С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
26 апр 2017, 14:50, 95476 прочитания

Какво е важно за командировките в страната и в чужбина

От началото на годината вече е в сила новата наредба за условията и реда за служебни пътувания

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Командировката е едностранна промяна на мястото на работа на работника и служителя, без да се променя характерът на работа. Работодателят изпраща командированите лица да извършат конкретна служебна работа в друго населено място или в чужбина. Необходимостта от командировка се определя от работодателя, а също така и кой работник или служител да бъде командирован, къде и за какъв период да се проведе командировката. По време на командировката работниците или служителите изпълняват обичайните си трудови задължения, но извън мястото на постоянната им работа.

От 2017 г.


От началото на годината вече е в сила новата Наредба за условията и реда при командироване и изпращане на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги. Чрез тази наредба се съобразява българското законодателство в тази област с действащите Директиви на Европейския парламент и на съвета.

Тази наредба третира случаите, в които работодател от България или чужбина командирова или изпраща работник или служител по силата на сключен договор за предоставяне на услуги. Тази наредба е приложима за командироване/изпращане в Европейския съюз, Европейското икономическо пространство и Конфедерация Швейцария.

Новата разпоредба има за цел да уеднакви възнаграждението за полаган труд на командировани лица в чужбина с цел предоставяне на услуги по договор с възнаграждението на местните лица, извършващи същите или сродни услуги. Законодателят изисква командированите по този режим лица в чужбина да получават поне минимално възнаграждение и условия на работа, регламентирани за служителите, извършващи същата или сходна работа в приемащата държава.Какъв е редът

За всички случаи, освен командировка, в рамките на предоставяне на услуги за времето на командировка на лицата се полагат освен брутното им трудово възнаграждение и пътни, дневни и квартирни пари. Тези допълнителни пари са, за да се компенсират неудобствата, които работниците и служителите понасят, като изпълняват поставените им задачи извън мястото на работата или местоживеенето.

Работодателят преценява и планира командировките, но има и задължението да организира и документира тяхното провеждане и отчитане. Командироването на работници или служители в страната и в чужбина се извършва единствено и само с писмена заповед. При особени обстоятелства, налагащи незабавно заминаване, командироването може да се извърши и чрез устно нареждане на командироващия, но в 3-дневен срок той е длъжен да издаде писмена заповед.

Съгласуване. В някои случаи се налага работодателят да иска съгласието на работника или служителя за извършването на командировка. Съгласува се задължително командировката, когато изпълнението на задачата ще продължи повече от 30 дни, както и ако командированото лице е бременна жена, работничка или служителка в напреднал етап на лечение инвитро и майка на дете до 3-годишна възраст.

Новата разпоредба на чл. 121а от Кодекса на труда и новата Наредба за командироване при предоставяне на услуги регламентират нов ред за възлагане на командировка. Когато работникът или служителят е на трудов договор, следва да бъде подписано споразумение, в което се уговарят условията на командировката. Когато се изпраща лице, заето на временна работа, следва условията на работа по договора за предоставяне на услуги в чужбина да са посочени в неговия договор. В новата наредба са предвидени различни разпоредби относно дневни, пътни и квартирни пари на служителите, когато са командировани или изпратени, за да предоставят услуги, договорени от техния работодател. Пътни пари се дължат за отиване и връщане, както и за прибиране до местоживеенето по време на платен годишен отпуск. Дневните и квартирните пари не са задължителни, но може да се договорят.

Продължителността на командировката се определя в календарни дни, като се включват дните за изпълнение на поставената задача, дните на отпътуване и завръщане, както и на всички почивни и празнични дни през този период.

Не се считат за командировани лицата, които извършват постоянната си работа през време на пътуване, пътуват като пласьори на стоки или изпълняват служебни задачи в границите на населените места, където е мястото на работата им. Допустимо е едно предприятие до командирова служител на друго предприятие, като поема всички разходи за командировката. В този случай е необходимо писменото съгласие и на трите страни.

Командированите лица трябва след завръщането си от командировка в страната в 3-дневен, а за чужбина в 10-дневен срок, да изготвят отчет за извършената работа.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Малки компании могат да получат финансиране за трансграничното сътрудничество с Гърция Малки компании могат да получат финансиране за трансграничното сътрудничество с Гърция

В момента текат процедури за подаване на проекти по две мерки за повишаване конкурентоспособността на дружествата

3 юли 2019, 1870 прочитания

Започва еврофинансирането за винарските изби Започва еврофинансирането за винарските изби

Проекти по мярката за инвестиции в предприятия могат да се подават от 17 до 27 юни

5 юни 2019, 3281 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Кой спечели конкурса за стипендии на ARC Academy

Петимата финалисти ще получат 50% от стипендията за магистърската програма "Реклама и бранд мениджмънт"

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
Какво става с персонала при прехвърляне на дейност между предприятия

Практическа приложимост в контекста на решенията на Европейския съд

Нищо, следващия път

България почти сигурно загуби битката с Турция за завода на Volkswagen, но натрупа безценен опит, който може да използва за привличането на други проекти

Кой взима летище София

Изненадващо обединението между фонда Meridiam и Strabag беше обявено за концесионер. Победителят предложи най-ниската инвестиционна оферта

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

20 въпроса: Ясен Згуровски

"Вярвам, че не случайно съм артист и съм тук с мисия да правя хората щастливи"

Made in Poland

"АБВ на полския дизайн" в Пловдив изследва един век история и поставя въпроса за преосмислянето на миналото