Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
5 юни 2017, 14:21, 20768 прочитания

Осигуровки при незаконно уволнение

Времето, за което лицето е стояло без работа, се счита за трудов стаж

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
В практиката се случва работник да бъде уволнен и по-късно същият работник да бъде възстановен на работа, когато съдът обяви, че уволнението е било незаконосъобразно. Тъй като въз основа на влязъл в сила съдебен акт се счита, че трудовото правоотношение на лицето не е било прекратявано, периодът, в който лицето е било без работа поради незаконно уволнение, се зачита за трудов стаж. Въпросите, които най често се поставят в такива случи, са:

1. Дължат ли се осигурителни вноски за периода без работа поради незаконно уволнение?
2. В какъв размер ще бъдат осигурителните вноски?


Разбира се, Кодексът за социално осигуряване (КСО) предвижда такава хипотеза и в него са залегнали задължения за работодателите/осигурителите, които са уволнили работник или служител и съдът е обявил уволнението за незаконосъобразно. Съгласно чл. 9, ал. 3, т. 2 от КСО за осигурителен стаж се зачита времето, през което лицата по чл. 4, ал. 1, т. 1, 2, 3 и 4 и чл. 4а, ал. 1 са били без работа поради уволнение, което е признато за незаконно от компетентните органи.

Период на зачитане

За осигурителен стаж се зачита периодът от датата на уволнението до възстановяването им на работа, но не по-късно от 14 дни от влизането в сила на акта, с който се признава незаконността на уволнението от съответния компетентен орган. За този период следва да се внесат вноски за сметка на осигурителя върху последното брутно възнаграждение, ако лицето не е било осигурявано, а ако лицето е било осигурявано при друг работодател, вноските се внасят върху разликата между последното брутно възнаграждение и осигурителния доход за периода, ако доходът при другия работодател е бил по-малък.Осигурителният стаж за периодите по чл. 9, ал 3, т. 2 от КСО се зачита от категорията труд, по която лицето е работело преди незаконното уволнение, ако това е по-благоприятно за лицето. Осигурителните вноски са в размерите за фонд "Пенсии", съответно фонд "Пенсии за лицата по чл. 69" и за допълнително задължително пенсионно осигуряване и Учителския пенсионен фонд.
За времето на незаконното уволнение, което се зачита за осигурителен стаж съгласно чл. 9, ал. 3, т. 2 от КСО, не се внасят здравноосигурителни вноски от осигурителя. За това време, ако лицето не е било осигурявано здравно на друго основание, се дължат здравноосигурителни вноски за негова сметка – върху осигурителен доход не по-малък от половината от минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Осигуровките от лицето са дължими на основание чл. 40, ал. 5, т. 1 от ЗЗО.

Съгласно чл. 1а, ал. 1 от Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски (НЕВДПОВ), осигурителните вноски по чл. 9, ал. 3, т. 1 - 3 от КСО се внасят върху възнаграждението, определено по трудовото, служебното или друго приравнено правоотношение, за последния календарен месец преди месеца на незаконното недопускане или отстраняване от работа, незаконното уволнение или отстраняването и възстановяването на работа по реда, определен в специални закони, през който лицето е имало реално отработени дни. Когато не са отработени всички работни дни през месеца, възнаграждението, върху което се внасят осигурителните вноски, се определя, като възнаграждението се раздели на броя на отработените дни и получената сума се умножи по броя на работните дни за същия месец.

Възнаграждението, върху което се внасят осигурителни вноски по чл. 9, ал. 3, т. 1 - 3 от КСО, не може да бъде по-малко от минималния месечен осигурителен доход, определен съгласно чл. 6, ал. 2, т. 3 от кодекса, а за лицата, за които няма определен минимален месечен осигурителен доход, осигурителните вноски се внасят върху не по-малко от минималната месечна работна заплата за страната за съответния период.

На основание чл. 4а от НЕВДПОВ за периодите по чл. 9, ал. 3, т. 1 и 2 от КСО лицето трябва да представи пред осигурителя/работодателя декларация за месечния размер на осигурителния доход, върху който е било осигурявано, или да декларира обстоятелството, че не е било осигурявано след незаконното уволнение.

Осигурителните вноски за периодите по чл. 9, ал. 3 от КСО се внасят от осигурителите до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е влязъл в сила актът, с който се признава незаконността на уволнението от съответния компетентен орган, който в общия случай е съдът.
При възстановяване на работа на уволнен работник или служител, чието уволнение е признато за незаконно от компетентните органи, работодателят следва да представи в компетентната териториална дирекция на НАП декларациите по чл. 5, ал. 4 от КСО за целия период, през който лицето не е работило - от уволнението до възстановяването му на работа. Информацията се подава по реда на Наредба № Н-8/2005 г.

Срок за подаване

Декларация образец №1 "Данни за осигуреното лице" се подава за всеки месец от периода на оставане без работа или от периода на осигуряване върху по-малък осигурителен доход, като в т. 12 "Вид осигурен" от декларацията се попълва код 18. В тези случаи следва да се подаде и декларация образец №6 за дължимите осигурителни вноски, като се спази изискването за съответствие между декларирания осигурителен доход в декларация образец 1 и изчислените задължителни осигурителни вноски в декларация образец 6.

Съгласно разпоредбите на Наредба № Н-8/2005 г. декларация образец №1 се подава в съответната компетентна териториална дирекция на НАП от работодатели, осигурители и техните клонове и поделения - за всеки календарен месец до 25-о число на месеца, следващ месеца на начисляването или изплащането на допълнителни доходи от трудова дейност, начислени или изплатени след 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е положен трудът, в сроковете за внасяне на осигурителните вноски за лицата, на които за осигурителен стаж се зачита времето на незаконно уволнение.

Декларация образец №6 се подава в съответната компетентна териториална дирекция на НАП от работодателите, осигурителите и техните клонове и поделения за дължимите осигурителни вноски и вноските за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" - едновременно с подаване на декларация образец №1.

Предвид посочените по-горе законови разпоредби в случаите на уволнение, което е признато за незаконно от компетентните органи, осигурителят дължи осигурителни вноски за целия период, през който лицето е било без работа и не е било осигурявано или е било осигурявано върху по-малък осигурителен доход, като периодът, за който се дължат вноските, е от датата на уволнението до възстановяването му на работа, но не по-късно от 14 дни от влизането в сила на акта, с който съдът е признал незаконността на уволнението.

В конкретния случай в качеството си на осигурител работодателят, уволнил незаконно служител, ще трябва да внесе осигурителни вноски за фонд "Пенсии" и фонд "ДЗПО в универсален пенсионен фонд" и да подаде в компетентната териториална дирекция на НАП декларации образец №1 и 6 по описания по-горе начин.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете

В момента тече мониторинговият период и стопаните трябва да са готови за проверки на проектите

28 авг 2019, 3051 прочитания

ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите

Санкциите вече ще бъдат точно определен процент

31 юли 2019, 3700 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
Еврофинансиране на НПО в областта на съдебната система

То се отпуска за разработване на стратегиите за реформи и предложения за подобрения

Още от Капитал
Режим домашен офис или какво разказват хората за живота в епидемия из Европа

Няколко души споделиха пред "Капитал" какъв е новият ритъм на живот в Испания, Англия, Австрия, Германия и Франция и какви са техните опасения за бъдещето

Шансът за дигиталното образование

Промяната към електронни образователни платформи трябва да ускори промяната на остарелите методи на преподаване

Битката за икономиката също е битка за живот

Какво предприемат държавите в Европа и какво може да направи България

За маската на един лекар

Българската здравна система посреща най-сериозното си изпитание през последните десетилетия в недобра форма

Шоу по време на пандемия

Как културата и шоубизнесът се променят насред постоянните трусове

Голямото гледане 2

Отлични адаптации, талантлива актьорска игра, увлекателни сюжети и великолепно чувство за хумор – някои от сериалите, които си струва да изгледате (ако сте пропуснали)

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10