Еврофинансиране за разработване на иновации за бизнеса

Кандидатите могат да участват и в партньорство с научни организации.

Еврофинансиране за разработване на иновации за бизнеса

Общият бюджет по процедурата е 35 млн. евро, които ще бъдат насочени към предприятия с поне три години опит

17016 прочитания

Кандидатите могат да участват и в партньорство с научни организации.

© Капитал


Авторът Деница Николова е управляващ партньор в консултантска компания "ИЮ консулт", член на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП).

През април се очаква да бъде обявен прием на проекти.

Кандидатите ще могат да получат между 100 хил. и 1 млн. лв.

С голямо закъснение през април се очаква да започне процедурата за финансиране на проекти за "Разработване на продуктови и производствени иновации" по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Общият бюджет по процедурата е 35 млн. евро. Средствата ще бъдат насочени към предприятия с поне три години опит, които разработват и разпространяват иновации с цел повишаване на иновационния капацитет и създаване на нови продукти или услуги.

Кандидатите ще могат да получат между 100 хил. и 1 млн. лв. безвъзмездна помощ за инвестиции в активи и/или услуги с цел приложни научни изследвания в предприятието, тествания, изпитвания, измервания, проучване, придобиване и прилагане на резултати от научни изследвания, технологии, ноу-хау, непатентовани открития, права по интелектуална собственост, създаване и тестване на прототипи и пилотни линии.

Кой може да кандидатства за подкрепа

Финансиране могат да получат микро-, малки, средни или големи предприятия, които са търговци по смисъла на Търговския закон или Закона за кооперациите или са еквивалентно лице по смисъла на законодателството на държава - членка на Европейското икономическо пространство, и имат поне три приключени финансови години. Кандидатите могат да участват и в партньорство с научни организации.

Размер на помощта

Кандидатите ще могат да изберат между два приложими режима на държавна помощ съобразно спецификата на проекта и предвижданите допустими дейности. При избран режим регионална инвестиционна помощ кандидатите могат да получат до 1 млн. лв., които се явяват до 50% от общите разходи по проекта за големи предприятия, 60% за средни и 70% за микро- и малки. Но в този режим на подпомагане проектите, предвидени за реализация в Югозападния регион на планиране, ще получат с 25% по-малка помощ, т.е. 25% за големи, 35% за средни и 45% за микро- и малки предприятия.

При избран режим на подпомагане минимална помощ (de minimis) кандидатите могат да получат до 200 хил. евро финансиране, които могат да са до 70% от общите разходи по проекта независимо от категорията на кандидата и мястото на реализация на проекта. При избор на режим на подпомагане следва да се отчете, че максималният размер на помощта, за който се кандидатства в режим на минимална помощ, заедно с други получени помощи от предприятието и свързаните в група с него други предприятия не може да надхвърля левовата равностойност на 200 хил. евро за три последователни финансови години.

Кой ще има предимство при оценката

Поради ограничения ресурс на процедурата проектите ще се класират и получават финансиране според критерии за оценка на капацитета на кандидатите и иновативността на самите проектни идеи. Предимство в оценката на проектите ще получават проекти на фирми с по-голям финансов капацитет да реализират идеите си, такива с предишен доказан опит в областта на развитие на иновации. Ще се оценява и нивото на иновативност и пазарната приложимост на иновациите. Очаква се предимство да получават и проекти, реализирани в партньорство с научноизследователска организация и такива, които ще се реализират в Северозападна България.

За какво може да се получи финансиране

Ще се подпомага реализация на проекти за разработване на продукти (стока или услуга) или процеси, попадащи в обхвата на приоритетните направления на тематичните области на Иновационната стратегия за интелигента специализация (ИСИС):

- ИКТ и информатика

- Мехатроника и чисти технологии - Индустрия за здравословен живот и биотехнологии

- Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии.

Ще се финансират разходи за възнаграждения на квалифициран персонал, необходим за изпълнението на дейностите по проекта, за придобиване на активи, необходими за изпълнението на дейностите по проекта, разходи за консумативи и материали, необходими за създаване и тестване на прототипи и пилотни линии, оперативни разходи, необходими за извършване на приложни научни изследвания, тествания, изпитвания и измервания, както и за създаване и тестване на прототипи и пилотни линии.

Ще се финансират и разходи за външни услуги за извършване на приложни научни изследвания, тествания, изпитвания и измервания, свързани с разработването на иновативния продукт или процес, защита на интелектуална собственост на национално и международно равнище, създаване и тестване на прототипи и пилотни образци.

Кога се очаква да започне прием на проекти

Процедурата беше предвидена още за 2016 г., но се отложи за 2017 г., като е планирана за март, но поради нормативни срокове, които следва да бъдат спазени, на практика не е възможно да бъде обявена за прием на проекти преди април-май. Срокът за кандидатстване се очаква да е 90 дни, а този за изпълнение на проекти до 24 месеца.

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП).

Авторът Деница Николова е управляващ партньор в консултантска компания "ИЮ консулт", член на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП).

През април се очаква да бъде обявен прием на проекти.

Кандидатите ще могат да получат между 100 хил. и 1 млн. лв.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    bzm avatar :-|
    bzm

    И тез пари ще потънат....35 млн,за кого по-напред? За нашите си хора или за реалният бизнес? Абсурд!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал