Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
12 апр 2017, 11:52, 7489 прочитания

Еврофинансиране за трансгранично сътрудничество в региона на Черно море

Общият бюджет на програмата е 53.9 млн. евро, а максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за един проект е 1.5 млн. евро

Васил Зарков | Мениджър проекти за развитие
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Авторът Васил Зарков е мениджър проекти за развитие в "Българо-австрийска консултантска компания"
Срокът за подаване на проекти изтича на 31 май, прием ще има и догодина.
На 31 януари започна приемът на проектни предложения по Съвместната оперативна програма "Черноморски басейн 2014 - 2020", като крайният срок е 31 май 2017 г. Програмата е една от 6-те оперативни програми за трансгранично сътрудничество на България и основната й цел е "подобряване на благосъстоянието на хората в регионите на Черноморския басейн чрез устойчив растеж и съвместно опазване на околната среда". В нея са включени 10 държави от басейна на Черно море: Азербайджан, Армения, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна.

Какви проекти се финансират


Програмата финансира съвместни проекти в рамките на четири приоритета:

- Съвместно насърчаване на бизнеса и предприемачеството в областта на туризма и културата.

- Увеличение на трансграничните възможности за търговия и модернизация на земеделието и свързаните сектори.- Подобряване на съвместния мониторинг по околна среда.

- Повишаване на осведомеността и съвместни действия за намаляване на речните и морските отпадъци.

За постигане на целите и приоритетите ще се отпускат безвъзмездно финансови средства за проекти, избрани чрез покани за набиране на проектни предложения. Предвидени са два приема: в началото на 2017 г. с краен срок 31 май и през 2018 г.

Какви дейности се финансират

В рамките на отделните приоритети, програмата финансира дейности за:

- Насърчаване на разработването и пускането на пазара на съвместни трансгранични туристически продукти и транснационални тематични маршрути; насърчаване на диверсификацията и интеграцията на крайбрежния и вътрешен туризъм; насърчаване на електронните възможности за маркетинг и трансгранична информация, свързана с логистика, като например културни събития; обмен на опит за насърчаване на по-високо качество и по-иновативни туристически продукти; насърчаване на мрежи, обмен на добри практики в укрепването на културните и творческите индустрии; подобряване на туристическите услуги и насърчаване на модернизацията на умения на персонала ангажиран в сектора и др.

- Подкрепа на иновациите, научните изследвания и сътрудничество, включително за развитието на логистиката, в земеделския сектор; въвеждане на иновативни технологии за секторното развитие (органични/биопродукти, устойчиви аквакултури), включително обмен на опит и дребномащабни инвестиции в пилотни проекти; подкрепа на предприемаческата култура чрез обучение на младите хора, работещи в земеделието и свързаните сектори; обмен на добри практики за въвеждане на стандарти (например безопасност на храните) и др.

- Подкрепа на съвместни и съвместими трансгранични системи за наблюдение, оценка и информация по отношение на околната среда; подобряване на дългосрочно трансгранично сътрудничество, информация и капацитет за научни изследвания, насочени към трансформация на екосистемите, мониторинг на биологичното разнообразие и миграцията на видовете; подобряване на сътрудничеството в областта на мониторинга на околната среда между заинтересованите страни, участващи в предотвратяване и управление на бедствия; засилване на контактите между страните и обмен на добри практики в областта на системите за ранно предупреждение и др.

- Съвместно повишаване на обществената информираност и образование по отношение проблеми, свързани с речните и морските отпадъци, ползата от опазване на биологичното разнообразие и околната среда; споделяне и насърчаване на добрите практики и технологии (в т.ч. дребномащабни инвестиции), свързани с обработката и изхвърлянето на отпадъци; съвместно насърчаване на практиката на 3 Rs (reduce (намаляване), reuse (повторно използване), recycle (рециклиране)); подпомагане действията на местните общности, насърчаване и организиране трансгранични кампании за почистване на морски и речни брегове и др.

Къде се изпълнява проектът

Дейностите по даден проект следва да се изпълняват в допустимата за програмата територия. Частично дейности могат да бъдат изпълнени и извън програмния регион, в случай че допринасят за постигане на целите на програмата и са в полза на допустимата територия.

Проектите могат да бъдат три основни типа:
1. Интегрирани, при които всеки бенефициент изпълнява част от дейностите по проекта на неговата територия;
2. Симетричните, когато сходни дейности се извършват паралелно в участващите държави;
3. Проекти, които се изпълняват предимно или изцяло в една от участващите държави, но в полза на всички или някои от страните участнички и с ясно изразен трансграничен ефект.

Проектите трябва да бъдат разработени и изпълнявани съвместно от партньори, регистрирани в допустимата територия на програмата, като партньорите по даден проект са най-малко от една държава - членка на ЕС, и една държава партньор или Руската федерация.

Бенефициенти по проектите, финансирани от програмата, могат да бъдат национални, регионални и местни власти, публично-правни организации (сдружения и фондации, извършващи общественополезна дейност, образователни институции, университети), както и юридически лица с нестопанска цел, осъществяващи дейност в частна полза. Задължително условие за потенциалните бенефициери от България е да имат регистрация на територията на Североизточния или Югоизточния район.

Кандидатстване

Общият бюджет на програмата е 53.9 млн. евро. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за едно проектно предложение може да достигне до 1.5 млн. евро. Минималният размер е в границите 300 - 500 хил. евро.

Управляващ орган на програмата е Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и публичната администрация на Румъния, а МРРБ в България изпълнява функциите на национален орган и национално информационно звено.

Проектните предложения се попълват и подават по електронен път чрез Електронната система за наблюдение на програмата (e-MS).

Допълнителна информация и пакетът с документите за кандидатстване могат да бъдат намерени на уебсайта на програмата.

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП).
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете

В момента тече мониторинговият период и стопаните трябва да са готови за проверки на проектите

28 авг 2019, 3109 прочитания

ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите

Санкциите вече ще бъдат точно определен процент

31 юли 2019, 3757 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
Поверителност по мярка

Какво трябва да знаят компаниите за личните данни и дигитализацията

Още от Капитал
Бизнес на градус

Моментният недостиг на спирт вече изглежда преодолян, като по складовете има над 4 млн. литра. Цената на литър спирт обаче е 3 пъти по-висока отпреди пандемията

Пат в туризма

Хиляди туроператори трябва да върнат на клиенти си суми за провалени почивки, които обаче са предплатени към партньори

Тяхната първа криза

Финтех компаниите са изправени пред нови предизвикателства заради COVID-19 и първия им сблъсък с икономически проблеми

Коронабюджет 1.0: Оптимистичната версия

Правителството поиска спешна ревизия на бюджет 2020, която да му даде по-голяма гъвкавост за маневри

Новият живот на електронната книга

Извънредното положение срина традиционния модел на разпространение и книгоиздаването търси нови решения

И това ще мине

Как да се съхраним психически по време на пандемия и изолация

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10