Майките в борбата с НОИ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Майките в борбата с НОИ

По детските площадки и градинки се зароди едно ново общество – обществото на майките. То нищи всякакви проблеми и не на последно място мисълта им е заета със самото майчинството в частта му на обезщетенията и продължителността му.

Майките в борбата с НОИ

Или как осигурителният институт затваря врати и отваря нови

73365 прочитания

По детските площадки и градинки се зароди едно ново общество – обществото на майките. То нищи всякакви проблеми и не на последно място мисълта им е заета със самото майчинството в частта му на обезщетенията и продължителността му.

© Мария Съботинова


Майка

Проверявайки в "Уикипедия" за майката, четем следното: Майката е родител от женски пол. Майка може да бъде и жена, която е осиновила или която е отгледала дете. Думата "мама" съществува в почти всички световни езици. Тъй като сричката "ма" е една от най-лесните за произнасяне, най-често това е първото, което детето се научава да казва.

Новото общество

Майките се обединяват. По детските площадки и градинки се зароди едно ново общество – обществото на майките. То нищи всякакви проблеми – деца, храни, политика, мода, шопинг, красота, диети, и не на последно място мисълта им е заета със самото майчинството в частта му на обезщетенията и продължителността му. Майките станаха иновативни, вещи, всезнаещи. Компетентни са по всякакви въпроси и с готовност дават и приемат съвети една от друга.

Изискванията

Всяка майка вече знае, че за да се възползва от обезщетението за майчинство, следва да отговаря на няколко условия. Основното от тях е осигурителният стаж. След няколко редакции на Кодекса за социално осигуряване се наложи изискването за дванадесет месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск. Те не следва да са последователни. Тоест някога, някъде, ако сте се осигурявали или сте били осигурявани в размер на 3.5% върху осигурителния ви доход, вие попадате в групата на осигурените за майчинство.

Всяко лице, подписало трудов договор или договор за управление и контрол, е осигурено за този риск. Самоосигуряващите се лица сами избират дали да плащат повече и да се възползват от обезщетението с подаване на декларация в НАП в седемдневен срок от датата на започване на осигуряването. Промяна на тази декларация е възможна един път годишно в срок от 1 до 31 януари на текущата година.

Първо затваряне на вратата

Майчинството в България е с продължителност две години. Първата година е така наречената доходоносна година. Тя започва 45 дни преди раждането и свършва на 410-ия ден. В нея обезщетението е върху 90 процента от получавания среднодневен осигурителен доход за последните не дванадесет, а двадесет и четири месеца. Защо е така? Защо разликата в месеците е двойна? Не е тайна, че фонд "Общо заболяване и майчинство" страда от дефицит на финансови средства. Когато изискването беше за шест месеца осигурителен стаж, всяка жена, разбрала, че е бременна, можеше в последните месеци да се осигурява върху максимален осигурителен доход и да получава максимално обезщетение. С дванадесет месеца също не беше голям проблем. Подават се коригиращи осигурителни декларации образец 1 за трудовите договори и се довнасят осигуровки, същото важи и за самоосигуряващи се лица. Дори тридневното ограничение за обявяване на трудовите договори в НАП се преодоляваше лесно с договори за управление и контрол, които не се обявяват никъде. Получаваното обезщетение беше в пъти повече от платените осигуровки.

Двадесет и четири месеца назад обаче при изискване да не се коригират осигурителните декларации образец 1 след април на текущата година за предходната без изрично предписание от НОИ, постави огромно препятствие пред находчивите майки и техните приятели осигурители, както и увеличи драстично сумата за доплащане. Хлоп - вратата се затвори.

Документите за получаване на майчинство до изтичане на 410-ия ден

В първите 135 дни, започващи 45 дни преди раждането, е възстановителният период на майката. Смята се, че тя е нетрудоспособна и поради тази причина отпускът се ползва с разрешение от здравните власти. Издават се общо 3 болнични листа. Първият - от гинеколога, при който майката е ходила на консултация, вторият - от болницата, в която е родила, и третият – от личния лекар. Документите се представят в НОИ, заедно с приложение 1 от Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (НПОПДОО).

За остатъка до 410-ия ден се подава молба до работодателя за ползване на отпуска заедно с приложение 2 от горепосочената наредба. Респективно, самоосигуряващите се лица подават същите две приложения, но директно в НОИ. Срокът за подаване е до 10-о число на месеца, следващ месеца на представяне на болничния лист от работодателя, и до 10-о число на месеца, следващ месеца, през който е издаден, от самоосигуряващите се лица. Естествено, тези срокове са съобразени със сроковете на изплащане на самото обезщетение – десетдневен от постъпване на болничния лист в института.

Какво се случва, ако изпуснете срока? Нищо. НОИ са доста либерални и разбрани в това отношение. Получава се единствено забавяне в получаване на обезщетението, което е за сметка на майката. Как тя ще си търси правата пред работодателя за пропуснати ползи е повод за нов размисъл в градинката.

Новата врата - от 1 юни 2017 г. 50% от обезщетението до 410-ия ден

Какво се случва, ако майката се върне на работа в периода между 135-ия и 410-ия ден? Просто губи обезщетението си за майчинство. Нещо повече, не може да прехвърли майчинството си на никоя от бабите или на никой от дядовците, така че те да се възползват от него. Получава заплатата си и нещата свършват дотук. Но това ще продължи само до 31 май тази година. От 1 юни 2017, ако майката реши или е принудена да се върне на работа, тя ще получава 50% от досегашното си обезщетение. Как се случи така, че НОИ отвори нова врата за майките?

Вероятностите са много. Като се започне от това, че майките си остават вкъщи до навършване на 1 година на детето, което е загуба и за другите фондове на НОИ (здравният също страда), и се стигне до грижата за майките, които сами поддържат своето домакинство. Със сигурност има и други много по-фискални причини и нещо от борбата в ограничаване на сивия сектор. Само догадки. По-важното е, че работещите майки ще бъдат облагодетелствани и тази дата наближава.

В тази нова разпоредба на кодекса бащите са изключени.

Майчинството след 410-ия ден до навършване на 2-годишна възраст на детето

След изтичане на 410-ия ден майката има право на обезщетение до навършване на 2-годишна възраст на детето си в размер на смешните 340.00 лв. Ако се върне на работа, ще получава половината. Може да прехвърли майчинството на някоя от работещите баби или на някой от работещите дядовци. Отново се подава молба до работодателя за разрешаване на отпуска, който всъщност е разрешен от Кодекса на труда, откъдето и изискването за работещи майка и татко и техните родители. Приложението за цялото майчинство е №7, а за половината - №8. Подават се в същите десетдневни срокове.

Второ затваряне на вратата

Обикновено след навършване на 1 годинка на детето, защото е възможно и от десетмесечна възраст, и ако случайността се усмихне на майката и тя успее да даде детето си на ясла, тя губи правото си на обезщетение. НОИ смята, че щом няма да полага дневните си майчини грижи, няма и за какво да получава средства от държавата. Хлоп - вратата се затвори.

За НОИ от основна важност в спирането на обезщетението е истинската присъственост на детето в детското заведение. Водещо в случая са присъствените дневници, изисквани от яслите, а не случаите, в които детето просто е записано, за да не загуби мястото си. Ако майката се върне на работа, тя има право на половината от обезщетението за отглеждане на дете до навършване на 2-годишна възраст – 170 лв.

Обществото на татковците

Няма такова общество. Въпреки това НОИ предвижда три обезщетения за майчинство за татковците. Едното се дава за 15 дни след като се роди детето. Второто, ако с изричното съгласието на майката, бащата поеме грижите за детето от навършване на шестмесечна възраст на детето до изтичане на 410-ия ден. За същите той ще получава 90% от среднодневния си осигурителен доход през последните 24 месеца. Третото е за отглеждане на дете до двегодишна възраст и се равнява на точно определените 340 лв. от народните представители, респективно неговата половина.

За всички промени в обстоятелствата НОИ се уведомява в тридневен срок.

Майка

Проверявайки в "Уикипедия" за майката, четем следното: Майката е родител от женски пол. Майка може да бъде и жена, която е осиновила или която е отгледала дете. Думата "мама" съществува в почти всички световни езици. Тъй като сричката "ма" е една от най-лесните за произнасяне, най-често това е първото, което детето се научава да казва.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  Фиксирана сума 340 лева за майчинство е дело на Бъзльото от Банкя и ГЪРБавите дупетати, които прекратиха връзката и актуализацията на социалните плащания с разтежа на минималната работна заплата. НЕ забравяйте тази несправедливост, когато отидете да гласувате на изборите на 26 март 2017. От всеки един от вас зависи да се възстанови социалната справедливост в BG - SOCIAL JUSTICE FOR ALL.

 • 2
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  [quote#1:"uiv06356363"]Фиксирана сума 340 лева за майчинство е дело на Бъзльото от Банкя и ГЪРБавите дупетати, които прекратиха връзката и актуализацията на социалните плащания с разтежа на минималната работна заплата. НЕ забравяйте тази несправедливост, когато отидете да гласувате на изборите на 26 март 2017. [/quote]
  Боклик...

 • 3
  htv1446411440478579 avatar :-|
  Teodor Totev

  Интересно е защо ако и двамата родителя са се осигурявали за майчинство, после само единият има право на обезщетение. После, още по-интересно е ако се осигуряват на различни заплати: майката на 1000 лв., бащата на 2500 лв. - защо майката да не ползва по-високото обезщетение на бащата. А бащата дори да иска, трябва да чака детето да навърши 6 месеца и така ще вземе само 1/2 от това, което би взел, ако беше жена за първите 12 месеца. Т.е. дискриминация.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK