С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
18 яну 2017, 13:06, 8731 прочитания

Възможности за финансиране на обучение в строителство, туризъм и производство

Общият бюджет на процедурата по програмата "Развитие на човешките ресурси" е 30 млн. лв. и компаниите могат да получат 100% безвъзмездна помощ за проектите си

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Авторът Велина Савчева е главен експерт "Европейски програми" в "Елана инвестмънт" и член на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП)
Минимум 50% от обучаваните трябва да са безработни.
От 5 януари до 7 март по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" се приемат проекти по процедурата "Гъвкави възможности за заетост и обучения в предприятия с променлив интензитет на дейността". Тя е предназначена за фирми от производството, строителството и туристическия сектор, като цели да им помогне да повишат уменията на неактивни безработни хора, които да привлекат в своите сектори, за да се преодолее проблемът с недостига на кадри.

Общият бюджет на процедурата е 30 млн. лв., като най-привлекателното за бизнеса е, че могат да получат 100% безвъзмездна помощ за проектите си. Минималният размер на проектите е 20 хил. лв., като разходите по тях не следва да превишават 391 хил. лв. Процедурата дава възможност за гъвкавост за работодателите – да избират кои ще са периодите, в които да обучат своите бъдещи служители, и кои ще са периодите, в които служителите им ще могат на практика да приложат своите новопридобити или усъвършенствани умения и квалификация, ще даде възможност в по-слабите периоди от годината работодателите да обучат подходяща работна сила, която да използват в периодите с по-наситен интензитет. Проектите трябва да бъдат изпълнени до 31 декември 2018 г.


Кой може да кандидатства

Процедурата е насочена към работодатели, развиващи своята дейност в следните икономически сектори съгласно класификатора на икономическите дейности: Сектор C "Преработваща промишленост"; Сектор F "Строителство"; Сектор I "Хотелиерство и ресторантьорство". Кандидатстването в партньорство по проекта е допустимо, но не задължително. Не се разрешава проектите да се изпълняват от повече от два партньора. Допустими партньори по процедурата са работодатели и центрове за професионални обучения (само в случаите, когато те са 100% собственост на кандидата). Към партньорите има същите изисквания като към основните кандидати.

За какво може да се кандидатстваФирмите могат да кандидатстват за наемане на безработни и неактивни лица, както и за обучението на тези хора и на представители на своя персонал. Процедурата изисква от работодателите да наемат безработните лица, плащайки им възнаграждения за своя сметка (т.нар. елемент несубсидирана заетост), като за периода на проекта, в който те са обучавани, осигурителните вноски ще се покрият от субсидията по процедурата. Грантът може да покрие обучения както за придобиване и повишаване на професионална квалификация, така и за ключови компетентности като компютърни умения, изучаване на чужди езици и др. Фирмата може да включи в тези обучения също свои служители, но е необходимо да спазва изискването, че минимум 50% от обучаваните трябва да са безработни. Трябва да се има предвид също, че осигурителните вноски се покриват с безвъзмездна помощ само когато наетите участват в обучения. Кандидатите трябва да имат предвид, че несубсидираната заетост е задължителна част от проекта.

Какви са конкретните допустими дейности

- Включване в обучения на неактивни, безработни и заети лица за придобиване или повишаване на професионална квалификация, вкл. по част от професия, по професионални направления "Производство и преработка", "Строителство", "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг", "Пътувания, туризъм и свободно време" и "Спорт" съгласно кодовете по Списъка на професиите за професионално образование и обучение.

- Обучения по ключови компетентности: "Общуване на чужди езици", "Дигитална компетентност" и "Обществени и граждански компетентности" - за заемане на конкретни работни места.

- Задължително е неактивните/безработните лица да бъдат включени в несубсидирана заетост при работодател. Това означава, че разходите за възнаграждения и осигуровки на наетите лица са за сметка на работодателя и не се покриват от грант по програмата.

- Предоставяне на възможност за последващи обучения на включените в проекта лица при непълно работно време, включително осигуряване на достъп до продължаващо обучение с цел по-добра професионална реализация и повишена професионална подготовка на кадрите. И тук разходите за осигурителни вноски за сметка на работодателя са допустими за времето, през което наетото лице на непълно работно време посещава обучение за професионална квалификация и/или обучение по ключови компетентности.

Какви разходи се покриват

Процедурата покрива с грант на 100% разходи за персонал, за външни услуги и за организация и управление на проекта. Има ограничения за общата стойност на обученията, която не може да надвишава 2500 лв. на човек. При разходите за персонал освен осигурителните вноски, начислени за сметка на работодателя за наетите лица за времето, в което посещават съответното обучение, работодателят може да получи субсидия за стипендии, които да предостави на безработни/неактивни лица по време на обученията им. Те са в размер на 10 лв. за всеки присъствен учебен ден в населеното място и по 15 лв. за всеки присъствен учебен ден извън населеното място (минимум 6 учебни часа).

Финансирането на външни услуги включва разходите за провеждане на обучение за придобиване на професионална квалификация и за придобиване на ключови компетентности.

Разходите за организация и управление са свързани с административното управление на самия проект и представляват до 10% от допустимите преки разходи по проекта.

Важни ангажименти на работодателя

Фирмите, които желаят да кандидатстват, трябва да имат предвид, че безработните и неактивните лица следва да представляват поне 50% от участниците в проекта. Това означава, че ако кандидатът иска да обучи 10 от заетите във фирмата лица, трябва да обучи и включи в несубсидирана заетост впоследствие и 10 безработни и/или неактивни лица. Също така след приключване на обученията работодателят е длъжен да осигури заетост на минимум 25% от обучените неактивни или безработни лица за период не по-малко от 3 месеца след приключване на проекта. Като имаме предвид, че проектите трябва да завършат до края на 2018 г., това значи, че новообучените хора трябва да бъдат наети минимум до края на март 2019 г. Обявената процедура се финансира с режима на т.нар. минимални помощи. Това означава фирмите, които вече са кандидатствали или изпълнявали проекти по европейски програми в последните 3 години, или имат план да подадат проект по друга схема, да прегледат грантовете си и да планират бюджета си добре, защото имат лимит от 200 хил. евро субсидия за последните 3 финансови години, включвайки и настоящото кандидатстване. Този лимит важи за всички свързани с кандидата предприятия.

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП).
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

3 октомври 2019
Хотел Империал Пловдив

Годишен бизнес форум Industry 4.0


Къде е мястото на България в Индустрия 4.0 и европейската карта на автомобилните производители?
Запазете своето място на форума Industry 4.0, организиран от Капитал, за да почерпите от първа ръка от опита и знанието на глобалните и местни лидери: Daimler, Volvo Group, McKinsey & Company, Schneider Electric, Aurubis и други.

Основни теми на събитието:


 • Перспективите за развитие на индустриалния и автомобилния сектори в страната и региона
 • Бизнес стратегиите за прилагане на нови технологии като AI и 5G на водещи европейски производители
 • Умните решения за по-добро използване на ресурсите и кръгова икономика
 • Конкретните ангажименти на държавата и общините за развитие на индустриалния сектор

Годишен бизнес форум Industry 4.0 Запазете билет

Прочетете и това

Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете

В момента тече мониторинговият период и стопаните трябва да са готови за проверки на проектите

28 авг 2019, 1207 прочитания

ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите

Санкциите вече ще бъдат точно определен процент

31 юли 2019, 2226 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
Доходи и данъчни облекчения на физическите лица

Вече е в ход кампанията за деклариране и подаване на годишни данъчни декларации за 2016 г.

Моят все по-скъп банкер

Банките започнаха да повишават таксите, като засилване на тенденцията, която не е нова, се очаква от есента

Сметка за 600 милиона: обществените поръчки в края на мандата на Фандъкова

Дългосрочните поръчки за сметосъбиране, поддръжка и RDF бяха раздадени преди изборите и оставят следващия кмет с вързани ръце

Експериментът Бобов дол

В замрялото сърце на въгледобива е разрешено най-мащабното изгаряне на отпадъци на Ковачки

Училище в облака

Стратегията на 90-о СОУ привлича все повече ученици от съседни райони и училища с иновативните си методи

Изкуството, майна

Нощта на музеите и галериите се завръща в Пловдив (13-15 септември) със силно международно участие

Кино: "То: Част втора"

Сумата от всичките ни страхове по Стивън Кинг