Промени в правата за обезщетения за безработица от НОИ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Промени в правата за обезщетения за безработица от НОИ

Промени в правата за обезщетения за безработица от НОИ

От тази година в сила влязоха някои нови изисквания

82250 прочитания

© Цветелина Белутова


Редът за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица е регламентиран в глава четвърта "Обезщетения" на Кодекса за социално осигуряване (КСО) и в Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица (НОИПОБ).

Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:

- са се регистрирали като безработни в Агенцията по заетостта в 7 дневен срок от датата на прекратяване на трудовото им правоотношение

- не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст в Република България или пенсия за старост в друга държава или не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер или професионална пенсия

- не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по КСО, с изключение на лицата, работещи по договори за един ден, по реда на чл. 114а, ал. 1 от Кодекса на труда

При определяне на правото на парично обезщетение за безработица се зачита и времето:

- на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете

- на платен и неплатен отпуск за временна неработоспособност и за бременност и раждане, както и отпуска при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст - на неплатен отпуск до 30 работни дни в една календарна година, който се зачита за трудов и осигурителен стаж

- зачетено за осигурителен стаж по законодателството на друга държава на основание на международен договор, по който Република България е страна.

Паричното обезщетение за безработица се отпуска въз основа на заявление до териториалното поделение на НОИ. Отпускането, изчисляването, изменянето, отказването, спирането, прекратяването, възобновяването и възстановяването на паричните обезщетения за безработица се извършват въз основа на данните от персоналния регистър на осигурените лица и данните, декларирани в подадените от лицата документи за отпускане на паричните обезщетения, при условия и ред, определени с НОИПОБ.

Паричните обезщетения за безработица се отпускат въз основа на заявление по образец, приложение 1 към чл. 1, ал. 1 от НОИПОБ, подадено лично от лицето в избрано от него териториално поделение на НОИ, а към заявлението се прилагат:

- акт за прекратяване на правоотношението - оригинал за справка и копие

- документи, удостоверяващи общ трудов и/или служебен стаж, и/или осигурителен стаж, и/или стаж, зачетен на основание на международен договор в областта на социалното осигуряване, по който Република България е страна

- документ за самоличност - за справка.

Паричното обезщетение за безработица се изплаща от датата на последното прекратяване на осигуряването, ако:

- заявлението за отпускането му е подадено в тримесечен срок от тази дата

- лицето се е регистрирало като безработно в Агенцията по заетостта в срок 7 работни дни от тази дата.

Когато заявлението е подадено по неуважителни причини след изтичане на тримесечния срок, паричното обезщетение се изплаща от датата на подаване на заявлението за определения период, намален със закъснението.

Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими вноски за фонд "Безработица" за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния дневен размер на обезщетението за безработица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за всяка календарна година. За 2017 г. този размер е 7.20 лв.

Безработните лица, чиито правоотношения са прекратени по тяхно желание или с тяхно съгласие, или поради виновното им поведение, както и безработните лица, придобили право на обезщетение преди изтичане на три години от предходно упражняване на правото на обезщетение, получават минималния дневен размер на обезщетението за безработица съгласно Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за срок 4 месеца.

Месечният размер на паричното обезщетение за безработица се определя, като полученият дневен размер се умножи по броя на работните дни в месеца, за който се отнася.

От началото на 2017 г. има промени в периодите на изплащане на обезщетенията според продължителността на осигурителния стаж на лицата. Съгласно промените вече се вземат предвид само периодите, за които лицата са подлежали на задължително осигуряване във фонд "Безработица", за периодите след 31 декември 2001 година.

Паричните обезщетения за безработица се изплащат ежемесечно през месеца, следващ този, за който се дължат, за период в зависимост от продължителността на осигурителния стаж на лицата, както следва:

  • При стаж до 3 години – за период от 4 месеца

    При стаж от 3 до 6 години – за период от 6 месеца

При стаж от 6 до 9 години – за период от 8 месеца

При стаж от 9 до 12 години – за период от 10 месеца

При стаж над 12 години – за период от 12 месеца.

Редът за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица е регламентиран в глава четвърта "Обезщетения" на Кодекса за социално осигуряване (КСО) и в Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица (НОИПОБ).

Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK