Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
5 юли 2017, 11:51, 18435 прочитания

Възможности за еврофинансиране за бизнеса до 2020 г.

До края на периода остават само три нови процедури и три повторни приема на проекти по познати схеми

Теодора Овчарова | изпълнителен директор на "Елана инвестмънт"
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Програма "Иновации и конкурентоспособност" е една от най-добре представящите се с 16.5% разплатени средства към крайни получатели.
В средата на програмния период е време да маркираме оставащите възможности за безвъзмездно финансиране, на които бизнесът може да разчита до края на програмния период. Това ще даде шанс на тези, които не са погледнали към програмите като източник за финансиране на инвестициите си, да могат да се подготвят за оставащите малко възможности.

Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) е една от най-добре представящите се с 16.5% разплатени средства към крайни получатели, или около 410 млн. лв. към 28 юни 2017 г., по данни от ИСУН, информационната система за управление на европейските програми.


През последните две години и половина на разположение на бизнеса бяха общо 7 процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Интересът към всички процедури беше голям – в повечето от тях имаше наддоговаряне, като се подкрепиха голям брой качествени проекти, които иначе нямаше да имат възможност за финансиране. Това се вижда и от данните за договорени средства, които при процедурите за бизнеса, които са отваряни, варират от 96% до 135%.

"Иновации и конкурентоспособност" е най-добре работещата програма за българския бизнес. Интересът към грантовете в нея ще продължи, но бизнесът трябва да има предвид, че до края на 2020 г. остават само три нови процедури и три повторни приема на проекти по познати схеми.

Какви процедури да очакваме по ОПИК до 2020 г. на база на оставащия ресурс по отделните инвестиционни приоритети?- Приоритетна ос 1 "Технологично развитие и иновации"

До момента по тази ос са обявени две процедури за бизнеса. Едната е "Подкрепа за внедряване на иновации в предприятия" с основен бюджет 50 млн. евро и наддоговаряне от 1 млн. евро, а втората е "Подкрепа за разработване на иновации в стартиращи предприятия" - с основен бюджет 10 млн. евро и наддоговаряне от около 5.8 млн. евро.

За 2017 г. остава току-що започналата процедура "Разработване на продуктови и производствени иновации", която беше планирана за отваряне през май. Тя е предназначена за компании с минимум 3 години финансова история с бюджет 35 млн. евро. Грантът на проект може да достигне до "таван" от 1 млн. лв. Както при всички схеми за иновации, ще се подкрепят проекти от областите ИКТ и информатика; мехатроника и чисти технологии; индустрии за здравословен живот и биотехнологии; нови технологии в креативните и рекреативните индустрии.

Тази година е планирана и нова процедура - "Създаване и развитие на тематично фокусирани лаборатории", с бюджет от 5 млн. евро. На този етап за нея е ясно, че ще се финансират съществуващи средни и големи предприятия, като се покриват инвестиционни разходи за изграждане на нови или модернизация и разширяване на функциониращи лаборатории. Очаква се грантът да достига до 1.250 млн. лв. на проект.

За периода 2018-2020 г. по ос "Технологично развитие и иновации" може да се очакват две процедури. Едно "повторение" на "Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията", която е за микро-, малки, средни и големи предприятия. Тя е с бюджет около 50 млн. лв. Очаква се и още една схема - "Подкрепа за развитие на клъстери".
Теодора Овчарова, изпълнителен директор на "Елана инвестмънт", член на БАКЕП

Фотограф: Капитал

- Приоритетна ос 2 "Предприемачество и капацитет за растеж на МСП"

Втората ос на ОПИК "Предприемачество и капацитет за растеж на МСП" е с най-голям бюджет от програмата и съответно с очаквания за най-съществен принос към постигането на нейните цели. Изпълнението на оста към 28 юни е следната:

През 2015 г. започна първа по програмата и най-очакваната от бизнеса процедура – "Подобряване на производствения капацитет". Тя беше с бюджет от 150 млн. евро и имаше наддоговаряне за 72 млн. евро. Наддоговарянето беше насочено изцяло към компаниите от нискотехнологични и средно нискотехнологични промишлени производства поради наблюдавания сериозен интерес и голям брой качествени проектни предложения с високи оценки, за които не достигна финансиране. Одобрението на допълнителния бюджет беше под условие в следващи процедури "Подобряване на производствения капацитет" приоритетно да бъдат финансирани проектни предложения в сектора на високотехнологични и средно високотехнологични промишлени производства.

През 2017 г. е планирана една от малкото процедури по програмата, насочена към новосъздадени фирми. Това е "Подкрепа за насърчаване на предприемачеството в области, свързани с европейски и регионални предизвикателства" с планиран бюджет от 34.373 млн. евро. Предвидена е за фирми с история до 3 финансови години. Очаква се схемата да осигурява до 90% от проекта като безвъзмездна финансова помощ, като се покриват инвестиционни и оперативни разходи.

За периода 2018-2020 г. ще има само една процедура. Това е повторение на "Подобряване на производствения капацитет", която следва да отвори с бюджет от 55 млн. евро.

Възможност за финансиране на компании от нискотехнологични и средно нискотехнологични промишлени производства ще има само ако останат спестени средства от изпълнението на договорите в рамките на предходната процедура в предприятията от тези сектори.

- Приоритетна ос 3 "Енергийна и ресурсна ефективност"

До момента по оста "Енергийна и ресурсна ефективност" са започнали две процедури. Едната е "Енергийна ефективност за малки и средни предприятия" с бюджет от 90 млн. евро. Другата е "Енергийна ефективност за големи предприятия" с бюджет от 50 млн. евро. Двете процедури са в процес на оценка и все още няма одобрени проекти, подписани договори и съответно реално изплатени средства към компании по тази ос от програмата.

През 2017 г. по тази ос е планирана процедура "Подкрепа за пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите", която следва да бъде с бюджет от 36.6 млн. евро. За нея все още няма достатъчно информация, освен че ще бъде предназначена за микро-, малки и средни предприятия от преработващата промишленост.

За периода 2018-2020 г. очакваме още една процедура - "Подкрепа за енергийна ефективност в МСП", с бюджет от около 90 млн. евро.

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП).
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете

В момента тече мониторинговият период и стопаните трябва да са готови за проверки на проектите

28 авг 2019, 3075 прочитания

ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите

Санкциите вече ще бъдат точно определен процент

31 юли 2019, 3715 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
Нов ред за командироване в чужбина

Какво трябва да знаят работодателите за влязлата в сила промяна от тази година

Още от Капитал
Какво правят другите държави за бизнеса

Какви мерки са предприели правителствата на Гърция, Румъния, Северна Македония и Унгария, за да се справят с икономическото въздействие от разпространението на коронавируса

Ричард Грийвсън: Дълбока рецесия е най-вероятният сценарий за региона

Заместник-председателят на Виенския институт за международни икономически изследвания wiiw пред "Капитал"

Масови тестове или карантина без край

България не може да издържи повече от два месеца със спряла икономика, а разхлабване на мерките без масово тестване носи голям икономически и здравен риск

Ваксината срещу COVID-19: В надпревара с вируса

Пандемията вероятно ще е достигнала своя пик и ще върви към овладяване, преди ваксината да е налице, но това не я прави непотребна

Емисия "Добри новини"

За конструктивната журналистика и начините да намалим стреса от информационния поток

Голямото гледане 2

Отлични адаптации, талантлива актьорска игра, увлекателни сюжети и великолепно чувство за хумор – някои от сериалите, които си струва да изгледате (ако сте пропуснали)

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10