С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 11 окт 2016, 10:36, 32823 прочитания

Кои приходи (на фирмите) не се облагат с данък

Някои от тях остават завинаги непризнати за данъчни цели

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Дивидентите, разпределени от български дружества или дружества от ЕС/ЕИП, се облагат при получаването им от физическите лица.
Отговорът на този въпрос се корени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Това е основният нормативен акт на държавата, който е насочен към облаганe на печалбите на юридическите лица (ООД, ЕООД, АД, чуждестранни ЮЛ и др.) и неперсонифицираните дружества (съдружия, консорциуми, дружества по ЗЗД и др.).

В него се регламентира формирането на данъчната основа, която законът нарича данъчен финансов резултат. Това е счетоводният финансов резултат, който е преобразуван с приходи и разходи, които законът не признава за данъчни цели в текущия данъчен период. Някои от тези приходи и разходи си остават завинаги непризнати за данъчни цели, а други се признават в бъдеще, след като бъдат изпълнени някои критерии.


Кои приходи не участват при формиране на данъчния финансов резултат

Приходи в резултат на разпределение на дивиденти от местни юридически лица и от чуждестранни лица, които са местни лица за данъчни цели на държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство. Идеята е да няма многофазно облагане на една и съща печалба, разпределена от едно дружество в друго, след като печалбата вече веднъж е била обложена в дружеството, където е била първоначално реализирана. Принципът е, че дивидентите, разпределени от български дружества или дружества от ЕС/ЕИП, се облагат при получаването им от физическите лица. Това облекчение обаче не важи за приходи от дивиденти, отчетени от българско дружество:

- когато дивидентите са платими от чуждестранни дружества извън ЕС/ЕИП;- при дивиденти, разпределени от акционерни дружества със специална инвестиционна цел. Те не се облагат с корпоративен данък и затова няма условия за многофазно данъчно облагане;

- или при скрито разпределение на печалбата. Под скрито разпределение на печалбата се разбират сумите, които са отчетени като разходи, несвързани с осъществяваната от данъчно задълженото лице дейност или превишаващи обичайните пазарни нива, начислени, изплатени или разпределени под каквато и да е форма в полза на акционерите, съдружниците или свързани с тях лица. Като това не важи за дивидентите;

- от 2016 г. бе въведено още едно ограничение по отношение на отчитането на суми като приходи от дивиденти. Тези суми няма да бъдат освободени от облагане, независимо че се разпределят от дружество, което е от ЕС/ЕИП, ако това дружество е отчело счетоводно тези суми като признат разход и е намалило своя данъчен финансов резултат. В цитираните случаи приходите се включват в общата облагаема печалба, подлежаща на облагане с корпоративен данък.

Приходи, възникнали по повод на непризнати разходи. Например едно дружество не е удържало данък при източника при заплащането на предоставена техническа услуга от чуждестранна фирма, а вместо това е поело този данък за своя сметка и го е отчело като разход. Впоследствие получателят на дохода е възстановил данъка и дружеството е отчело приход в размер на възстановения данък. В този случай първоначално имаме непризнат за данъчни цели разход, а след това възстановената на юридическото лице сума е непризнат приход.

Приходи от лихви върху недължимо внесени или събрани публични задължения, както и върху невъзстановен в срок ДДС, начислени от държавните или общинските органи. Най-общо тук попадат случаите, в които данъчно задълженото лице получава със закъснение полагащите му се от органите на НАП, общинската данъчна администрация или други държавни институции вземания. Тогава те дължат лихва за закъснение на данъкоплатците, като така признатите приходи от лихви не се облагат с данък. Тук е валиден принципът на реципрочност, защото непризнати за данъчни цели са и разходите за лихви за забава на плащането на данъчните задължения.

Необлагаеми са и печалбите от разпореждане с финансови инструменти, търгувани на регулиран пазар. Пример за такова разпореждане е търговия с акции на фондовата борса в България или друга държава – членка на ЕС или ЕИП. Счетоводният финансов резултат се намалява с печалбата от разпореждането, определена като положителна разлика между продажната цена и документално доказаната цена на придобиване на тези финансови инструменти.

Неикономическа изгода

В общи линии може да се каже, че непризнатите за данъчни цели приходи всъщност не са икономическа изгода, която е останала необложена. Това вече е станало преди получаването им или просто са вземане от държавен или общински орган. По отношение на необлагането на изгодите от разпореждане с финансови активи това е политика от страна на законодателя за стимулиране на сделките с финансови активи на регулираните пазари.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Малки компании могат да получат финансиране за трансграничното сътрудничество с Гърция Малки компании могат да получат финансиране за трансграничното сътрудничество с Гърция

В момента текат процедури за подаване на проекти по две мерки за повишаване конкурентоспособността на дружествата

3 юли 2019, 1886 прочитания

Започва еврофинансирането за винарските изби Започва еврофинансирането за винарските изби

Проекти по мярката за инвестиции в предприятия могат да се подават от 17 до 27 юни

5 юни 2019, 3287 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Кой спечели конкурса за стипендии на ARC Academy

Петимата финалисти ще получат 50% от стипендията за магистърската програма "Реклама и бранд мениджмънт"

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
Компаниите могат да получат до 200 хил. евро за социални предприятия

До края на годината се очакват още три процедури за финансиране на бизнеса, които ще подпомагат под различна форма обучения за заети лица

Канабисът ли е новият bitcoin

Легализацията в Канада и САЩ създаде пазар за милиарди. Инвестицията обаче е все още доста рискова, но интересна

Дунав не ни вълнува

България не се възползва от реката и регионите там са сред най-бедните в цяла Европа

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Арх. Стефка Георгиева и елегантният брутализъм

Виена се запознава с наследството на една изключителна българска архитектка. Ние също.

Бързи, смели, бременни

За остарелите представи и новите проучвания, които доказват ползите от физическата активност и по време на беременността