С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
24 авг 2016, 13:54, 12008 прочитания

Финансиране на проекти за околна среда по програма LIFE

Целта на програмата е преминаване към нисковъглеродна и устойчива на изменението на климата икономика

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Финансира се 60% от стойността на проекта, но размерът може да се увеличи до 75%, когато той е насочен към конкретни мерки, свързани с опазване на приоритетни биологични видове или местообитания.
Програмата LIFE 2014 - 2020 е инструмент на Европейския съюз (ЕС), насочен изцяло към политиките в областта на околната среда и действията във връзка с климата. От началото й през 1992 г. програмата е финансирала 4171 проекта, като са инвестирани приблизително 3.4 млрд. евро в дейности по опазване на околната среда и климата в Европа. Първият проект за страната е "Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата "Натура 2000" в България" – успешно приключен през 2014 г.

В рамките на настоящия програмен период (2014 - 2020) изпълнението на проектите по програмата следва да допринесе за постигане на дългосрочна устойчивост, възможност за повторяемост и трансфер на знания и добри практики, както и увеличаване на добавената стойност на ниво ЕС. Това означава, че ще се финансират проекти, които представляват добри примери и реализират резултати, които успешно могат да бъдат повторени и на друго място в Европа.


Целите на програмата са преминаване към нисковъглеродна и устойчива на изменението на климата икономика (по-ефикасно използване на ресурсите, защитата и подобряването на качеството на околната среда, предотвратяване на загубата и възстановяване на биологично разнообразие, включително подпомагане на мрежата "Натура 2000" и справяне с влошаването на състоянието на екосистемите), подобряване разработването, изпълнението и прилагането на политиката и законодателството на съюза в областта на околната среда и климата, вкл. чрез повишаване капацитета на публичния и частния сектор, повишаване ангажираността на гражданското общество, НПО и местните участници. Програмата е разделена на две подпрограми – "Околна среда" и "Действия по климата".

Кой може да кандидатства и какво се финансира

Допустими бенефициери по програмата са публични организации на национално, регионално и местно ниво, неправителствени организации и изследователски институти, представители на бизнеса (предимно малки и средни предприятия), както и секторни организации, въвлечени в изпълнението на дейности, свързани с изменението на климата.
Основният размер на финансиране по програма LIFE е 60% от стойността на проекта, но може да се увеличи до 75%, когато той е насочен към конкретни мерки, свързани с опазване на приоритетни биологични видове или местообитания, и до 100%, когато се отнася до изграждане на капацитет за държавите членки.
Финансират се няколко типа проекти - традиционни, подготвителни, интегрирани или проекти по предоставяне на техническа помощ.По принцип традиционните проекти са "Пилотни проекти", използващи техника или метод, който не е бил прилаган или тестван преди, като предлагат потенциални предимства за околната среда или климата в сравнение с текущата най-добра практика и могат да се прилагат в по-голям мащаб при сходна ситуация.
"Демонстрационните проекти" се прилагат на практика, тестват, оценяват и разпространяват действия, методики или подходи, които са нови или неизвестни в географски, екологичен или социално-икономически контекст и могат да се приложат при подобни обстоятелства другаде.
"Проектите за добри практики" прилагат подходящи, разходоефективни и съвременни техники, методи и подходи, като се има предвид специфичният контекст на проекта.
"Проектите за разпространение на информация и повишаване на капацитет" подкрепят комуникацията, разпространението на информация и повишаване на осведомеността в областта на двете подпрограми.

Тихомира Костова, ПроАктив Тийм ЕООД

Фотограф: Капитал

Срокове за кандидатстване през 2016 г.

През 2016 г. традиционни проекти могат да се подават в рамките на следните компоненти - "Дейности по изменения на климата" с краен срок за кандидатстване 7 септември, 16:00 ч.; "Околна среда и ресурсна ефективност" с краен срок 12 септември, 16:00 ч.; "Природа и биоразнообразие" – 15 септември, 16:00 ч.; и "Управление и информация за околната среда" – 15 септември, 16:00 ч.

Подготвителните проекти целят да отговорят на специфичните нужди за развитие и прилагане на политиката и законодателството на съюза в областта на околната среда и климата. За 2016 г. подготвителни проекти се набират единствено по подпрограмата за околна среда. Конкретни теми са мониторинг на биоразнообразието във фермерските ландшафти, оценка на условията в полуестествените пасища, създаване на европейска мрежа за опазване на частните земи, предпроектно проучване за изграждане на зелен списък на "Натура 2000" мрежата, подкрепа за местен и регионален мониторинг на качеството на въздуха, информираност и образование за почвата. Крайният срок за кандидатстване с подготвителен проект е 20 септември, 16:00 ч.

Интегрираните проекти (подпрограми за околна среда и климат) са проекти, които се изпълняват в голям териториален мащаб - регионални, мултирегионални, национални или транснационални. Свързани са с разработването и управлението на екологични планове, стратегии или пътни карти, произтичащи от специфичното законодателство на ЕС или от други актове на съюза и държави членки в областта на околната среда или смекчаването на последиците от изменението на климата и адаптиране към него. Те следва да гарантират участието на заинтересованите страни и участието на най-малко един друг европейски източник - национално или частно финансиране. Кандидатстването се осъществява в две фази – концепция и пълна кандидатура след одобрение на концепцията. Интегрирани проектни предложения по подкомпонент "Околна среда" е с краен срок за подаване на концепция (Фаза 1) – 26 септември, 16:00 ч., и индикативен краен срок за пълно проектно предложение (Фаза 2) - 15 март 2017 г. Проектите, свързани с "Дейности по изменение на климата", са с обявен краен срок за подаване на концепция (Фаза 1) – 26 септември, 16:00 ч., и индикативен краен срок за пълно проектно предложение (Фаза 2) - 15 април 2017 г.

Кандидати, които искат да представят интегрирани проекти, но се нуждаят от помощ при финализирането на документите за кандидатстване, могат да се възползват и от проектите за техническа помощ. Размерът на съфинансиране е 60%, а определеният краен срок за тяхното подаване е 15 септември, 16:00 ч.
Кандидатстването се извършва чрез уеб инструмента на страницата на програмата. При изготвяне на своето предложение всеки кандидат може да се консултира с Националното звено за контакт по програмата, което за България е Министерството на околната среда и водите.

Макар и да предполага висок процент на съфинансиране, програма LIFE остава атрактивна не само поради широкия кръг от дейности, които могат да бъдат реализирани за опазване на околната среда и смекчаване последиците от изменението на климата, но и поради възможността от активно сътрудничество при прилагането на добри и иновативни практики извън пределите на страната.

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете

В момента тече мониторинговият период и стопаните трябва да са готови за проверки на проектите

28 авг 2019, 2833 прочитания

ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите

Санкциите вече ще бъдат точно определен процент

31 юли 2019, 3513 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
Промените в ЗДДС нарушават данъчния неутралитет

Едногодишното обезпечение е недопустима финансова тежест, несъобразена с практиката на Съда наЕС

Още от Капитал
Шопинг в Ямбол

Двама бизнесмени от региона строят ритейл парк за 12 млн. лв. с финансиране от банка и еврофондове

Да се учиш да можеш да се отучиш

Главният изпълнителен директор на "А1 България" Александър Димитров пред "Капитал"

Руско-турската прокси война* може да ескалира

Турският президент Ердоган е на път да атакува директно армията на Башар Асад. Това ще има непредвидими последствия

Коронавирусът приближава към пандемия

Бързата и разумна реакция може да намали щетите от масовото разпространение на заразата

"Мишу", анимационният филм за отговорността ни към природата

Това е вторият филм на Вера Траянова и Милен Витанов, селектиран за участие на "Берлинале"

20 въпроса: Юрий Вълковски

Изпълнителен директор на фондацията Reach for Change България

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10