Какво ще се финансира през 2017 г. по програма "Иновации и конкурентоспособност"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво ще се финансира през 2017 г. по програма "Иновации и конкурентоспособност"

Схемата за повишаване на енергийната ефективност в големи предприятия ще бъде обявена през декември тази година и ще набира проекти в продължение на 6 месеца.

Какво ще се финансира през 2017 г. по програма "Иновации и конкурентоспособност"

Предвидени са пет грантови схеми, различни от познатата и най-популярна досега помощ за оборудване и софтуери

32229 прочитания

Схемата за повишаване на енергийната ефективност в големи предприятия ще бъде обявена през декември тази година и ще набира проекти в продължение на 6 месеца.

© Цветелина Белутова


Ангелина Добрева, управител, "Адекум проекти за развитие", член на БАКЕП

Фокусът през 2017 г. на програмата

- Подпомагане на енергийна и ресурсна ефективност

- Иновации и стартиране на бизнеси, които решават общоевропейски проблеми или бизнеси в сфери, които ЕС иска да развива приоритетно.

Министерството на икономиката представи амбициозни планове за безвъзмездна помощ за бизнеса през 2017 г. в индикативния годишен график за програмата "Иновации и конкурентоспособност". През следващата година са предвидени пет грантови схеми, различни от познатата и най-популярна досега помощ за оборудване и софтуери, целящи стандартно подобряване на конкурентоспособността чрез повече и по-качествено производство.

Петте схеми, от които бизнесът ще може да се възползва, са фокусирани върху подпомагане на енергийна и ресурсна ефективност, иновации и стартиране на бизнеси, които решават общоевропейски проблеми, или бизнеси в сфери, които ЕС иска да развива приоритетно.

Размерът на безвъзмездното финансиране ще се подчинява както досега на следните принципи:

- процент на безвъзмездната помощ, достигащ до 90% за проекти, искащи малка подкрепа – до 391 хил. лв.

- по-малък процент на безвъзмездна помощ за големи грантове, както и за големи предприятия - от 70% до 25%.

Най-после възможност за големи предприятия

Новата година ще започне с една от много малкото възможности за големи предприятия в периода 2014 - 2020 г.: "Повишаване на енергийната ефективност в големи предприятия" ще бъде обявена през декември тази година и ще набира кандидатури в продължение на 6 месеца.

По нея ще се предоставя:

- Безвъзмездна помощ до 2.5 млн. лв. за оборудване, което едновременно увеличава производствения капацитет и намалява енергийната консумация на единица продукция. Помощта достига до 25% за предприятия, базирани в Югозападна България, и 45% за всички останали.

- Безвъзмездна помощ до 391 хил. лв. за строително-монтажни работи и системи, които произвеждат или трансформират енергия: системи за отопление и охлаждане; оползотворяване на отпадъчна топлина; когенерационни инсталации; ВЕИ за собствено ползване; системи за мониторинг на енергопотреблението. Помощта за този тип инвестиции е предвидена да бъде 50% от разходите.

Иновации от зрели фирми

Първа през 2017 г. ще бъде отворена схема "Разработване на продуктови и производствени иновации". Тя ще финансира разработката на иновативни продукти, услуги и технологии от зрели малки и средни предприятия (МСП) и големи предприятия за разлика от всички досегашни схеми за разработка на иновации, финансирали само стартиращи фирми. Кандидати с над 3-годишна история ще могат да получат до 1 млн. лв. грант, вариращ между 25% и 90% от инвестицията в зависимост от размера на предприятието кандидат и размера на проект. Ще бъдат подпомагани разходи за създаване на прототипи, оборудване и софтуер за развитие и тестване, купуване на интелектуална собственост, развоен труд, свързан с иновацията. Както всяко финансиране за иновации, то ще бъде фокусирано ексклузивно във фирми от сферите на информационните и комуникационни технологии, здравословен живот, биотехнологии, креативни и рекреативни индустрии, мехатроника и чисти технологии.

Летните грантове

Грантова схема "Подкрепа за създаване и развитие на тематично фокусирани лаборатории" се очаква през лятото на 2017 г. По нея ще бъде предоставена подкрепа за създаване на нови лаборатории, разширяване и модернизирани на съществуващи лаборатории на МСП и големи предприятия. Схемата ще финансира експерименталната инфраструктура на индивидуални предприятия с цел разработка и комерсиализация на нови продукти.

В началото на лятото ще бъде отворена схемата "Подкрепа за насърчаване на предприемачеството в области, свързани с европейски и регионални предизвикателства". Финансовата помощ по нея ще бъде за стартиране на бизнес в творчески и културни индустрии, разработване на нови продукти и услуги, свързани със застаряване на населението, полагане на грижи и здравеопазване, в т.ч. социално предприемачество. Предвижда се и подкрепа на идеи, които ще се реализират от жени предприемачи, стартиращи предприемачи – до 29 години и над 50 години. Финансирането може да достигне до 90% от първоначалните оперативни, инвестиционни и консултантски разходи на стартъпите. Таванът на гранта е 391 хил. лв.

Последната за следващата година грантова схема, предоставяща директна финансова помощ за бизнеса, е "Подкрепа за пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите". Тя ще финансира внедряването на иновативни технологии за използване на рециклирана суровина, рециклиране на отпадъчни суровини, намаляване на използваните ресурси. Схемата ще бъде достъпна за съществуващи МСП от производствения сектор, които ще могат да кандидатстват за грант между 35% и 75% от инвестицията в размер, вариращ между 300 хил. лв. и 3 млн. лв. Ще бъдат субсидирани разходи за оборудване, технически консултантски услуги, материали, управление на демонстрационния проект.

Дали да вярваме на индикативния график

До настоящия момент Министерството на икономиката успява да управлява ефективно оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", като отваря регулярно грантови схеми, оценява проектите относително бързо и предоставя безвъзмездна помощ на максимален брой фирми спрямо наличните средства от ЕС. Спечелилите проекти получават адекватен и бърз предварителен контрол на всеки етап от изпълнението, плащанията при добро изпълнение от страна на фирмите се получават в рамките на два месеца от поискване – завидно кратък срок спрямо други оперативни програми и забавяния от 18 месеца в началото на оперативна програма "Конкурентоспособност".

Темпът и организацията на работа на администрацията по програмата за бизнеса дават основателна убеденост, че петте грантови схеми, предвидени за следващата година, ще станат реалност и ще подпомогнат смислени, иновативни инвестиции на големи, малки, средни и микропредприятия от индустрията и услугите с висока добавена стойност.

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми

Ангелина Добрева, управител, "Адекум проекти за развитие", член на БАКЕП

Фокусът през 2017 г. на програмата

- Подпомагане на енергийна и ресурсна ефективност

- Иновации и стартиране на бизнеси, които решават общоевропейски проблеми или бизнеси в сфери, които ЕС иска да развива приоритетно.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK