С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 24 май 2017, 11:33, 14002 прочитания

Как може да се ползва безлихвено кредитиране от съдружник

Има две хипотези, при които това може да се случи

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Все по-често в практиката възниква въпросът как един съдружник в дадено дружество може да го кредитира, без да му се налага да тегли банков кредит или заем, тъй като това отнема време и подготовка на голям набор от документи, а в крайна сметка е възможно банковата институция да не отпусне исканата сума в пълен размер, често поради причини, които не стават напълно изяснени.

Тук се появява именно безлихвеното кредитиране, което съдружник може да извърши, без да иска разрешение от когото и да било, а да се възползва от това си право съгласно Търговския закон.
Най-важният фактор, на който трябва да се обърне внимание, е в кои случаи съдружник в ООД може да извърши подобен тип кредитиране, без то да бъде приравнено на заем, върху който дружеството да дължи лихва.


След обстоен преглед на правната литература, становища на различни държавни органи, както и на решения на съдилища можем да направим извода, че има две основни хипотези, при наличието на които съдружник може да извърши вътрешнофирмено кредитиране на дружеството си.

Първата е при наличието на възникнала загуба и нейното покриване, а втората е временна необходимост от парични средства. И в двете хипотези задължението за предоставяне на допълнителна парична помощ се разглежда като проявление на личния елемент на всеки един съдружник, тъй като с тези средства се нормализират стопанската дейност и финансовото състояние на дружеството.

В практиката това е предпочитан начин за финансиране на дружеството, тъй като за разлика от банковите кредити, заеми и овърдрафти вътрешното фирмено кредитиране е свързано с:- по-малък размер на транзакционни разходи
- липсата на задължение за начисляване на лихви
- гъвкав срок на връщане, без последици и начисляване на лихви при предсрочно погасяване.

От фактическа гледна точка, за да се породи подобно правоотношение между дружеството и неговите съдружници, трябва да са налице следните две условия:

- необходимост от покриване на загуби или временна необходимост от парични средства
- решение на общото събрание на съдружниците за предоставяне на допълнителните парични вноски.

Както вече се посочи, допълнителните парични вноски се разглеждат като вътрешен източник на финансиране на дейността на дружеството. Те не се отчитат като част от капитала от дружеството, т.е. този акт не се третира като увеличение на капитала на дружеството, а е по-скоро разчет между дружеството и съдружниците. Първата от предпоставките за предоставяне на допълнителните парични вноски - необходимостта от покриване на загуби, цели по същество чрез допълнителните парични вноски да се избегне откриването на производство по несъстоятелност на дружеството (в хипотезата на свръхзадлъжнялост ), докато при втората предпоставка активите на дружеството надхвърлят неговите задължения, но то е изпаднало във временна ликвидна криза, т.е. не е в състояние за определен период от време да покрие своите изискуеми задължения към своите доставчици.

Важно е да обърнем внимание, че тези две предпоставки са установени от закона в условията на алтернативност, т.е. достатъчно е наличието на поне едната от тях, за да може да се приеме валидно решение за предоставяне на допълнителни парични вноски. Обратно, ако не е налице нито една от двете хипотези, съдружниците нямат право да отпускат средства, без да се начислява лихва.

Друга важна особеност е, че съгласно Търговския закон допълнителните парични вноски се предоставят по силата на решение на общото събрание на съдружниците, което трябва да бъде прието с мнозинство повече от 3/4 от капитала, като дружественият договор може да предвиди и по-голямо мнозинство за приемане на това решение. Следователно задължението за предоставяне на допълнителна парична вноска може да възникне дори против волята на определен съдружник, който е гласувал против решението, ако е достигнато изискуемото от закона или дружествения договор мнозинство. Най- важните реквизити на решението на общото събрание са два:

- да бъде определен размерът на допълнителната парична вноска
- срокът за нейното връщане.

Среща се и друга хипотеза, според която срокът за връщане на допълнителните парични вноски може да бъде определен с допълнително решение на ОС. На последно място ще обърна внимание на факта защо този метод на финансиране на дейността е по-предпочитан от дружествата в България. Отговорът се крие в това, че решението за предоставяне на допълнителни парични вноски може да предвиди, че дружеството няма да бъде длъжно да заплаща на съдружниците лихви срещу временното използване на паричните суми, това не означава и обратното, че за периода на използване на средствата съдружниците нямат право да изискват да им бъде изплатен доход под формата на приход от лихви. Именно това обстоятелство подчертава функцията на допълнителните парични вноски за улеснен достъп до финансово подпомагане на неговата дейност.

----
Станислав Колев е QA and CRM мениджър в Kreston BulMar, експерт по счетоводство и данъци.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Започва еврофинансирането за винарските изби Започва еврофинансирането за винарските изби

Проекти по мярката за инвестиции в предприятия могат да се подават от 17 до 27 юни

5 юни 2019, 3098 прочитания

Еврофинансиране за иновационни клъстери Еврофинансиране за иновационни клъстери

Очаква се през май да започне прием на проекти по програма "Иновации и конкурентоспособност", като общият бюджет е 20 млн. евро

9 май 2019, 2088 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
Представлява ли IP адресът лични данни?

Комисията за защита на личните данни приема, че IP адресът сам по себе си не може да идентифицира дадено физическо лице, но в комбинация с допълнителна информация това е възможно

Поизтънелите възглавници на банките

Показателите за капиталова адекватност се понижават заради ръста в кредитирането, раздаваните дивиденти и нови регулации

Климатичният завой на България

София влиза, макар и с някои уговорки, в лагера на страните в ЕС, които искат по-бързо свиване на парниковите емисии

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Човекът и мракът

Palacio de Velazquez в Мадрид показва първата голяма ретроспектива на японския художник Тецуя Ишида извън родината му

Календар и домашно кино

По-интересните събития през уикенда и предстоящата седмица