Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
5 окт 2016, 14:58, 6809 прочитания

Еврофинансиране за модернизация на земеделски стопанства

Очаква се интересът да е голям, защото ще могат да се изпълняват проекти и за напояване

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Николай Симеонов, експерт в "Елана инвестмънт", член на Българската асоциация на консултантите по Европейски програми (БАКЕП)
За първи път се дава възможност да се кандидатства с проект, подаден в предишен прием на подмярката.

Още по темата

Биопроизводителите недоволстват от спрян прием на заявления за субсидии

102 млн. евро са предвидени до 2020 г. за биопроизводство, но вероятно вече са изчерпани

7 мар 2017

Пазарът на агротехника бележи най-голям спад през последните пет години

Темпът на обновяване на автопарка в земеделието е около 2% годишно, а продажбите продължават да зависят от субсидиите

2 мар 2017

Какви промени се очакват при финансирането на преработватели през 2017 г.

През пролетта се предвижда да се отвори последният прием за компаниите по програмата за селските райони

14 дек 2016

Компаниите могат да получат до 200 хил. евро за социални предприятия

До края на годината се очакват още три процедури за финансиране на бизнеса, които ще подпомагат под различна форма обучения за заети лица

19 окт 2016

Финансиране за създаване на научни центрове за върхови постижения и за компетентност

Общият бюджет по оперативната програма "Наука, образование и интелигентен растеж" за двата вида центрове е 350 млн. лв.

20 сеп 2016

Подготвя се ново еврофинансиране за клъстери

Бизнесът възлага големи очаквания на процедурата по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност"

7 сеп 2016

Финансиране на проекти за околна среда по програма LIFE

Целта на програмата е преминаване към нисковъглеродна и устойчива на изменението на климата икономика

24 авг 2016

Започва новото еврофинансиране за развитие на селските райони

През септември ще бъде обявен прием за инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура с общ бюджет 381 млн. евро

10 авг 2016

Еврофинансиране на общности за местно развитие

Това е възможност за прилагане на реална децентрализация при управление на европейските средства

13 юли 2016
Министерството на земеделието обяви във вторник сроковете за новия прием по една от най-атрактивните подмерки за земеделските стопани - "Инвестиции в земеделски стопанства", от Програмата за развитие на селските райони. Те се чакаха от фермерите с нетърпение, тъй като това е последният прием по нея за програмния период, приключващ през 2020 г. Очаква се интересът да е голям, тъй като освен възможностите за инвестиции в модернизация този път се обявява финансиране и за системи за напояване. Приемът на проекти ще започне на 26 октомври и ще продължи до 7 декември 2016 г. В условията за кандидатстване има промени в сравнение с първия прием по новата програма, приключил през юни.

Нови лимити за стойността на проектите

Лимитите за допустимите разходи на един проект по мярката за целия програмен период се промениха на 1 млн. евро (за проекти със строителство) и 500 хил. евро (за проекти само за техника). Трябва да се има предвид, че тези "тавани" са за стойността на инвестиционния проект, а не за безвъзмездната помощ. Тъй като този прием ще бъде отворен с целия остатъчен бюджет - 237 млн. евро, пред кандидатите стои решението дали да подадат проект с целия размер на лимита. Необходимо е да се съобрази, че максимумът на субсидията е определен на 50% от разходите по проекта, а в някои случаи чрез допълнителни точки при класирането може да се увеличи най-много с 10% до максимум 60%. Това означава, че трябва да се предвидят съответните средства за префинансиране на проектите, защото те ще получат гранта си след отчет на изпълнението.

Прехвърляне на неодобрени проекти от предишен прием

За първи път се дава възможност да се кандидатства с проект, подаден в предишен прием на подмярката. Условията допускат, ако кандидатите имат проект, който не е одобрен в рамките на предишен прием, да го прехвърлят в предстоящия само с едно заявление. В наредбата, публикувана в Държавен вестник в края на септември, има образец на заявление, като допълнително ще се изискват документи. Решението зависи от това дали проектът може да има повече шансове при промяна на бонус точките.Северозападният район на планиране се разделя на три при оценката

Досега всички проекти от Северозападния район на планиране бяха приоритизирани с еднакъв брой бонус точки. В новия прием има разделение на района с различни бонуси, като областите Видин, Враца и Монтана получават най-висок брой точки – 5. Област Ловеч ще получи 2 точки, а област Плевен само 1. Трябва да се има предвид, че най-малко 75% от земята в бизнес плана на кандидата трябва да попада в тези области, за да получи допълнителни точки.

Няма да се приоритизират стартиращи биопроизводители

В предишния прием по подмярката стартиращите биопроизводители получаваха 15 допълнителни точки в класирането. Сега този приоритет отпада и подкрепата с 15 точки се получава само от фирми, които вече са биологично сертифицирани и над 85% от инвестиционните разходи по проекта са свързани с биопроизводство. Ако разходите са над 50%, кандидатите получават 10 точки.

Повече точки за "чувствителните" сектори

Проектите от т.нар. чувствителни сектори, които са сектор "Плодове и зеленчуци", "Животновъдство" и "Етеричномаслени и медицински култури", ще получават не 15, а вече 19 точки. Тези бенефициери, които комбинират инвестиции в поне два от тези сектори, ще бъдат оценени с допълнителни 20 точки.

Някои култури отпадат от приоритетния списък

Някои от традиционните за отглеждане в България култури вече не са в списъка с приоритетните и няма да получат допълнителни точки, както при предишен прием. Това са култури като орехи, лешници, бадеми, резене, шипка, лайка, маточина, мащерка, зелен грах и др. Отпадат също култури, които белязаха ръст от предишната година, като тиквите и кориандъра.
При животновъдството отпадат: фазани, пъдпъдъци, зайци, буби, охлюви, калифорнийски червеи. Остават приоритетни само: овце, говеда, биволи, кози, свине, пчели, кокошки, бройлери, пуйки, гъски, патици, щрауси.

Нови критерии с бонус точки

Въвеждат се три нови критерия, по които проектите могат да имат бонус точки. Първо, чрез допълнителни 10 точки се стимулират стопани, които имат минимум 5 души персонал за последните 3 години. За доказателство трябва да се приложи отчет за заетите лица, средствата за работна заплата и други разходи за труд за последните 3 години, заверени от кандидата и НСИ, както и копие от годишни данъчни декларации пак за 3 години назад, заверени от съответната териториална дирекция на НАП.

Вторият нов стимул е за проекти със строителство или обновяване на сгради, както и на оборудването в тях. Тези инвестиционни проекти могат да напреднат с 10 точки, но трябва да се има предвид, че над 65% от инвестиционните разходи по проекта следва да са с тази цел и че това не включва земеделска или транспортна техника, а само оборудване и съоръжения, монтирани в сградата.
Третият критерий е свързан със системи за напояване. Ако над 50% от разходите са свързани с хидромелиоративни дейности, проектът получава допълнителни 5 точки, а ако разходите са над 85% - 7 точки. Когато разходите са над 30%, получават 4 точки.

Доказване на стандартен производствен обем

Изискването за допустимост към земеделските производители досега беше, че те трябва да имат стандартен производствен обем (СПО) не по-малко от 8000 евро, който преди можеше да се заяви с намерение за засяване. В предстоящия прием кандидатът трябва при всички случаи да приложи доказателство за постигнат 8000 евро СПО през предходната или настоящата стопанска година.

Възможностите за финансиране на напояване

Отдавна се очаква този прием, защото в него за първи път ще се финансират хидромелиоративни проекти, които са стимулирани и с бонус точки. За съжаление публикуваната наредба показва презумпция, че основно ще се финансират проекти за напояване на трайни насаждения. В нея има изискване, че трябва да се покаже договор за аренда на земята за минимум 6 години. Това е практика на стопаните, които искат да създадат напоителна инфраструктура за трайни насаждения и оранжерии. Тези, които биха искали да кандидатстват с мобилни напоителни системи и са свързани с култури, които се засаждат в различни блокове всяка година заради изисквания за сеитбооборота, като например царевицата, обикновено имат практиката да преподписват договори за аренда всяка година и за тях ще бъде трудно да изпълнят изискването от наредбата.
Има определен набор от документи, които отнемат време, за да бъдат издадени, но бенефициентите трябва да имат предвид, че е достатъчно към проекта да приложат номер на подадената заявка за това, като самите документи могат да приложат впоследствие.

Документите са следните:
- Разрешително за водовземане от повърхностни води или подземни води, издадено от съответната басейнова дирекция на Министерството на околната среда и водите или Договор за извършване на услуга "водоподаване за напояване"
- Становище за допустимост от съответната басейнова дирекция на Министерството на околната среда и водите за съответствие с Плана за управление на речния басейн и Плана за управление на риска от наводнения. Това становище кандидатите ще получат от РИОСВ заедно с изискваното от институцията решение за необходимост от оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС)
- Инженерен проект, изготвен и заверен от строителен инженер, който е вписан в регистъра към Камарата на инженерите.

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми.


 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

21 март 2018г.
Sofia Event Center

capital.bg/ecommerce

Конференция Стратегии за електронна търговияАкценти в програмата:
Тенденции и развитие на иновациите в онлайн пазаруването
Иновативни услуги и ритейл стратегии
Как технологиите променят начина, по който пазаруваме
Тенденции при електронните плащания
Иновации в логистиката при електронната търговия
Маркетплейс революция


Прочетете и това

Нови изисквания към управителните органи на финасовите компании влизат в сила от лятото Нови изисквания към управителните органи на финасовите компании влизат в сила от лятото

Те са в резултат на правилата на евродирективата MIFID II

19 фев 2018, 1130 прочитания

Какви са промените при финансирането на интегрирани планове за градско развитие Какви са промените при финансирането на интегрирани планове за градско развитие

Досега са сключени договори с общини за проекти за над 800 млн. лв.

14 фев 2018, 1075 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Поставяйте си ясни цели и ги следвайте

Стойка Зеленгорова, участникът с най-висок финален резултат в програмата на "Капитал" и MDV Professional Education School of Finance and Accounting for Young Professionals, разказва как обучението ще повлияе на бъдещото й кариерно развитие

Стажове, стипендии, конкурси (19 - 25 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

За да бъдете успешни, фокусирайте се върху крайната цел, но я разбийте на по-малки, постижими цели

На гости в рубриката "Пет минути със..." е Манди Хиксън, бивш пилот на Кралските военновъздушни сили, а към настоящия момент - лектор и коуч

Стажове, стипендии, конкурси (22-28 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Как да организираме по-добре работното си време

Няколко основни съвета как да бъдете по-ефективни и фокусирани

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
На какъв етап е либерализацията на енергийния пазар

ЕС изисква България да се справи по-бързо с процеса

Градус за фондовата борса

Един от най-големите производители на пилешко ще прави IPO на БФБ

Кой кой е и колко губи в българските медии

Извън двете големи телевизии почти всички други български медийни компании са на загуба или много ниска печалба

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Книга: Паринуш Сании - "Бащата на другия"

Една от най-търсените книги в Иран - вече и на български

Планина от съвети

Как да се подготвим за планина през зимата и какво да правим в случай на инцидент

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Първата частна болница в София "Вита" инвестира 20 млн. лв. в нов блок, в който ще премести всичките си екипи

Емисия

DAILY @7AM // 22.02.2018 Прочетете