С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
20 сеп 2016, 14:32, 10573 прочитания

Финансиране за създаване на научни центрове за върхови постижения и за компетентност

Общият бюджет по оперативната програма "Наука, образование и интелигентен растеж" за двата вида центрове е 350 млн. лв.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Евгений Иванов е генерален мениджър на консултантската компания "Евроконсултантс България" и член на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП)
Срокът за подаване на проектни предложения е 23 януари 2017 г., като одобрените проекти се очаква да започнат да се изпълняват в края на следващата година.
Работещата формула: идентификация на проблем + решаване на проблема (изобретение) + използване на решението = иновация

От гледна точка на технологиите светът днес е много по-различен в сравнение с 80-те години на миналия век. Една от основните причини е активното въвеждане на иновациите в реалния живот (при това на сравнително ниска цена), довело до използването на научноизследователските резултати и академичното знание за практически цели. Изобретенията са полезни, ако имат потенциала да ни позволят да правим нещата по по-различен или по по-добър начин в сравнение с преди или да вършим онова, което бихме искали, но не сме могли по-рано заради технологични ограничения (напр. откритието на възможността за създаване на стабилно фотоелектретно състояние от акад. Георги Наджаков през 1937 г. дава основата за създаването на копирните машини).


Само по себе си изобретението, дори и патентовано, няма реална стойност, освен ако не се превърне в продукт, който да се реализира на пазара за обозримо кратък период от време (2 до 3 години) и на конкурентна цена. Някои научни открития, като например практическото доказване на съществуването на Хигс бозона през 2012 г., могат да допринесат за създаването на превозни средства, задвижвани от антигравитация след значителен период от време. Други обаче, най-вече в сферите на физико-химията, фармацията и молекулярната биология, се правят с конкретната цел да бъдат комерсиализирани възможно най-бързо, като инвестициите в научноизследователска и развойна дейност се правят от големите международни компании в тази сфера. Затова съвременните иновации се очаква съвсем скоро да доведат до съществени промени в начина ни на живот, като вече сме на прага на новата ера на науките за живота след края на информационната ера.

Къде е научната продукция на България?

България показва сериозен потенциал за въвеждането на иновации в сферата на информационните технологии (основно по отношение на софтуерните решения), най-вече заради липсата на необходимост от тежка инфраструктура за провеждането на научни изследвания (вкл. сграден фонд, апаратура, материали, химикали и т.н.). В допълнение ИТ сферата позволява дистанционен достъп до необятни ресурси (вкл. информация, алгоритми, партньори и т.н.), без значение дали облачни или конвенционални. За сметка на това в сферата на фундаменталните природни науки трябва значителен научен ресурс (какъвто имаме), но и модерно и скъпо оборудване, както и достатъчно консумативи за широкомащабни научни изследвания (които нямаме в достатъчна степен). По тази причина, с някои изключения, сме далеч от лидерите.Друга сфера, в която имаме сериозен иновативен и едновременно с това пазарен потенциал, са културните и креативните индустрии, а именно бизнесите, базирани на индивидуалното творчество, умения и талант, произвеждащи добавена стойност чрез експлоатацията на интелектуалната собственост. Това са например дизайнът, модата, аудио-визуалните продукти (вкл. телевизия и радио), филмите, музиката, занаятите, развлекателният софтуер и т.н. В Европейския съюз този вид организации генерира 3% от брутния вътрешен продукт и заетостта.

Грантова схема за създаване на центрове за върхови постижения и на центрове за компетентност

Центровете за върхови постижения и тези за компетентност са научни обединения (мрежи), които са традиционни за университетите и изследователските звена в Западна Европа и в другите развити държави. Те обединяват учени от различни дисциплини, най-често от различни университетски структури или лабораторни звена, разполагат със споделени технически ресурси и работят съвместно за решаването на конкретни задачи. Основната разлика между двата вида комплекси е, че центровете за върхови постижения (ЦВП) решават стратегически задачи в рамките на средно- или дългосрочна научна стратегия с предварително определен обхват, създават нови модели на работа в дадена област, генерират и разпространяват добри практики. Центровете за компетентност (ЦК) са фокусирани върху постигането на предварително определени тактически цели, а резултатът от работата им са конкретни продукти или решения.

Бюджет и допустими разходи

Общият бюджет на грантовата схема за двата вида центрове е 350 млн. лв., от които 85% се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите – от националния бюджет. Очакванията са да бъдат създадени по един ЦВП и по два ЦК във всяка една от областите, определени като приоритетни в рамките на Иновационната стратегия за интелигентна специализация на България 2014-2020 г.:

- Мехатроника и чисти технологии
- Информатика и информационни и комуникационни технологии
- Индустрия за здравословен живот и биотехнологии
- Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии.

Това няма да бъдат нови университети или институти към БАН, а новосъздадени организационни структури, разчитащи на споделените ресурси, опит и научен потенциал на участващите в консорциумите организации. Тези нови четири ЦВП (с общ бюджет от 200 млн. лв.) и осем ЦК (с общ бюджет от 150 млн. лв.) се очаква до края на 2023 г. (краен срок за изпълнение на проектите) да генерират достатъчно вътрешен организационен ресурс и научен потенциал, така че да може да продължат да работят самостоятелно, включително да се самоиздържат.

Финансирането по грантовата схема покрива всички възможни разходи, които може да са необходими за работата на подобен научен комплекс:

- Строително-монтажни работи за изграждането на нови или модернизацията на съществуващи сгради
- Закупуване на дълготрайни нематериални активи (вкл. научни колекции, архиви или структурирана научна информация, софтуер и др.)
- Закупуване и модернизация на научноизследователското оборудване, необходимо за реализиране на програмите на тези центрове
- Заплати за научния персонал (учени, докторанти, изследователи и специалисти)
- Външни услуги (напр. за публикуване на научни статии, за защита и поддържане на интелектуалната собственост, за експлоатация на резултатите от научните изследвания, вкл. център за технологичен трансфер и т.н.)
- Разходи за материали и консумативи, необходими за научните изследвания.

Срокът за подаване на проектни предложения е 23 януари 2017 г., като одобрените проекти се очаква да започнат да се изпълняват в края на следващата година. Иновативни бизнеси може да участват в проектите само като асоциирани партньори, т.е. без реален достъп до финансирането. Ползите за тях са свързани с възможността да имат непосредствен достъп до научния ресурс и продукцията на центровете.

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 31 август

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


 • Нови технологии и дигитализация
 • Тенденции в ритейл маркетинга
 • Клиентско поведение и преживяване
 • Устойчива и екологична търговия
 • Синергия между физическите и онлайн магазини
 • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите

Санкциите вече ще бъдат точно определен процент

31 юли 2019, 2025 прочитания

Малки компании могат да получат финансиране за трансграничното сътрудничество с Гърция Малки компании могат да получат финансиране за трансграничното сътрудничество с Гърция

В момента текат процедури за подаване на проекти по две мерки за повишаване конкурентоспособността на дружествата

3 юли 2019, 2245 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Кой спечели конкурса за стипендии на ARC Academy

Петимата финалисти ще получат 50% от стипендията за магистърската програма "Реклама и бранд мениджмънт"

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
Допълнително възнаграждение за трудов стаж и професионален опит

Заплащанията може да бъдат задължителни и уговаряни на работното място

Сготвено под вакуум

Клиенти на 11 Meats вече са над 300 хотели и заведения и над 40 търговски обекта

Пробуждането на къмпингите

Четири нови къмпинга се изграждат в Южна България

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Ново място: Клуб за естетическо възпитание на артиста (К.Е.В.А.)

Втори живот за знаковото място до НАТФИЗ

Кино: "Момчета за пример"

Лошият вкус като гег и "възпитание" за живота