Данъчно третиране на продажбата на недвижими имоти

Кога физическо лице е длължно да се регистрира по ДДС и кога трябва да плати данък печалба

Данък печалба не се дължи, ако имотът е продаден 5 години след придобиването му
Данък печалба не се дължи, ако имотът е продаден 5 години след придобиването му
Данък печалба не се дължи, ако имотът е продаден 5 години след придобиването му    ©  Цветелина Белутова
Данък печалба не се дължи, ако имотът е продаден 5 години след придобиването му    ©  Цветелина Белутова

Физическо лице продава през ноември 2016 г. собствен апартамент за 100 000.00 лв. През май 2017 г. продава втори апартамент за 29 000.00 лв. Трябва ли да се регистрира по ЗДДС? Дължи ли данък по ЗДДФЛ?

Относно регистрацията по ЗДДС: Съгласно чл. 96, ал. 1 от ЗДДС на задължителна регистрация по общ ред подлежи всяко данъчно задължено лице с облагаем оборот в размер на и над 50 000 лв., реализиран за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия. Облагаемият оборот по смисъла на чл. 96, ал. 2 от закона включва сумите на данъчните основи на облагаемите доставки, извършени от лицата, включително тези, облагаеми с нулева данъчна ставка. Това означава, че за да формира облагаем оборот за целите на задължителната регистрация по ЗДДС при посочените обстоятелства, въпросното лице трябва да е ДЗЛ и да извършва облагаеми доставки. Решаващо за оценката дали в случая физическото лице е задължено да се регистрира по ЗДДС е това дали при посочените обстоятелства то извършва независима икономическа дейност.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  momchil365 avatar :-|
  momchil365

  Здравейте,
  не искам да съм критичен, но трябва да осветля лицата, които се сблъскват с този проблем.
  Относно регистрацията по ЗДДС. Ако сградите са стари /първо обитаване преди повече от 5 години/, то те се водят освободени доставки по силата на чл. 45, ал. 3 от ЗДДС. Следователно не се включват в облагаемия оборот. Също може да се погледне и чл. 96, ал. 3. Трябва да се прави разлика между сделки с нулева ставка, и освободени сделки по силата на ЗДДС.
  Относно ЗДДФЛ. Данъчният период е 1 календарна година, за разлика от ЗДДС, при който относно чл. 96 е за последните 12 месеца. Изводите са - за продажбата през 2016 година - изминали ли са 3 години от закупуването на апартамента, и съответно за продажбата през 2017 - същото тълкувание. Чл. 13, ал. 1, т1а.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал