Извънредно положение в Турция за икономиката
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Извънредно положение в Турция за икономиката

Много от големите автопроизводители имат заводи в страната

Извънредно положение в Турция за икономиката

Правителството предприема мерки, с които да подобри бизнес климата в страната след опита за преврат

15916 прочитания

Много от големите автопроизводители имат заводи в страната

© Reuters


Икономическите реформи и инициативи са важен стълб за доверието на инвеститорите и бизнеса в Турция.

15 юли 2016 г., вечерта на опита за преврат, доведе до указ за "извънредно положение" за 90 дни в Турция, както предвижда турската конституция.

Какво е извънредно положение

Турската конституция предвижда в своя член 120, че при наличието на сериозни индикации за масови действия на насилие, които имат за цел унищожаването на демократичния ред, установен с конституцията, или на основните права и свободи, или при сериозно влошаване на публичния ред в резултат на действия на насилие, Министерският съвет, свикан под председателството на президента на Турция и след консултация с Националния съвет за сигурност (НСС), има конституционното право да обяви състояние на извънредно положение в страната. Извънредното положение може да бъде обявено за период до 6 месеца и може да бъде удължено за още най-много 4 месеца; извънредното положение може и да бъде прекратено предварително. Въпреки че е обявено за период от 90 дни, вицепремиерът Нуман Куртулмуш заяви, че намерението е за вдигане на извънредното положение преди края на първоначално обявения срок.

Премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че "това извънредно положение не е прието срещу нацията. Държавата е приела това решение срещу себе си", с което иска да подчертае, че основната цел на извънредното положение е да реабилитира публичните институции.

До този момент са приети 5 указа. Те имат за цел основно да установят правила относно затварянето на определени институции, свързани с организацията, която стои зад проваления опит за преврат, да въведат структурна промяна във Висшия военен съвет, както и да се освободят войници и държавни служители, които се свързват с организацията, стояща зад преврата.

В допълнение към усилията за реабилитиране на публичните институции, включително въоръжените сили, трите основни политически партии формираха комисия, която да дискутира пакет от изменения в конституцията, целящи основно преразглеждане на правилата относно назначаване на органите на съдебна власт. Тези три политически партии представляват приблизително 85% от общия брой депутати в турския парламент. Така изглежда, че за първи път по време на управлението на АК партия е намерен окуражителен консенсус в парламента, който е широко подкрепен от населението на Турция. Според няколко медийни източника скорошни проучвания (след проваления преврат) показват, че Ердоган получава вот на доверие от около 60%, значително по-висок процент от вота от 52%, който получи при избирането си за президент преди година. В този контекст икономическите реформи и инициативи излизат на преден план като важен стълб за доверието на инвеститорите и бизнеса в Турция. Долните стъпки и регулации могат да бъдат посочени сред тези усилия за подобряване на инвестиционните условия в страната:

Подобряване на закона за инвестиционната среда

- Законопроектът влезе в сила на 9 август 2016 г. Като привлекателни разпоредби, насърчаващи чуждестранните инвеститори, могат да се посочат:

- Намаляване на административните затруднения около учредяването на дружество и намаляване на размера на свързаните такси

- Бърза процедура по ликвидация от 6 месеца вместо, както досега, 1 година

- Няколко изменения в данъчното законодателство, включително освобождаване от гербов налог (stamp tax duty) за договори за покупко-продажба на дялове/акции и от нотариални такси за прехвърляне на дялове в ограничено отговорни дружества. Преди при сделки по придобиване със значителен материален интерес гербовият налог можеше лесно да достигне приблизително 550 хиляди евро (което е приложимият таван за 2016 г., като той се преоценява на годишна база) за оригинал на такива документи по прехвърляне. След приемането на новия закон гербовият налог няма да се прилага към такива документи.

Важни данъчни стимули също са въведени за дружества, които преместят своите регионални центрове на управление в Турция.

Стимулиращ пакет

Ердоган прикани властите да направят каквото е необходимо, за да се повиши привлекателността на инвестициите, и в резултат нов стимулиращ пакет беше въведен от министъра на икономиката Нихат Зейбекчи. Наскоро той даде подробности за пакета, който включва транспортни стимули за производствени предприятия и освобождаване от корпоративен данък, което за определени стратегически инвестиции ще достигне 20 години. На пресконференция, дадена от Зейбекчи, той обясни, че новият стимулиращ пакет ще включва също гаранция за държавна покупка, разпределяне на държавни земи, 10-годишни фиксирани енергийни цени, предоставяне на инфраструктура за стратегически инвестиции, процент на очаквана възвращаемост, приложим към проектни заеми от държавата.

Първи суверенен фонд

Първи суверенен фонд в Турция също предстои да се учреди. Парламентарната комисия по планиране и бюджет е приела учредяването на Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi, акционерно дружество с капитал от 60 милиона турски лири (приблизително 15 милиона евро), което ще управлява суверенния фонд. Този фонд ще може да участва в до 49% от капитала на дружества и ще инициира публични предлагания на такива дружества.

Данъчна амнистия

Законът за реструктуриране на вземания беше приет от Народното събрание на Турция на 3 август 2016 г. и влезе в сила след публикуването му в Държавен вестник. Данъци (включително, но не само, корпоративен, подоходен и ДДС), задължения, такси, включително и натрупана лихва, глоби и санкции, премии за социално осигуряване, както и студентски заеми, такси за магистрала са предвидени да попадат в обхвата на данъчната амнистия и лицата/дружествата, които се ползват от разпоредбите на закона, ще могат да правят съответните плащания в период от 36 месеца чрез двумесечни вноски.

Съгласно този закон за амнистията, на дружества, които увеличат своята основа на корпоративен данък с процент, определен от закона, за период от последните 5 години и платят съответния корпоративен данък, ще им бъде гарантирано, че няма да имат финансов одит за тези финансови години. Потенциални минали данъчни задължения обикновено представляват важна част от преговорите при сделки по придобиване и обикновено водят до превеждане на определена част от цената на придобиване в специална/ескроу сметка за определен период. Разногласията относно размера на ескроу сметките и срока, за който сметката се открива, дори могат да доведат до пропадане на сделката. С новия закон за амнистията тези дружества ще се ползват от имунитет за минали данъчни задължения и това ще бъде улесняващ фактор при придобивания в Турция.

Икономическите реформи и инициативи са важен стълб за доверието на инвеститорите и бизнеса в Турция.

15 юли 2016 г., вечерта на опита за преврат, доведе до указ за "извънредно положение" за 90 дни в Турция, както предвижда турската конституция.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK