С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 10 юли 2017, 13:38, 25979 прочитания

Нов ред за командироване в чужбина

Какво трябва да знаят работодателите за влязлата в сила промяна от тази година

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Със Закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда и с Постановление №382 от 29.12.2016 г. за приемане на Наредба за условията и реда за командироване и изпращане на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги в националното ни законодателство бяха въведени изискванията на Директива 96/71/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно командироването на работници в рамките на предоставяне на услуги и Директива 2014/67/ЕС за осигуряване на изпълнението на Директива 96/71/ЕО и за изменение на Регламент (ЕС) №1024/2012 относно административно сътрудничество посредством Информационната система за вътрешния пазар.

С разпоредбата на новия чл. 121а от Кодекса на труда (КТ) в българското законодателство се регламентира "командироването и изпращането в рамките на предоставянето на услуги" в друга държава - членка на Европейския съюз, страна по споразумението за ЕИП или Конфедерация Швейцария, което е различно от командироването по чл. 121, ал. 1 от КТ. На основание чл. 121а, ал. 8 от КТ беше приета и "Наредба за условията и реда за командироване и изпращане на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги" (Наредба за командироването и изпращането).
Във връзка с тези нови разпоредби възникнаха много въпроси относно приложното поле на чл. 121а от КТ и новата Наредба за командироване и изпращане, както и как ще се отразят те в сферата на международния транспорт. Що се отнася до приложното им поле, необходимо е да се има предвид следното:


1. Командироване в рамките на предоставяне на услуги е налице, когато български работодател командирова работник или служител на територията на друга държава - членка на Европейския съюз, държава - страна по Споразумението за ЕИП, или на Конфедерация Швейцария:
а) за своя сметка и под свое ръководство въз основа на договор, сключен между работодателя и ползвателя на услугите;
б) в предприятие от същата група предприятия.

2. Изпращане е налице, когато регистрирано по българското законодателство предприятие, което осигурява временна работа, изпраща работник или служител в предприятие ползвател на територията на друга държава - членка на Европейския съюз, държава - страна по Споразумението за ЕИП, или на Конфедерация Швейцария.

3. Командироване или изпращане на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги може да се извърши само когато за целия период на командироването или на изпращането съществува трудово правоотношение между командирования или изпратения работник или служител и командироващото или изпращащото предприятие.4. Условие за прилагане на чл. 121а от КТ е наличието на трансграничен елемент при изпълнението на трудовото правоотношение. Това означава, че в зависимост от случая на командироване трябва да е изпълнено поне едно от условията:
а) работодателят да командирова работник или служител за предоставяне на услуги на лице, установено в друга държава членка
б) предприятието, което командирова работника или служителя, и приемащото предприятие от същата група предприятия да са установени в различни държави членки
в) предприятие, което осигурява временна работа, регистрирано по реда на Закона за насърчаване на заетостта в Агенцията по заетостта, изпраща работници или служители на работа в предприятие ползвател под негово ръководство и контрол на територията на друга държава членка.

Командироването в предприятие от същата група предприятия по смисъла на чл. 121а, ал. 1, т. 1, буква "б" от КТ е налице, когато работникът или служителят е командирован за полагане на труд срещу възнаграждение, който е включен в кръга на служебните му задължения в предприятие на територията на друга държава членка. В тази връзка следва да се има предвид разпоредбата на чл. 2, параграф 1 на Директива 96/71/ЕО, съгласно която "командирован работник" е работник, който за ограничен период извършва работа на територията на държава членка, различна от държавата членка, в която той обичайно работи". Поради това и в чл. 3, параграф 1 на Директива 96/71/ЕО е предвидено изискване при командироване да се осигурят ред и условия на работа, които са определени в държавата членка, в която се извършва работата.

Когато командироването на работник или служител в друга държава членка е с цел участие в конференция, обучение, семинар, работна/бизнес среща или друга дейност, при която не се полага труд срещу възнаграждение, извършваната по време на командировката дейност не е включена в кръга на служебните задължения на работника или служителя, определени в длъжностната му характеристика, се прилага до сега действащия ред за командироване.

Що се отнася до прилагане на чл. 121а от КТ и Наредбата за командироването и изпращането в сектора на международния автомобилен транспорт, следва да се има предвид, че новите разпоредби се прилагат спрямо превозвачите в три безспорни случая:
1. При извършване на каботажни превози
Условията на труд, които трябва да бъдат договорени между работодателя и командирования транспортен работник, в случай на каботажен превоз, не могат да бъдат по-неблагоприятни от минимално определените в държавата членка, в която се извършва вътрешният превоз. Съгласно §1, т. 15 от Закона за автомобилните превози "Каботажен превоз" е вътрешен автомобилен превоз, извършван от превозвач в страна, различна от тази, в която е регистриран.
2. При командироване в рамките на същата група предприятия
В случая работникът е командирован да полага труд в друго предприятие, което е от същата група и е установено на територията на друга държава членка. Условията на труд, които трябва да бъдат договорени между работодателя и командирования транспортен работник, са тези на държавата членка, в която е установено приемащото предприятие.

3. При изпращане на транспортен работник от предприятие, което осигурява временна работа, регистрирано по българското законодателство, в предприятие ползвател, което е установено на територията на друга държава членка. В трудовия договор на изпратения работник или служител не могат да бъдат уговаряни условия на труд, които са по-неблагоприятни от приложимите в държавата членка, където е установено предприятието ползвател.

Дейността на дружествата, които осъществяват международен транспорт, се характеризира с постоянна мобилност на техните работници и служители, които преминават през териториите на различни държави. Поради това е от значение превозвачите да се информират за прилагането на режима на командироването във всяка държава, където ще осъществяват транспортна услуга, с оглед избягването на санкции за нарушение на трудовото законодателство в нея. Информация за условията на труд във всяка държава може да бъде намерена на единния национален уебсайт на съответната държава или изискана от лицата за контакт, които са определени в нея.

Командироването на транспортни работници, които осъществяват международни превози, се осъществява по досега действащите разпоредби, по реда на чл. 121 от Кодекса на труда и НСКСЧ, освен ако не попада в посочените три случая.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

3 октомври 2019
Хотел Империал Пловдив

Годишен бизнес форум Industry 4.0


Къде е мястото на България в Индустрия 4.0 и европейската карта на автомобилните производители?
Запазете своето място на форума Industry 4.0, организиран от Капитал, за да почерпите от първа ръка от опита и знанието на глобалните и местни лидери: Daimler, Volvo Group, McKinsey & Company, Schneider Electric, Aurubis и други.

Основни теми на събитието:


 • Перспективите за развитие на индустриалния и автомобилния сектори в страната и региона
 • Бизнес стратегиите за прилагане на нови технологии като AI и 5G на водещи европейски производители
 • Умните решения за по-добро използване на ресурсите и кръгова икономика
 • Конкретните ангажименти на държавата и общините за развитие на индустриалния сектор

Годишен бизнес форум Industry 4.0 Запазете билет

Прочетете и това

Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете

В момента тече мониторинговият период и стопаните трябва да са готови за проверки на проектите

28 авг 2019, 1207 прочитания

ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите

Санкциите вече ще бъдат точно определен процент

31 юли 2019, 2226 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
Търговската тайна и въвеждането на европейската регламентация в България

Главната цел на новата регулация е да се защитят законните интереси на предприятията, свързани с капиталовложенията, направени за изследователска дейност и за разработване и придобиване на ноу-хау

Новият играч в медийната реклама

Connected е новият бранд, отделен от портфолиото на All Channels Communication Group

"Шпионският" скандал: 17 мига от есента

Разследването срещу лидера на Движение "Русофили" Николай Малинов изглежда повече като за предизборна вътрешнополитическа употреба, отколкото като реален шпионски скандал с Москва

Понижена или повишена е България в новата Еврокомисия

Мария Габриел ще отговаря за обширен ресор с огромен бюджет, но с малка политическа тежест

Училище в облака

Стратегията на 90-о СОУ привлича все повече ученици от съседни райони и училища с иновативните си методи

Софийската Индиана Джоунс

Какво остана под паважите: за Магдалина Станчева (1924–2014) и археологията на София през социализма

Разходка в Прага

Бира, трева и музеи. Из града, който "те сграбчва за реверите и не те пуска да си отидеш"