С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
24 юли 2017, 14:39, 26340 прочитания

Как да определим авансовите си вноски за дължим корпоративен данък

Размерът им зависи от прогнозната данъчна печалба за текущата година

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
В разгара на лятото мнозина вероятно не се замислят за приключване на данъчната година, какви авансови вноски да внасят сега и колко корпоративен данък ще трябва да платят през 2018 г.?

Законът за корпоративното подоходно облагане дефинира правилата за определяне на авансовите вноски и корпоративния данък. Всички данъчно задължени лица, които облагат положителния резултат от своята стопанска дейност с корпоративен данък, следва да проверяват ежегодно дали са задължени да внасят авансови вноски, какви да бъдат и в какъв размер.


Авансовите вноски могат да бъдат месечни или тримесечни в зависимост от нетните приходи от продажби, реализирани през предходната година. Размерът им зависи от прогнозната данъчна печалба за текущата година, заявена от данъчно задълженото лице в годишна данъчна декларация. Оттук следва, че видът на авансовите вноски се определя от нетните приходи за предходната година, а пък размерът им - от прогнозния данъчен резултат за текущата година.

Месечни авансови вноски правят данъчно задължените лица, чиито нетни приходи от продажби от предходната година надхвърлят 3 000 000 лева, а всички останали данъчно задължени лица правят тримесечни авансови вноски.

Данъчно задължените лица, които са новообразувани (като вливане, сливане, разделяне и т.н.) и тези, чиито нетни приходи от продажби от предходната година са по-малко от 300 000 лева, не правят авансови вноски за корпоративния данък. Те могат да изберат да правят тримесечни авансови вноски, без да дължат лихва при неправилно определени тримесечни вноски.Месечните и тримесечните авансови вноски се определят по следния начин:
Месечна АВ = Прогнозната данъчна печалба за текущата година х 10% / 12

Тримесечна АВ = Прогнозната данъчна печалба за текущата година х 10% / 4

Определените по горните формули авансови вноски за текущата година се декларират с годишната данъчна декларация за предходната година. Новоучредените дружества в резултат на преобразуване декларират авансовите вноски със специална декларация в срока за извършване на първата авансова вноска след преобразуването.

Данъчно задължените лица могат да подават декларации за намаляване или увеличаване на авансовите вноски винаги когато смятат, че те ще се различават значително от дължимия годишен корпоративен данък. Така на практика целогодишно можем да контролираме и променяме авансовите си вноски в зависимост от реализираните положителни финансови резултати, като последната възможност за корекция в авансовите вноски е 15 декември на текущата година, защото това е срокът, в който трябва да се внесе последната месечна или тримесечна авансова вноска.

Сроковете за внасяне на авансовите вноски са следните:

Месечните авансови вноски се внасят, както следва:
- за месеците януари, февруари и март – до 15 април. Идеята е да бъде завършено годишното счетоводно приключване и подаването на годишната данъчна декларация за предходната година (до 31 март), в която се подава информация и за прогнозната данъчна печалба
- за месеците от април до декември – до 15 число на месеца, за който се отнасят.
Тримесечните авансови вноски се внасят, както следва:
- за първо и второ тримесечие – до 15 число на месеца, следващ тримесечието, за което се отнасят
- за третото тримесечие – до 15 декември
- за четвърто тримесечие – не се прави авансова вноска.

В случай че данъчно задълженото лице не е прогнозирало достатъчно коректно положителния си данъчен резултат, се дължи лихва в следните случаи:

- дължимият годишен корпоративен данък надвиши с над 20% сумата от определените месечни авансови вноски. В този случай лихва се дължи само върху сумата над превишението от 20%.

- 75% от дължимия годишен корпоративен данък надвиши с над 20% сумата от определените тримесечни авансови вноски. Тук законодателят е съобразил, че лицата правят 3, а не 4 авансови вноски, и се сравняват 75% от дължимия корпоративен данък. Тук отново в случай на превишение се облага сумата над превишението от 20%.

Лихвата върху това превишение се дължи за периода от 16 април до 31 декември на съответната година, а за новоучредено дружество - в резултат на преобразуване от датата следваща датата, на която изтича срока за извършване на първата тримесечна авансова вноска, до 31 декември.

В случай че данъчно задължено лице декларира промяна в авансовите си вноски към 15 декември на текущата година, с която промяна се доближи до реалния финансов резултат, без да се дължи лихва за некоректно прогнозиране, и лицето не успее да внесе тази последна авансова вноска в срок, то тогава лицето ще дължи лихва за забава за периода от 16 декември до плащането на авансовата вноска, но не по-късно от 31 декември, защото от 1 януари на следващата година започва срокът, в който се дължи корпоративният данък. Това означава, че е по-добре данъчно задължените лица да прогнозират коректно данъчния си финансов резултат и да извършат необходимите промени в авансовите си вноски, дори и да не успеят да ги внесат, защото ще се начисли законната лихва за период от половин месец, а не за осем месеца и половина при некоректно прогнозиране.

В тази таблица ще представим пример за коректното прогнозиране и внасяне на месечни авансови вноски
Вариант 1 Вариант 2
Реализирана данъчна печалба 21002500
Дължим КД 10% 210250
Направени месечни АВ 180180
Корп. данък за довнасяне 30 (210-180)70 (250-180)
Граница за сравнение 180+20%= 216180+20%= 216
Сравняваме 210<216250>216
Лихва 10%+ОЛП (16.04-31.12) нямавърху 34. (250-216)


През оставащите няколко месеца до 15 декември всички данъчно задължени лица биха могли да преизчислят данъчния си резултат към момента, като предвидят и евентуални съществени операции до края на годината, и ако се налага, да се направи корекция на заявените авансови вноски.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете

В момента тече мониторинговият период и стопаните трябва да са готови за проверки на проектите

28 авг 2019, 1937 прочитания

ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите

Санкциите вече ще бъдат точно определен процент

31 юли 2019, 2660 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
Наем и аренда на земеделска земя

Кои са възможните варианти за възмездно ползване на обработваеми площи

Още от Капитал
Фасулска работа

За 20 години Милко Младенов създаде една от най-разпознаваемите компании за варива в България "СуиКо"

Раждането на 5G в България

2020-а ще бъде годината на едни от най-големите търгове за честоти досега, даващи началото на изграждането на 5G мрежа

Пресъхналият Перник

Приблизително 60 хил. души ще бъдат засегнати от бъдещия воден режим в област Перник

Новата дългова криза на здравната каса

Институцията плаща със здравни вноски наказателни лихви и адвокатски хонорари

На източния фронт всичко е ново

Американският фотограф Едуард Серота, един от първите, които документират падането на комунистическата власт в Източна Европа

20 въпроса: Виктор Чучков-син

Новият му филм, екранизация по романа "18% сиво", излиза в края на януари

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10