С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 13 мар 2017, 16:51, 66360 прочитания

Майките в борбата с НОИ

Или как осигурителният институт затваря врати и отваря нови

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Майка

Проверявайки в "Уикипедия" за майката, четем следното: Майката е родител от женски пол. Майка може да бъде и жена, която е осиновила или която е отгледала дете. Думата "мама" съществува в почти всички световни езици. Тъй като сричката "ма" е една от най-лесните за произнасяне, най-често това е първото, което детето се научава да казва.


Новото общество

Майките се обединяват. По детските площадки и градинки се зароди едно ново общество – обществото на майките. То нищи всякакви проблеми – деца, храни, политика, мода, шопинг, красота, диети, и не на последно място мисълта им е заета със самото майчинството в частта му на обезщетенията и продължителността му. Майките станаха иновативни, вещи, всезнаещи. Компетентни са по всякакви въпроси и с готовност дават и приемат съвети една от друга.

ИзискваниятаВсяка майка вече знае, че за да се възползва от обезщетението за майчинство, следва да отговаря на няколко условия. Основното от тях е осигурителният стаж. След няколко редакции на Кодекса за социално осигуряване се наложи изискването за дванадесет месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск. Те не следва да са последователни. Тоест някога, някъде, ако сте се осигурявали или сте били осигурявани в размер на 3.5% върху осигурителния ви доход, вие попадате в групата на осигурените за майчинство.

Всяко лице, подписало трудов договор или договор за управление и контрол, е осигурено за този риск. Самоосигуряващите се лица сами избират дали да плащат повече и да се възползват от обезщетението с подаване на декларация в НАП в седемдневен срок от датата на започване на осигуряването. Промяна на тази декларация е възможна един път годишно в срок от 1 до 31 януари на текущата година.

Първо затваряне на вратата

Майчинството в България е с продължителност две години. Първата година е така наречената доходоносна година. Тя започва 45 дни преди раждането и свършва на 410-ия ден. В нея обезщетението е върху 90 процента от получавания среднодневен осигурителен доход за последните не дванадесет, а двадесет и четири месеца. Защо е така? Защо разликата в месеците е двойна? Не е тайна, че фонд "Общо заболяване и майчинство" страда от дефицит на финансови средства. Когато изискването беше за шест месеца осигурителен стаж, всяка жена, разбрала, че е бременна, можеше в последните месеци да се осигурява върху максимален осигурителен доход и да получава максимално обезщетение. С дванадесет месеца също не беше голям проблем. Подават се коригиращи осигурителни декларации образец 1 за трудовите договори и се довнасят осигуровки, същото важи и за самоосигуряващи се лица. Дори тридневното ограничение за обявяване на трудовите договори в НАП се преодоляваше лесно с договори за управление и контрол, които не се обявяват никъде. Получаваното обезщетение беше в пъти повече от платените осигуровки.

Двадесет и четири месеца назад обаче при изискване да не се коригират осигурителните декларации образец 1 след април на текущата година за предходната без изрично предписание от НОИ, постави огромно препятствие пред находчивите майки и техните приятели осигурители, както и увеличи драстично сумата за доплащане. Хлоп - вратата се затвори.

Документите за получаване на майчинство до изтичане на 410-ия ден

В първите 135 дни, започващи 45 дни преди раждането, е възстановителният период на майката. Смята се, че тя е нетрудоспособна и поради тази причина отпускът се ползва с разрешение от здравните власти. Издават се общо 3 болнични листа. Първият - от гинеколога, при който майката е ходила на консултация, вторият - от болницата, в която е родила, и третият – от личния лекар. Документите се представят в НОИ, заедно с приложение 1 от Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (НПОПДОО).

За остатъка до 410-ия ден се подава молба до работодателя за ползване на отпуска заедно с приложение 2 от горепосочената наредба. Респективно, самоосигуряващите се лица подават същите две приложения, но директно в НОИ. Срокът за подаване е до 10-о число на месеца, следващ месеца на представяне на болничния лист от работодателя, и до 10-о число на месеца, следващ месеца, през който е издаден, от самоосигуряващите се лица. Естествено, тези срокове са съобразени със сроковете на изплащане на самото обезщетение – десетдневен от постъпване на болничния лист в института.

Какво се случва, ако изпуснете срока? Нищо. НОИ са доста либерални и разбрани в това отношение. Получава се единствено забавяне в получаване на обезщетението, което е за сметка на майката. Как тя ще си търси правата пред работодателя за пропуснати ползи е повод за нов размисъл в градинката.

Новата врата - от 1 юни 2017 г. 50% от обезщетението до 410-ия ден

Какво се случва, ако майката се върне на работа в периода между 135-ия и 410-ия ден? Просто губи обезщетението си за майчинство. Нещо повече, не може да прехвърли майчинството си на никоя от бабите или на никой от дядовците, така че те да се възползват от него. Получава заплатата си и нещата свършват дотук. Но това ще продължи само до 31 май тази година. От 1 юни 2017, ако майката реши или е принудена да се върне на работа, тя ще получава 50% от досегашното си обезщетение. Как се случи така, че НОИ отвори нова врата за майките?

Вероятностите са много. Като се започне от това, че майките си остават вкъщи до навършване на 1 година на детето, което е загуба и за другите фондове на НОИ (здравният също страда), и се стигне до грижата за майките, които сами поддържат своето домакинство. Със сигурност има и други много по-фискални причини и нещо от борбата в ограничаване на сивия сектор. Само догадки. По-важното е, че работещите майки ще бъдат облагодетелствани и тази дата наближава.
В тази нова разпоредба на кодекса бащите са изключени.

Майчинството след 410-ия ден до навършване на 2-годишна възраст на детето

След изтичане на 410-ия ден майката има право на обезщетение до навършване на 2-годишна възраст на детето си в размер на смешните 340.00 лв. Ако се върне на работа, ще получава половината. Може да прехвърли майчинството на някоя от работещите баби или на някой от работещите дядовци. Отново се подава молба до работодателя за разрешаване на отпуска, който всъщност е разрешен от Кодекса на труда, откъдето и изискването за работещи майка и татко и техните родители. Приложението за цялото майчинство е №7, а за половината - №8. Подават се в същите десетдневни срокове.

Второ затваряне на вратата

Обикновено след навършване на 1 годинка на детето, защото е възможно и от десетмесечна възраст, и ако случайността се усмихне на майката и тя успее да даде детето си на ясла, тя губи правото си на обезщетение. НОИ смята, че щом няма да полага дневните си майчини грижи, няма и за какво да получава средства от държавата. Хлоп - вратата се затвори.

За НОИ от основна важност в спирането на обезщетението е истинската присъственост на детето в детското заведение. Водещо в случая са присъствените дневници, изисквани от яслите, а не случаите, в които детето просто е записано, за да не загуби мястото си. Ако майката се върне на работа, тя има право на половината от обезщетението за отглеждане на дете до навършване на 2-годишна възраст – 170 лв.

Обществото на татковците

Няма такова общество. Въпреки това НОИ предвижда три обезщетения за майчинство за татковците. Едното се дава за 15 дни след като се роди детето. Второто, ако с изричното съгласието на майката, бащата поеме грижите за детето от навършване на шестмесечна възраст на детето до изтичане на 410-ия ден. За същите той ще получава 90% от среднодневния си осигурителен доход през последните 24 месеца. Третото е за отглеждане на дете до двегодишна възраст и се равнява на точно определените 340 лв. от народните представители, респективно неговата половина.

За всички промени в обстоятелствата НОИ се уведомява в тридневен срок.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

14 ноември 2019
София хотел Балкан

Седма Годишна конференция "Банките и бизнесът"


Какви са плановете за въвеждане на иновации и растеж на водещите банки в България?
Разберете на конференцията на Капитал "Банките и бизнесът". Събитието предоставя възможности на представители на банките и на бизнеса да обсъдят помежду си важни въпроси, да търсят решения и да помагат на пазара да расте.

Водещи теми в програмата:

 • Банковият сектор през 2020
 • Изводите от стрес тестовете
 • Ефектът от запазването на ниските лихви
 • PSD 2 - възможности и рискове
 • Иновации и технологични решения
Седма Годишна конференция "Банките и бизнесът" Запазете билет

Прочетете и това

Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете

В момента тече мониторинговият период и стопаните трябва да са готови за проверки на проектите

28 авг 2019, 1779 прочитания

ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите

Санкциите вече ще бъдат точно определен процент

31 юли 2019, 2574 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
Еврофинансиране за разработване на иновации за бизнеса

Общият бюджет по процедурата е 35 млн. евро, които ще бъдат насочени към предприятия с поне три години опит

Още от Капитал
Сбогом, кабели

Първите дошли в автосектора се изнасят първи към по-евтини дестинации

Внимавай с Aliexpress

Кои са най-честите рискове при покупки от китайската онлайн платформа

30 години след 10-и: Каква я мислехме, каква стана

Българите са по-богати от всякога, но и все по-тревожни, че демокрацията, в която живеят, е имитация

"Шах!" със зенитни ракети

Разполагането на руски противовъздушни комплекси С-400 в Сърбия би било тежък удар по сигурността на България и НАТО

Да бъдеш Дубравка Угрешич

Писателката за обърканото детство, инстинкта да принадлежим към стадото и вечните неприятелства

Календар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10