Philip Morris International инвестира 130 млн. долара в румънския си завод

Производственият център произвежда единствено електронните цигари Heets

Инвестицията ще помогне за разгръщане на производството на бездимната алтернатива iQOS
Инвестицията ще помогне за разгръщане на производството на бездимната алтернатива iQOS
Инвестицията ще помогне за разгръщане на производството на бездимната алтернатива iQOS    ©  Shutterstock
Инвестицията ще помогне за разгръщане на производството на бездимната алтернатива iQOS    ©  Shutterstock

Тютюневият гигант Philip Morris International (PMI) обяви, че инвестира нови 130 млн. долара в завода си в румънския град Отопени. По този начин общото вложение на американската компания в производствения център нараства до над 700 млн. долара.

Заводът се фокусира единствено върху производството на бездимните цигари Heets, които се използват за електронното предложение на компанията iQOS. Цялостното концентриране върху този тип тютюневи изделия датира от 2017 г., като според компанията заводът е част от усилията й да намали използването на традиционните цигари. Инвестицията ще създаде няколко нови производствени линии към производствения център. Очаква се усвояването на свежия капитал да приключи до края на 2024 г., добавят от PMI.

Над 90% от продукцията на завода в Отопени се изнася, което е повод за радост за министър-председателя на страната Йон-Марсел Чолаку. "Видях числата, които правят това място голям принос към бюджета на страната и осигуряват работа на хиляди румънци. Като министър-председател мога само да се радвам! Колко се радвам също да чуя, че повече от 90% от продукцията тук се изнася, балансирайки търговския баланс на Румъния", заяви Чолаку, цитиран от местни медии.

"Уверени сме, че допълнителната инвестиция от повече от 130 млн. щатски долара ще ускори прехода на Румъния без тютюнев дим", каза Яцек Олчак, главен изпълнителен директор на Philip Morris International, според Economica.net.

До момента 500 млн. долара от общата сума са били инвестирани в развитие на производствения капацитет, обучение на служители и внедряване на решения, насочени към устойчивост. Допълнително 100 млн. долара през 2022-2023 г. са насочени към развитието на производствените възможности за консумативи на IQOS за вътрешния и външния пазар.

Фабриката в Отопени е в основата на стратегията зад визията на Philip Morris International за изграждане на бъдеще без тютюнев дим заедно със седем други фабрики по света, които произвеждат консумативи за IQOS. От тях само три се намират в Европейския съюз - Румъния, Гърция и Италия. Визията на PMI е да изгради бъдеще без тютюнев дим и да замени цигарите с продукти с нисък риск, които са много по-добър избор от продължаването на пушенето. Въпреки това и електронната алтернатива на традиционните цигари носи рискове.

Инвестиция и в Сърбия

Освен усъвършенстването на производствения център в северната ни съседка PMI обяви инвестирането на 100 млн. евро и в сръбския си завод. До момента тя произвежда единствено традиционни тютюневи изделия.

Влагането на новите средства обаче ще позволи създаването и на нова линия бездимни тютюневи изделия, която е предвидена за износ. Очаква се вложението да доведе до отварянето на поне 200 нови работни места.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар