С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
20 авг 2017, 14:05, 6652 прочитания

Запазихме ли търговските си тайни?

Голяма част от фирмите нямат ясна представа какви превантивни мерки трябва да предприемат, за да бъде информацията им правно защитена от антиконкурентни злоупотреби

Траян Таргов | Адвокатско дружество "Боянов и Ко"
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
ЕС прие директива за защитата на ноу-хау и търговска информация, която трябва да бъде въведена в националните законодателства до средата на 2018 г.
Търговските тайни са една от ценностите на днешната икономика на знанието, поради което са изложени на повишен риск. През 2016 г. Европейският съюз прие нова европейска рамка (Директива 2016/943) за защитата на ноу-хау и търговска информация, която следва да бъде въведена в националните законодателства, включително и в България до средата на 2018 г. Бизнесът отдавна изпитва нужда от ясна и цялостна регламентация в тази област. И докато това все още се очаква да стане, добре е да се знае какви най-необходими мерки за защита на търговските тайни могат и трябва да се предприемат в съответствие със сега действащата макар и непълна правна уредба.

Основен законодателен акт, който регламентира закрилата на търговските тайни към момента, е Законът за защита на конкуренцията. Там е установена обща забрана за осъществяване на нелоялна конкуренция под формата на недобросъвестно узнаване, използване или разгласяване на производствени или търговски тайни. Предприятията, нарушили забраната, подлежат на санкция до 10% от оборота им за предходната година, а оказалите съдействие физическите лица – на глоба до 50 хил. лв., които се налагат от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).


Бившите служители или съдружници са обичайните заподозрени при злоупотреба с търговски тайни

Практиката показва, че злоупотреби с търговски тайни обичайно се извършват от лица, които са имали достъп до чувствителна вътрешна информация. Възползвайки се от чуждите търговски тайни, те успяват да извлекат нелоялни ползи за конкурентни предприятия.

През 2011 г. например българско предприятие, специализирано в посредничеството при наемане на морски екипажи, назначава на работа трима технически сътрудници. Сътрудниците разполагат с достъп до базите данни с партньорите и клиентите, както и до фирмените документи. През следващата година те са освободени от работа. Не след дълго предприятието започва да получава сигнали, че бившите сътрудници се опитват да привлекат негови клиенти и партньори към новоучредено от тях дружество, като ги убеждават, че част от бизнеса е прехвърлена към тях. За целта те използват базите данни и документите на бившия си работодател. Тъй като предприятието превантивно е взело необходимите мерки за запазване на търговските си тайни, КЗК признава правото му на защита, нарежда да бъдат преустановени нелоялните действия и санкционира виновните лица.Голяма част от фирмите обаче нямат ясна представа какви превантивни мерки трябва да предприемат, за да бъде информацията им правно защитена от антиконкурентни злоупотреби.

Заблудата, че общите клаузи за конфиденциалност осигуряват достатъчна защита

Често единствената мярка за опазване на вътрешни тайни е включването в трудовите договори и договорите с подизпълнители на обща клауза за конфиденциалност на всяка една информация, узната във връзка с тяхното изпълнение. Такива общи задължения обаче не са достатъчно средство за защита срещу антиконкурентни злоупотреби. От друга страна, заради общата им формулировка те лесно могат да създадат фалшиво чувство за сигурност у бизнеса.

Наложително е да се предприемат специални мерки за запазване на производствените и търговски тайни

Тайната е такава стопанска информация, за която в защита на собствения си търговски интерес предприятието е направило нужното да не бъде узната от друг. Търговските тайни подлежат на правна закрила срещу нелоялна конкуренция само ако са взети необходимите мерки за тяхната защита.

На първо място, необходимо е предприятието да определи конкретно коя негова търговска или производствена информация следва да бъде третирана като тайна, забранявайки неправомерното ѝ използване или разгласяване. Освен това трябва да се установи ограничителен режим за достъп и използване на информацията, попадаща в тази категория. Обикновено се прилага принципът за "необходимост да се знае" (need-to-know), за да се ограничи кръгът от лица с право на достъп. Тъй като изпълнението на тези изисквания трябва да може да се докаже, управителният орган на предприятието трябва да утвърди решение или друг акт, с който изрично да определи информацията, която представлява тайна, правилата за достъп и използване, както и лицата с право на достъп. Този акт трябва да бъде доведен до знанието на лицата, на които е вменено задължението за конфиденциалност.

Предприятията трябва да предприемат превантивни мерки за опазване на търговските си тайни, които условно могат да се разделят на технически, правни и охранителни мерки за защита.

Технически мерки

Информационните технологии и системи често се използват за съхранение на производствени или търговски тайни. Някои от най-често ползваните мерки са: предоставянето на индивидуално потребителско име и парола за достъп; установяването на различни права (нива) на достъп; ограничаване на възможността за копиране и принтиране на документи, съдържащи производствени или търговски тайни; криптиране на устройства и съдържание.

Правни мерки

Мерките за правна защита са свързани главно с предвиждането на задължения за конфиденциалност и санкции за тяхното нарушение чрез: клаузи или декларации за конфиденциалност; споразумения за неразкриване на информация (NDA); забрани за извършване на конкурентна дейност; неустойки и дисциплинарни санкции за извършени нарушение и други.

Охранителни мерки

Мерките по физическа охрана са от съществено значение за осигуряване необходимата защита на конфиденциалната информация. Те могат да включват контрол на достъпа до сградата, в която се съхраняват търговските тайни; съхраняване на документи в сейф; ползване на видеонаблюдение и СОТ.

Само когато са взели адекватни според случая мерки за защита на техните производствени и търговски тайни, предприятията могат да разчитат да получат предвидената в действащото българско законодателство правна закрила.

Статията отразява становището на автора по въпросите по принцип и не представлява правен съвет по конкретен случай.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете

В момента тече мониторинговият период и стопаните трябва да са готови за проверки на проектите

28 авг 2019, 1851 прочитания

ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите

Санкциите вече ще бъдат точно определен процент

31 юли 2019, 2635 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
Осигуряване на самоосигуряващо се лице

Какво се случва, когато собственик на фирма работи на трудов договор в друго дружество

Още от Капитал
Фасулска работа

За 20 години Милко Младенов създаде една от най-разпознаваемите компании за варива в България "СуиКо"

Раждането на 5G в България

2020-а ще бъде годината на едни от най-големите търгове за честоти досега, даващи началото на изграждането на 5G мрежа

Пресъхналият Перник

Приблизително 60 хил. души ще бъдат засегнати от бъдещия воден режим в област Перник

След Гешев 2.0, Цацаров 2.0 - радостта е двойна

Властта лъже Европа и гражданите, че ще въведе контрол над всесилния главен прокурор. Прави обратното

20 въпроса: Силвия Великова

Казва, че не знае какво е рутина. И това личи от факта, че толкова години тя не е загубила хъса да задава въпроси

Канадска вълна

Писателят Дени Терио за работния си процес и защо Канада е страна на "две самотности"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10