С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
5 юли 2017, 11:51, 17815 прочитания

Възможности за еврофинансиране за бизнеса до 2020 г.

До края на периода остават само три нови процедури и три повторни приема на проекти по познати схеми

Теодора Овчарова | изпълнителен директор на "Елана инвестмънт"
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Програма "Иновации и конкурентоспособност" е една от най-добре представящите се с 16.5% разплатени средства към крайни получатели.
В средата на програмния период е време да маркираме оставащите възможности за безвъзмездно финансиране, на които бизнесът може да разчита до края на програмния период. Това ще даде шанс на тези, които не са погледнали към програмите като източник за финансиране на инвестициите си, да могат да се подготвят за оставащите малко възможности.

Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) е една от най-добре представящите се с 16.5% разплатени средства към крайни получатели, или около 410 млн. лв. към 28 юни 2017 г., по данни от ИСУН, информационната система за управление на европейските програми.


През последните две години и половина на разположение на бизнеса бяха общо 7 процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Интересът към всички процедури беше голям – в повечето от тях имаше наддоговаряне, като се подкрепиха голям брой качествени проекти, които иначе нямаше да имат възможност за финансиране. Това се вижда и от данните за договорени средства, които при процедурите за бизнеса, които са отваряни, варират от 96% до 135%.

"Иновации и конкурентоспособност" е най-добре работещата програма за българския бизнес. Интересът към грантовете в нея ще продължи, но бизнесът трябва да има предвид, че до края на 2020 г. остават само три нови процедури и три повторни приема на проекти по познати схеми.

Какви процедури да очакваме по ОПИК до 2020 г. на база на оставащия ресурс по отделните инвестиционни приоритети?- Приоритетна ос 1 "Технологично развитие и иновации"

До момента по тази ос са обявени две процедури за бизнеса. Едната е "Подкрепа за внедряване на иновации в предприятия" с основен бюджет 50 млн. евро и наддоговаряне от 1 млн. евро, а втората е "Подкрепа за разработване на иновации в стартиращи предприятия" - с основен бюджет 10 млн. евро и наддоговаряне от около 5.8 млн. евро.

За 2017 г. остава току-що започналата процедура "Разработване на продуктови и производствени иновации", която беше планирана за отваряне през май. Тя е предназначена за компании с минимум 3 години финансова история с бюджет 35 млн. евро. Грантът на проект може да достигне до "таван" от 1 млн. лв. Както при всички схеми за иновации, ще се подкрепят проекти от областите ИКТ и информатика; мехатроника и чисти технологии; индустрии за здравословен живот и биотехнологии; нови технологии в креативните и рекреативните индустрии.

Тази година е планирана и нова процедура - "Създаване и развитие на тематично фокусирани лаборатории", с бюджет от 5 млн. евро. На този етап за нея е ясно, че ще се финансират съществуващи средни и големи предприятия, като се покриват инвестиционни разходи за изграждане на нови или модернизация и разширяване на функциониращи лаборатории. Очаква се грантът да достига до 1.250 млн. лв. на проект.

За периода 2018-2020 г. по ос "Технологично развитие и иновации" може да се очакват две процедури. Едно "повторение" на "Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията", която е за микро-, малки, средни и големи предприятия. Тя е с бюджет около 50 млн. лв. Очаква се и още една схема - "Подкрепа за развитие на клъстери".
Теодора Овчарова, изпълнителен директор на "Елана инвестмънт", член на БАКЕП

Фотограф: Капитал

- Приоритетна ос 2 "Предприемачество и капацитет за растеж на МСП"

Втората ос на ОПИК "Предприемачество и капацитет за растеж на МСП" е с най-голям бюджет от програмата и съответно с очаквания за най-съществен принос към постигането на нейните цели. Изпълнението на оста към 28 юни е следната:

През 2015 г. започна първа по програмата и най-очакваната от бизнеса процедура – "Подобряване на производствения капацитет". Тя беше с бюджет от 150 млн. евро и имаше наддоговаряне за 72 млн. евро. Наддоговарянето беше насочено изцяло към компаниите от нискотехнологични и средно нискотехнологични промишлени производства поради наблюдавания сериозен интерес и голям брой качествени проектни предложения с високи оценки, за които не достигна финансиране. Одобрението на допълнителния бюджет беше под условие в следващи процедури "Подобряване на производствения капацитет" приоритетно да бъдат финансирани проектни предложения в сектора на високотехнологични и средно високотехнологични промишлени производства.

През 2017 г. е планирана една от малкото процедури по програмата, насочена към новосъздадени фирми. Това е "Подкрепа за насърчаване на предприемачеството в области, свързани с европейски и регионални предизвикателства" с планиран бюджет от 34.373 млн. евро. Предвидена е за фирми с история до 3 финансови години. Очаква се схемата да осигурява до 90% от проекта като безвъзмездна финансова помощ, като се покриват инвестиционни и оперативни разходи.

За периода 2018-2020 г. ще има само една процедура. Това е повторение на "Подобряване на производствения капацитет", която следва да отвори с бюджет от 55 млн. евро.

Възможност за финансиране на компании от нискотехнологични и средно нискотехнологични промишлени производства ще има само ако останат спестени средства от изпълнението на договорите в рамките на предходната процедура в предприятията от тези сектори.

- Приоритетна ос 3 "Енергийна и ресурсна ефективност"

До момента по оста "Енергийна и ресурсна ефективност" са започнали две процедури. Едната е "Енергийна ефективност за малки и средни предприятия" с бюджет от 90 млн. евро. Другата е "Енергийна ефективност за големи предприятия" с бюджет от 50 млн. евро. Двете процедури са в процес на оценка и все още няма одобрени проекти, подписани договори и съответно реално изплатени средства към компании по тази ос от програмата.

През 2017 г. по тази ос е планирана процедура "Подкрепа за пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите", която следва да бъде с бюджет от 36.6 млн. евро. За нея все още няма достатъчно информация, освен че ще бъде предназначена за микро-, малки и средни предприятия от преработващата промишленост.

За периода 2018-2020 г. очакваме още една процедура - "Подкрепа за енергийна ефективност в МСП", с бюджет от около 90 млн. евро.

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП).
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите

Санкциите вече ще бъдат точно определен процент

31 юли 2019, 1965 прочитания

Малки компании могат да получат финансиране за трансграничното сътрудничество с Гърция Малки компании могат да получат финансиране за трансграничното сътрудничество с Гърция

В момента текат процедури за подаване на проекти по две мерки за повишаване конкурентоспособността на дружествата

3 юли 2019, 2154 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Кой спечели конкурса за стипендии на ARC Academy

Петимата финалисти ще получат 50% от стипендията за магистърската програма "Реклама и бранд мениджмънт"

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
Нов ред за командироване в чужбина

Какво трябва да знаят работодателите за влязлата в сила промяна от тази година

Арх. Борислав Игнатов: Всеки лев от данъците трябва да добавя качество на живота

Кандидатът за кмет на София на "Демократична България" пред "Капитал"

Обезлесяването в Бразилия: "Капитан Моторна резачка" срещу Амазонската гора

Бразилският президент Болсонаро отхвърля наложения му прякор, но при неговото управление загубата на дървесна покривка опасно се ускорява

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Кино: "Имало едно време в... Холивуд"

Тарантино с филмово густо за носталгията и нихилизма

Лаборатория на края на света

Българската база на Антарктида ще има нова сграда