С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
27 сеп 2016, 11:13, 37854 прочитания

Допълнително възнаграждение за трудов стаж и професионален опит

Заплащанията може да бъдат задължителни и уговаряни на работното място

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Казармата се счита за трудов стаж, но не и за професионален опит.
При формирането на трудовото възнаграждение освен договорената основна заплата участват и допълнителни възнаграждения. Съгласно Наредба за структурата и организацията на работната заплата (НСОРЗ) допълнителните възнаграждения могат да бъдат, най-общо казано, два вида. Първите са задължителни – определени в закон или друг нормативен акт, и се изплащат на работниците и служителите при наличие на законоустановените предпоставки. Вторите са незадължителни – уговаряни свободно между страните по трудовото правоотношение и изплащани на лицата при наличие на свободно договорените предпоставки. В чл. 12 от НСОРЗ като задължителна е определена добавката за придобития трудов стаж и професионален опит (ТСПО). Според тази разпоредба за придобит трудов стаж и професионален опит на работниците и служителите се заплаща допълнително месечно възнаграждение определено в процент върху основната работна заплата, договорена с индивидуалния трудов договор.

За придобит трудов стаж и професионален опит се зачита стажът, признат по реда на Кодекса на труда, за времето, през което работникът или служителят е работил и продължава да работи в предприятието, в т.ч. на различни работни места и длъжности. В случаите по чл. 123 и 123а от КТ (при промяна на работодателя при сливане на предприятия, вливане на едно предприятие в друго и т.н.) при определянето на допълнителното възнаграждение за стаж и опит се зачита и времето, през което работникът или служителят е работил в предприятието преди промяната на работодателя. При определяне размера на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит работодателят отчита и:


- трудовия стаж на работника или служителя, придобит в друго предприятие по смисъла на §1, т. 2 от ДР на КТ на същата, сходна или със същия характер работа, длъжност или професия.

При назначаване на главен счетоводител например следва да се признае стажът на работника от всички длъжности, свързани със счетоводни дейности, дори и на най-ниско ниво в йерархията на длъжностите – от отчетник счетоводство до управител счетоводни услуги.

- времето, през което без трудово правоотношение лицата са упражнявали трудова дейност и/или професия, която е същата или сходна с работата по сключения трудов договор, и са били задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица или за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, общо заболяване и майчинство- трудовия стаж, придобит в друга държава членка, на същата, сходна или със същия характер работа, длъжност или професия от работници или служители, които са български граждани или граждани на някоя от държавите членки, както и членовете на техните семейства, и зачетен като такъв съгласно законодателството на съответните държави

- времето, през което без трудово правоотношение българските граждани или гражданите на държава членка, както и членовете на техните семейства са упражнявали трудова дейност и/или професия на територията на държавите членки, която е същата или сходна с работата по сключения трудов договор в Република България, и са били задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица или за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, общо заболяване и майчинство, съгласно законодателството на съответните държави.

Условията, при които се зачита сходният характер на работата

длъжността или професията, се определят с
колективен трудов договор (КТД) на браншово равнище или с вътрешните правила за работната заплата в предприятието. Минималният размер на доплащането за трудов стаж и професионален опит се определя от Министерския съвет (МС) след провеждане на консултации с представителните организации на работниците и служителите и на работодателите на национално ниво. С ПМС №147/2007 г. МС определи, че за всяка година придобит трудов стаж и професионален опит се полагат минимум 0.6 на сто парична добавка за ТСПО върху месечната основна работна заплата. С КТД на браншово равнище се определя минималният размер на допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит за съответния бранш, а конкретният размер може да бъде определен както с колективен трудов договор, така и във вътрешните правила за работната заплата в предприятието, а също и в индивидуалния трудов договор. Разбира се, в закона са определени минималните размери на допълнителното възнаграждение за ТСПО. Няма пречка с КТД, вътрешни правила или с индивидуален трудов договор да бъде определен по-голям размер на процента за ТСПО от определения законов минимум.

Допълнителното възнаграждение за трудов стаж и професионален опит се

заплаща за действително отработено време

в рамките на съответната месечна продължителност на работното време само по основното трудово правоотношение, а при непълно работно време - по всеки отделен трудов договор, до допълването им до съответната
нормална месечна продължителност на работното време.

Например, ако едно лице работи по основен трудов договор за 6 ч. дневно и в същото време има договор за допълнителен труд при същия или при друг работодател за 4 ч. дневно, допълнително възнаграждение за ТСПО по договора за допълнителен труд ще се изчисли пропорционално на възнаграждението за 2-та часа, които допълват работното време от основния трудов договор до 8 часа дневно, колкото е нормалната продължителност на работното време съгласно Кодекса на труда.

Забележка: С приемането на НСОРЗ през 2007 г. се направи разграничение между общ трудов стаж, зачетен по реда на КТ и Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж, и действително отработеното време. Допълнително възнаграждение за ТСПО се признава само за действително отработено време. Периодите на майчинство и дългосрочен неплатен отпуск не се зачитат за професионален опит. За мъжете – периодът на задължителната военна служба не се признава за професионален опит, въпреки че се зачита за трудов стаж.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


 • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
 • Джои Прайс, Jumpstart
 • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете

В момента тече мониторинговият период и стопаните трябва да са готови за проверки на проектите

28 авг 2019, 1410 прочитания

ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите

Санкциите вече ще бъдат точно определен процент

31 юли 2019, 2379 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
Еврофинансиране за модернизация на земеделски стопанства

Очаква се интересът да е голям, защото ще могат да се изпълняват проекти и за напояване

Фандъкова, когато не е кмет

Желанието на настоящата кметица е да се еманципира от ГЕРБ и да спечели на своя страна "умните и красивите"

Борис Бонев: между гражданите и политиката

Единственият непартиен кандидат се бори за гласове с малък бюджет и без подкрепа от партийни структури

Музей или СПА

Предизборната кампания повдигна въпроса за забравеното северно крило на Централната баня, за което се водят спорове от години

Кеч с корупцията

За близо две години съществуване антикорупционната комисия не само не постигна резултати, но и създаде корупция

Изкуство на ръба

"Фриндж" в Единбург е най-големият фестивал на изкуствата в света

В Белград, на чисто

С изложбата The Cleaner Марина Абрамович показва творчеството си в родния Белград след 44-годишно отсъствие