Доходи и данъчни облекчения на физическите лица
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Доходи и данъчни облекчения на физическите лица

Доходи и данъчни облекчения на физическите лица

Вече е в ход кампанията за деклариране и подаване на годишни данъчни декларации за 2016 г.

41081 прочитания

© Юлия Лазарова


Облагането и декларирането на доходите на физическите лица е регламентирано в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). За кои доходи трябва да се подава ГДД от физическите лица за 2016 г.

- Доходи от стопанска дейност като едноличен търговец;

- Доходи от друга стопанска дейност – като земеделски производител, тютюнопроизводители, авторски и лицензионни възнаграждения, свободни професии, извънтрудови правоотношения, от продажба на изобретения, произведения на науката, културата и изкуството и др.
- Доходи от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество; - Доходи от прехвърляне на права или имущество; - Други доходи – обезщетения за пропуснати ползи, неустойки, парични и предметни награди, лихви, дивиденти и други;
- Доходи, подлежащи на облагане с патентен данък;

- Доходи от придобити от източник в чужбина от дивиденти, ликвидационни дялове и облагаеми доходи от допълнително осигуряване, застраховки "Живот" и доходи от лихви.

Доходите на физическите лица, които следва да се посочат в ГДД, се считат за придобити на датата на плащането им или на датата на получаване на престацията, когато полученият доход е в непарична форма.

ЗДДФЛ поставя още едно изискване, според което трябва да се подава ГДД, независимо дали лицето има доходи за деклариране – при наличие на получени и предоставени заеми през годината и непокрити такива.

Задължението е на лице, когато общо непогасената част от получените или предоставените парични заеми през данъчната година надхвърля 10 000 лв. или общия размер на непогасените към края на данъчната година получени или предоставени парични заеми, предоставени през отчитаната година и през предходните 5 данъчни години, надхвърля 40 000 лв. При декларирането на получени кредити от физическите лица не се включват такива, получени от кредитни институции.

Данъчни облекчения за физически лица

Възможно е лицето да няма нито един от посочените доходи, за които следва да подава ГДД, но да има право да ползва някое от данъчните облекчения, които или не са ползвани чрез работодателя или се ползват само чрез подаване на ГДД.

Облагането и декларирането на доходите на физическите лица е регламентирано в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). За кои доходи трябва да се подава ГДД от физическите лица за 2016 г.

- Доходи от стопанска дейност като едноличен търговец;


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  zo avatar :-|
  zo

  http://www.nap.bg/page?id=336

  ВНИМАНИЕ: В сила от 01.01.2017 г. са налице промени, свързани с данъчните облекчения, които ще са относими за годишното облагане на доходите за 2017 г.

  І. Въведено е ново данъчно облекчение за извършени безкасови плащания, уредено в чл. 22д от ЗДДФЛ. От новото данъчно облекчение могат да се възползват физически лица, за извършени през годината безкасови плащания, когато едновременно са налице следните условия:

  1. лицето е придобило през годината доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа;

  2. сто на сто от паричните доходи по т. 1 са получени по банков път;

  3. извършените безкасови плащания от лицето са в размер 80 или над 80 на сто от доходите по т. 1.

  Данъчното облекчение е в размер 1 на сто от дължимия за годината данък върху общата годишна данъчна основа, но не повече от 500 лв., а обстоятелствата и условията за ползването му се декларират от лицето в годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK