С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
25 окт 2016, 11:18, 27370 прочитания

Определяне на осигурителен доход за лица на трудов договор

Кои възнаграждения се взимат при изчислението му

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Според разпоредбите на КСО доходът, върху който се изчисляват и внасят осигурителните вноски, включва всички възнаграждения, включително начислените и неизплатени или неначислените и други доходи от трудова дейност. Този доход обаче не може да бъде по-малък от минималния осигурителен доход, така наречения минимален праг (МОД), определен по реда на ЗБДОО по основна икономическа дейност на осигурителя и квалификационните групи професии за осигурените лица, за които е въведен минимален размер на осигурителния доход за съответната година.

В ЗБДОО за всяка календарна година се определят такива минимални размери на осигурителния доход, които са обвързани с основната икономическа дейност на осигурителя и квалификационната група на осигурените лица. Основната икономическа дейност (ИД) на осигурителя се определя според извършваната от предприятието дейност и заетите в нея лица. Когато едно предприятие извършва повече от една дейност, основна е онази, в която има най-голям брой заети и подлежащи на осигуряване лица.


Основната ИД на предприятието се определя в края на всеки месец

като се отчитат приетите и напусналите през месеца, както и преминалите от една дейност в друга, за всички дейности на предприятието. При определянето й не се вземат предвид лицата, които са заети в спомагателните дейности на предприятието. Спомагателни са дейностите, които имат за цел единствено да подпомагат и поддържат извършването на основната икономическа дейност на предприятието. Това могат да бъдат счетоводната или складова дейност, снабдяване, ремонт и поддръжка и т.н.

Минималните осигурителни доходи не се прилагат за работниците и служителите в бюджетните предприятия, за които не се определя минимален размер на ОД по квалификационни групи професии. За тези лица той е минималната работна заплата (МРЗ) за страната.Минималният осигурителен доход за лица, които работят в специализирани предприятия, трудово-лечебни бази и кооперации на хора с увреждания, съгласно Закона за интеграция на хората с вреждания се определя в размер на 50 на сто от минималния осигурителен доход за съответната икономическа дейност и квалификационна група професия.

Минималният размер на осигурителния доход за лицата, работещи на непълно работно време, се определя пропорционално на отработеното време. Според Наредбата за възнагражденията (НЕВДОВ) минималният размер на осигурителния доход по квалификационни групи професии се определя пропорционално на отработеното време за лицата, работещи по трудови договори, когато:
 • - Според условията на трудовия договор са работили на непълно работно време

  - Не са отработили всички работни дни през месеца – при постъпване или напускане през месеца

  - Са се намирали в отпуски, за които не се начислява възнаграждение.

В тези случаи МОД се определя, като минималният размер на осигурителния доход се раздели на броя на законоустановените работни часове за месеца и получената сума се умножи по броя на отработените часове през месеца, и часовете, които съответстват на първите 3 работни дни от временната неработоспособност, когато такава е била налице през съответния месец.

Максималният размер на осигурителния доход се определя в ЗБДОО за всяка календарна година. За 2016 г. той е в размер на 2600 лв. Осигурителните вноски за отделните месеци не могат да бъдат изчислявани върху повече от определения максимален размер на ОД и това важи за всички осигурени лица. Това ограничение е в сила във всички случаи, когато лицето получава възнаграждение по едно или повече правоотношения, за които подлежи на задължително обществено осигуряване.

За разлика от МОД за МаксОД не се прилага пропорционалност. Това означава, че дори в случаите, когато лицето не е отработило всички работни дни за месеца, работи на непълно работно време или е било в отпуски, за които не се дължи възнаграждение, но в същото време възнаграждението му е в размер над МаксОД, осигурителните вноски ще се изчислят върху максимума.
Елементите на осигурителния доход са регламентирани в НЕВДОВ. Това са всички възнаграждения и други доходи от трудова дейност. Елемент на осигурителния доход са и

сумитеq изплатени от средствата за социалните разходи

за които се дължат осигурителни вноски, когато се предоставят пряко на лицата. Върху тях обаче се изчисляват и внасят осигурителни вноски само за фонд "Пенсии", за ДЗПО и за НЗОК. Сумите, изплатени за сметка на социалните разходи, не се вземат предвид при определяне на минималните осигурителни доходи на лицата.
При сборуване на доходите от трудова дейност трябва да се спазва следната последователност:

- Трудово възнаграждение за отработеното време

 • - Допълнителни възнаграждения с постоянен характер

  - Възнаграждение за платен годишен отпуск

  - Други допълнителни трудови възнаграждения

  - Възнаграждението за първите 3 дни от временната неработоспособност, които са за сметка на работодателя

  - Дохода изплатен от средствата за сметка на социалните разходи.

Сумите, изплатени от средствата за социални разходи, не се включват в дохода, от който се изчислява възнаграждението от работодателя за първите 3 дни от болничния. Това е така, тъй като, както вече казах, върху тях не се изчисляват осигурителни вноски за фонд ОЗМ. Тъй като върху тези суми се изчисляват осигуровки само за пенсия и ДЗПО, този доход се взема предвид от НОИ при определяне на размера на пенсията.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете

В момента тече мониторинговият период и стопаните трябва да са готови за проверки на проектите

28 авг 2019, 2828 прочитания

ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите

Санкциите вече ще бъдат точно определен процент

31 юли 2019, 3511 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
Сдружения и фондации на опашка пред Агенцията по вписванията

Законови изменения предвиждат пререгистрация на юридическите лица с нестопанска цел

Още от Капитал
Фокусът с цените на тока

Защо в България борсовата електроенергия е хем най-скъпа, хем най-евтина

Могат ли БНТ и БНР да останат без реклама

Това е едно от ключовите предложения за промени в Законът за радиото и телевизията, които сектора обсъжда

Автогол с еврозоната, мачът продължава

Изборът сега е между по-добро икономическо бъдеще и статуквото

Коронавирусът приближава към пандемия

Бързата и разумна реакция може да намали щетите от масовото разпространение на заразата

Календар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

Нова книга: "Математика на живот и смърт" от Кит Йейтс

Истории за ключовата роля на математиката от съдебната зала до медицината и изборите ни в живота

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10