С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
27 сеп 2016, 11:13, 40998 прочитания

Допълнително възнаграждение за трудов стаж и професионален опит

Заплащанията може да бъдат задължителни и уговаряни на работното място

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Казармата се счита за трудов стаж, но не и за професионален опит.
При формирането на трудовото възнаграждение освен договорената основна заплата участват и допълнителни възнаграждения. Съгласно Наредба за структурата и организацията на работната заплата (НСОРЗ) допълнителните възнаграждения могат да бъдат, най-общо казано, два вида. Първите са задължителни – определени в закон или друг нормативен акт, и се изплащат на работниците и служителите при наличие на законоустановените предпоставки. Вторите са незадължителни – уговаряни свободно между страните по трудовото правоотношение и изплащани на лицата при наличие на свободно договорените предпоставки. В чл. 12 от НСОРЗ като задължителна е определена добавката за придобития трудов стаж и професионален опит (ТСПО). Според тази разпоредба за придобит трудов стаж и професионален опит на работниците и служителите се заплаща допълнително месечно възнаграждение определено в процент върху основната работна заплата, договорена с индивидуалния трудов договор.

За придобит трудов стаж и професионален опит се зачита стажът, признат по реда на Кодекса на труда, за времето, през което работникът или служителят е работил и продължава да работи в предприятието, в т.ч. на различни работни места и длъжности. В случаите по чл. 123 и 123а от КТ (при промяна на работодателя при сливане на предприятия, вливане на едно предприятие в друго и т.н.) при определянето на допълнителното възнаграждение за стаж и опит се зачита и времето, през което работникът или служителят е работил в предприятието преди промяната на работодателя. При определяне размера на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит работодателят отчита и:


- трудовия стаж на работника или служителя, придобит в друго предприятие по смисъла на §1, т. 2 от ДР на КТ на същата, сходна или със същия характер работа, длъжност или професия.

При назначаване на главен счетоводител например следва да се признае стажът на работника от всички длъжности, свързани със счетоводни дейности, дори и на най-ниско ниво в йерархията на длъжностите – от отчетник счетоводство до управител счетоводни услуги.

- времето, през което без трудово правоотношение лицата са упражнявали трудова дейност и/или професия, която е същата или сходна с работата по сключения трудов договор, и са били задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица или за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, общо заболяване и майчинство- трудовия стаж, придобит в друга държава членка, на същата, сходна или със същия характер работа, длъжност или професия от работници или служители, които са български граждани или граждани на някоя от държавите членки, както и членовете на техните семейства, и зачетен като такъв съгласно законодателството на съответните държави

- времето, през което без трудово правоотношение българските граждани или гражданите на държава членка, както и членовете на техните семейства са упражнявали трудова дейност и/или професия на територията на държавите членки, която е същата или сходна с работата по сключения трудов договор в Република България, и са били задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица или за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, общо заболяване и майчинство, съгласно законодателството на съответните държави.

Условията, при които се зачита сходният характер на работата

длъжността или професията, се определят с
колективен трудов договор (КТД) на браншово равнище или с вътрешните правила за работната заплата в предприятието. Минималният размер на доплащането за трудов стаж и професионален опит се определя от Министерския съвет (МС) след провеждане на консултации с представителните организации на работниците и служителите и на работодателите на национално ниво. С ПМС №147/2007 г. МС определи, че за всяка година придобит трудов стаж и професионален опит се полагат минимум 0.6 на сто парична добавка за ТСПО върху месечната основна работна заплата. С КТД на браншово равнище се определя минималният размер на допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит за съответния бранш, а конкретният размер може да бъде определен както с колективен трудов договор, така и във вътрешните правила за работната заплата в предприятието, а също и в индивидуалния трудов договор. Разбира се, в закона са определени минималните размери на допълнителното възнаграждение за ТСПО. Няма пречка с КТД, вътрешни правила или с индивидуален трудов договор да бъде определен по-голям размер на процента за ТСПО от определения законов минимум.

Допълнителното възнаграждение за трудов стаж и професионален опит се

заплаща за действително отработено време

в рамките на съответната месечна продължителност на работното време само по основното трудово правоотношение, а при непълно работно време - по всеки отделен трудов договор, до допълването им до съответната
нормална месечна продължителност на работното време.

Например, ако едно лице работи по основен трудов договор за 6 ч. дневно и в същото време има договор за допълнителен труд при същия или при друг работодател за 4 ч. дневно, допълнително възнаграждение за ТСПО по договора за допълнителен труд ще се изчисли пропорционално на възнаграждението за 2-та часа, които допълват работното време от основния трудов договор до 8 часа дневно, колкото е нормалната продължителност на работното време съгласно Кодекса на труда.

Забележка: С приемането на НСОРЗ през 2007 г. се направи разграничение между общ трудов стаж, зачетен по реда на КТ и Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж, и действително отработеното време. Допълнително възнаграждение за ТСПО се признава само за действително отработено време. Периодите на майчинство и дългосрочен неплатен отпуск не се зачитат за професионален опит. За мъжете – периодът на задължителната военна служба не се признава за професионален опит, въпреки че се зачита за трудов стаж.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете

В момента тече мониторинговият период и стопаните трябва да са готови за проверки на проектите

28 авг 2019, 2624 прочитания

ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите

Санкциите вече ще бъдат точно определен процент

31 юли 2019, 3291 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
Еврофинансиране за модернизация на земеделски стопанства

Очаква се интересът да е голям, защото ще могат да се изпълняват проекти и за напояване

Още от Капитал
БТК ще бъде купена почти изцяло с дълг

Купувачът на телекома пласира облигации за общо 1.2 млрд. евро, които ще бъдат усвоени преди финализирането на сделката

Глътка надежда за БНР

Изненадващо медийният регулатор реши да даде шанс на Андон Балтаков, който има опит в доказани медийни компании като "Асошиейтед прес" и CNN.

Защо си отиват експертите

Отстраняването на неудобните и неадекватните партийни назначения подменя функцията на държавната администрация

Грета Тунберг и пророците на климатичния апокалипсис

Световният икономически форум в Давос отново показа пропастта между думи и дела в областта на борбата с глобалното затопляне

Ново място: Музей на илюзиите

Оптични илюзии, интерактивност и древни експонати

Цветан Тодоров - човекът на чужда земя

Две нови издания хвърлят светлина върху личността и идеите на родения в България философ

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10