и материалите, както и ръст на разходите за транспорт на продукция. В същото време обемът на продадените продукти е нараснал с 18% до 46 млн. кв.м. По данни към юни 2023 г. в компанията работят 204 души.

Група гигант

Базираната в Дъблин Smurfit Kappa е сред най-големите компании за хартиени опаковки в света с 12.8 млрд. евро приходи за 2022 г. (27% ръст на годишна база) и 2.4 млрд. евро оперативна печалба (EBITDA). Групата работи в 36 държави и има 350 производствени предприятия, както и 48 хил. служители по целия свят. Годишно произвежда 12.3 млрд. кв.м опаковки. Smurfit Kappa е включена в индекса FTSE 100, а акциите й се търгуват на Лондонската фондова борса и на Международната фондова борса (ISE) на Nasdaq.

През последните години опаковъчната индустрия в България и света беше повлияна от няколко ключови фактора. В началото на пандемията редица клиенти като автомобилния сектор и вериги като IKEA замразиха поръчките си, но пък рязко се вдигна търсенето от хранителната и фармацевтичната промишленост. Силна подкрепа дойде и от бума в електронната търговия. Високата инфлация през 2022 г. обаче се отрази на търсенето, което се усети особено силно към края на годината - факт, който отбелязват и от Smurfit Kappa. Това е и причината групата да отчита лек спад (под 2%) като обем продукция. Заради макроикономическите проблеми през 2023 г. обаче понижението се задълбочава до 6% през първото полугодие. Въпреки това от компанията посочват, че никога не са били в по-добра форма от стратегическа, оперативна и финансова гледна точка. Затова и групата продължава да инвестира и да разширява бизнеса си, а България е една от възможностите. С многото си международни клиенти тя може да разшири производството тук и износа на местните фабрики да скочи.