С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
2 авг 2017, 12:03, 5314 прочитания

Еврофинансиране за развитие на горските територии

В началото на октомври се очаква да се обяви прием по три подмерки

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Елица Дякова е бизнес консултант в "Йотов Консулт", член на БАКЕП
За какво ще може да се подават проекти

- Предотвратяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития

- Възстановяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития

- Инвестиции в технологии за лесовъдство и в преработка, мобилизиране и търговията с горски продукти
Възможностите за развитие, които се предоставят на земеделските стопани, на преработвателните предприятия на селскостопански и горски продукти, на общините в селските райони правят интереса към Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. особено голям. Както през изминалия програмен период, така и през този подадените проектни предложения са с бюджет, надвишаващ в пъти определените финансови ресурси за съответния прием. Конкуренцията сред кандидатите е висока и само качествени проекти, получили по-голям брой точки съгласно критериите за оценка, могат да са по-сигурни, че инвестиционните им намерения ще бъдат одобрени.

Оценката на проектните предложения се извършва съгласно предварително определени критерии, различни за всяка отделна подмярка на програмата. Критериите могат да се разделят условно в три групи:


- отразяващи вида и начина на развитие на стопанството – стопанството се развива в т.нар. чувствителни сектори; кандидатът произвежда или преработва биологични продукти и др.

- отразяващи бъдещите инвестиционни намерения на кандидата – проектът ще доведе до осигуряване на устойчива заетост; в стопанството ще бъдат внедрени иновативни продукти или процеси; ще се допринесе за повишаване на енергийната ефективност; чрез проекта ще се залесят местни дървесни видове и др.

- отразяващи териториалното местоположение на инвестицията, предмет на проекта – проекти, които се изпълняват на територията на селски район; на територията на необлагодетелствани район или в "Натура 2000" зони; в район с ниска или висока степен на лесистост и др.Очакван прием на проекти

И докато първите два типа критерии оценяват развитието на кандидата в миналото и бъдещите му инвестиционни намерения, то третият тип критерии зависи единствено и само от географското разположение на предмета на инвестицията. Въпрос на решение и възможности на инвеститорите е да подобрят своята оценка по първите два типа критерии, докато оценката по третия тип не би могла да бъде повлияна от кандидата. Тя може обаче да бъде внимателно преценена и планирана, така че проектът да има по-високи шансове за одобрение и да се изберат онези територии от страната за място на инвестицията, които биха повиши неговата обща оценка.

В началото на октомври тази година се очаква да се обяви прием по три подмерки на мярка 8 "Инвестиции в развитите горски територии и подобряване жизнеспособността на горите" – "Предотвратяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития", "Възстановяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития" и "Инвестиции в технологии за лесовъдство и в преработка, мобилизиране и търговията с горски продукти". И трите подмерки ще обявят прием за пръв път през този програмен период и интересът към тях ще бъде очаквано висок. Все още не е ясен бюджетът по трите подмерки.

Какви дейности ще се финансират

По подмярка "Предотвратяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития" ще могат да кандидатстват собственици на горски територии – физически лица, еднолични търговци, юридически лица и местни поделения на вероизповеданията; общини – собственици или стопанисващи горски територии; държавни предприятия по смисъла на чл. 163, ал. 1 от Закона за горите; лесозащитни станции към Изпълнителната агенция по горите; регионални дирекции по горите; юридически лица, стопанисващи или управляващи горски територии.

Ще се финансират дейности по създаване, подобряване и поддръжка на противопожарна инфраструктура; изграждане или подобряване на хеликоптерни площадки, водоизточници, наблюдателни пунктове за борба с пожарите, горски пътища; закупуване на комуникационно оборудване и средства за наблюдение на горски пожари, вредители и болести и предотвратяване и ограничаване на разпространението на вредителите и болестите чрез закупуване на оборудване, средства и технологии за извършване на специализирани наблюдения. Териториалният критерий, който ще участва в оценката на проекти, е класифицирането на територията по степен на риск от горски пожари. За целите на оперативната програма Министерството на земеделието, храните и горите е възложило изготвяне на оценка и картографиране на риска от горски пожари на територията на страната.

С помощта на географските информационни системи (ГИС) лесно се демонстрира разликата в оценките за предходния и за настоящия програмен период и съществените промени в броя точки, които някои от общините получават за този териториален критерий.

По подмярка 8.4 "Възстановяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития" допустими ще бъдат същите кандидати, както по първата подмярка, с изключение на лесозащитните станции и регионалните дирекции по горите. Ще се финансират дейности по почистване на площи в пострадали гори и презалесяване на пострадалите гори. Териториалните критерии, които се вземат предвид за оценка, са риск от горски пожари, риск от ерозионни процеси и наклон на терена. За разлика от риска от горски пожари при критерий риск от ерозионни процеси няма изменения между стария и новия програмен период.

По подмярка 8.6 "Инвестиции в технологии за лесовъдство и в преработка, мобилизиране и търговията с горски продукти" допустими кандидати ще бъдат собственици на горски територии – физически и юридически лица, еднолични търговци, местни поделения на вероизповеданията, общини; микро, малки и средни предприятия; горски стопани доставчици на услуги. Ще се финансират дейности по изграждане на производствени помещения за първичната преработка на дървесина; закупуването на машини и оборудване за първична преработка на дървесината и за преработка на недървесни горски продукти; отгледни сечи и закупуване на специализирана горска техника и оборудване за сеч, извоз, товарене и транспорт на дървесина. Териториалният критерий за оценка тук е степента на лесистост на територията на общината.

Представянето на оценката в ГИС среда ясно показва, че с най-висока степен на лесистост се отличават общините, разположени в планините Родопи, Рила, Пирин, Стара планина, Средна гора, Странджа и някои по-малки планини в Югозападна България. Финансовата помощ по подмярката ще даде възможност на инвеститорите и собствениците на горски територии, основно в Рило-Родопската област на България, да изготвят и реализират успешни проекти, чрез които да поддържат и подобряват функциите на собствените си гори, а така също и да реализират инвестиционни намерения за първична преработка на дървесина и на недървесни горски продукти.

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП).
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 21 октомври.

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


 • Нови технологии и дигитализация
 • Тенденции в ритейл маркетинга
 • Клиентско поведение и преживяване
 • Устойчива и екологична търговия
 • Синергия между физическите и онлайн магазини
 • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете

В момента тече мониторинговият период и стопаните трябва да са готови за проверки на проектите

28 авг 2019, 1197 прочитания

ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите

Санкциите вече ще бъдат точно определен процент

31 юли 2019, 2221 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
Защо "детско" или "детски" не е претенция, нарушаваща хранителното право

Разликата между чистите рекламни текстовете и законово регулираните претенции при рекламата на храни е тънка

Новият играч в медийната реклама

Connected е новият бранд, отделен от портфолиото на All Channels Communication Group

Сметка за 600 милиона: обществените поръчки в края на мандата на Фандъкова

Дългосрочните поръчки за сметосъбиране, поддръжка и RDF бяха раздадени преди изборите и оставят следващия кмет с вързани ръце

Експериментът Бобов дол

В замрялото сърце на въгледобива е разрешено най-мащабното изгаряне на отпадъци на Ковачки

Как започва вносът на боклуци в България

Отпадъци за горене започват да се внасят в периода 2014 - 2016 г., като зад начинанието е бившият директор на "Лукойл България" Валентин Златев.

Изкуството, майна

Нощта на музеите и галериите се завръща в Пловдив (13-15 септември) със силно международно участие

Кино: "То: Част втора"

Сумата от всичките ни страхове по Стивън Кинг