Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 27 фев 2017, 11:05, 122034 прочитания

Трудов или граждански договор

Различията между тях са много и обхващат широк кръг от теми

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Когато едно лице трябва да бъде наето за извършването на определена работа, това може да се случи по два начина – чрез трудов договор или чрез граждански договор. Различията между двата договора са много и обхващат широк кръг от теми. Характерът на договора се определя от съдържанието, а не от наименованието – иначе казано, дори един договор да е озаглавен като граждански, ако в съдържанието му се срещат реквизитите на трудовия договор, той трябва да се третира като такъв.

Гражданският договор попада в обхвата на облигационното право и се сключва по реда на Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) за разлика от трудовия договор, който е в обхвата на Трудовото право. Именно оттук идват най–фундаменталните различия между двата типа договори, защото за гражданския договор не важат разпоредбите в Кодекса на труда. Сключилите граждански договор не могат да се възползват от правата за обезщетения, отпуски, закрила при прекратяване и други.


Гражданските договори могат да бъдат много разнообразни. Въпреки че понятието "граждански договор" не съществува като правен термин, в нормативната уредба са определени няколко типа, като най–разпространени са договорите за изработка и договорите за поръчка. При договорите за изработка страните се наричат Възложител и Изпълнител, а при договорите за поръчка - Доверител и Довереник.

Това, което най–много различава трудовите от гражданските договори, е, че трудовите договори се сключват между работник и работодател за предоставяне на работна сила, а гражданските договори са за извършване на точно определена дейност и постигане на резултат. За да се счете един договор за трудов, той трябва да съдържа задължителните условия изброени подробно чл. 66 ал. 1 от Кодекса на труда (КТ). По-важните от тях са:

1. Месторабота - мястото, на което работникът ще извършва поетите с трудовия договор задължения. За място на работа обикновено се смята седалището на фирмата, с която е сключен трудовият договор.
2. Продължителност на работния ден или седмица.
3. Размерът на основния и допълнителния полагащ се платен годишен отпуск - основният и допълнителните отпуски, които се полагат на работника, трябва да се изписват отделно, според вида им.Това са условия, които липсват при сключването на граждански договор. Там изпълнителят сам определя работното си време и място, както и продължителността на работния ден. Това е и причината по време на работа по граждански договор да се признава само осигурителен, но не и трудов стаж.

Трудовото правоотношение само по себе си изисква да бъдат спазени всички изисквания по чл.66 ал.1 от КТ, като се набляга на реалното време, в което работникът е положил своя труд. Това не може да бъде измерено по граждански договор, защото там е важен само резултатът от извършваната дейност, като лицето само избира как и кога да изпълни поетите ангажименти. Лицата, сключили граждански договор нямат платен годишен отпуск за разлика от тези с трудов.

Също така работещите по граждански договор нямат право на обезщетение при временна неработоспособност, тъй като не се правят удръжки за фонд " Общо заболяване и майчинство". Характерно за гражданския договор е, че страните по него са равнопоставени. Съществено различие с трудовия договор, където страните са в йерархична зависимост. Работодателят по трудов договор може да упражни контрол и да налага дисциплинарно наказание на работника, докато при гражданския договор такъв контрол липсва.

Да вземем един типичен пример за сключване на граждански договор - наемане на художник, за да нарисува определена картина – тогава изпълнителят използва свои материали за изработката на картината, освен ако друго не е упоменато изрично в договора. Ако възложителят предостави материали за изработката на продукта и те се окажат некачествени или неподходящи, изпълнителят има право да ги върне преди изтичането на срока на договора, но ако не завърши проекта под претекст, че материалите са били неподходящи, без да е сигнализирал за това, загубата си е за негова сметка и е много вероятно да не получи уговореното възнаграждение. Изпълнителят е длъжен да изпълни работата така, че тя да бъде годна според предвиденото в договора предназначение. Изпълнителят, който извършва работата със свой материал, отговаря за доброто качество.

Характерно за трудовия договор е, че работникът носи имуществена отговорност за предоставените му материали, с които да извършва своята дейност, докато при гражданския договор това липсва като условие. Възложителят не може да търси дисциплинарна отговорност от изпълнителя.

Друга разлика идва от изплащането на самото възнаграждение. Задължително условие и в двата договора е да фигурира размерът на възнаграждението, но при трудовия то е с цикличен характер, докато при гражданския най-често е след завършване на определената в договора задача.

В действащата към момента нормативна уредба няма текст, който задължава възложителя да изплаща авансови възнаграждения на изпълнителя по договора. Изплащането на възнагражденията по трудов договор става по ведомост, а по граждански - чрез сметка за изплатени суми по чл.45, ал.4 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, по която се удържа и внася авансовият данък.

И накрая, трудовите договори подлежат на задължителна регистрация в НАП до 3 дни след сключването им по аргумент на чл. 62 от КТ, гражданските договори не подлежат на такава регистрация.
ТРУДОВ ДОГОВОРГРАЖДАНСКИ ДОГОВОР
1. Предмет на договора е предоставяне на работна сила1. Предмет на договора е предоставянето на трудов резултат
2. Страните по договора са в йерархична зависимост2. Страните по договора са равнопоставени
3. Служителите полагат труд според фиксирано работно време/ден, седмица, месец/ и работно място3. Изпълнителят няма определено работно време и работно място
4. Служителите ползват предоставените им от работодателя материали и съоръжения4. Изпълнителя ползва свои материали, ако не е уговорено друго
5. Служителите носят дисциплинарна отговорност5. Изпълнителя не е подчинен на възложителя, т.е. не носи дисциплинарна отговорност
6. Непостигането на резултата е за сметка на работодателя6. Непостигането на уговорения резултат е за сметка на изпълнителя
7. Трудовият договор е задължително възмезден7. Гражданският договор може да бъде както възмезден, така и безвъзмезден
8. Отношението се уреждат по Кодекса на труда8. Отношенията се уреждат по Закона за задълженията и договорите
9. Трудовият договор задължително се регистрира в
Национална агенция за приходите
9. Гражданските договори не подлежат на регистрация в Национална агенция за приходите
10. Трудовите спорове се разглеждат по ред определен в Кодекса на труда10. Споровете се решават по реда на Закона за задълженията и договорите и Гражданския процесуален кодекс
11. Правата и задълженията не могат да бъдат прехвърляни на трето лице11. Правата и задълженията са лични, но могат да бъдат прехвърлени на трето лице

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете

В момента тече мониторинговият период и стопаните трябва да са готови за проверки на проектите

28 авг 2019, 3572 прочитания

ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите

Санкциите вече ще бъдат точно определен процент

31 юли 2019, 4250 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
Четири предизвикателства в обществените поръчки

Съществуват няколко капана, които може да изхвърлят определен участник или да забавят много процедурата

Още от Капитал
От скала до хотел: 30 години по-късно в Созопол

Многогодишната история за държавен парцел на брега на морето в Созопол, филмов съюз, съдилища и строителна криза е към развръзка

Млякото и яйцата ще са след 30 минути на вратата ви

Заради коронавируса онлайн търговията с бързооборотни стоки преживява страхотен бум в цял свят

Мигът на електронните подписи

Георги Димитров, член на съвета на директорите на "Евротръст" пред "Капитал"

Софийският адрес за френски макарони

Chez Fefe е първият специализиран бутик, който приготвя традиционния десерт

СССР: една одисея в Космоса

Книга събира най-добрия руски графичен дизайн от годините на студената война

20 въпроса: Бистра Андреева - Пешева

Най-новата книга в неин превод е романът "Американа" на Чимаманда Нгози Адачи

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10