Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
28 авг 2017, 14:25, 15037 прочитания

Как се третират подобренията на актив по Закона за ДДС

При възмездно извършване на услугата то е по общия ред

доц. д-р Али ВЕЙСЕЛ | Български законник
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
В параграф 1, т. 32 от Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) има определение за подобрение: "Подобрение е дейността по извършването на последващи разходи, свързани с отделен актив, които водят до икономическа изгода над тази от първоначално оценената стандартна ефективност на този актив. Създаването на нов актив от държател/ползвател на наетия или предоставен за ползване актив се приравнява на подобрение."

Третирането на подобрението по ЗДДС може да се различава според това дали то:


1. представлява възмездно извършване на услуга по подобрение на нает актив
2. е възмездно извършване на услуга срещу прихващане на наем
3. е безвъзмездно извършване на услуга.

При възмездно извършване на услуга по подобрение на нает актив данъчното третиране е по общия ред. Данъчната основа се определя съгласно чл. 26 от ЗДДС. При възмездно извършване на услуга срещу прихващане на наем (бартер) се прилага чл. 130 от ЗДДС: "Когато е налице доставка, по която възнаграждението (изцяло или частично) е определено в стоки или услуги, приема се, че са налице две насрещни доставки, като всеки от доставчиците се смята за продавач на това, което дава, и за купувач на това, което получава."

При бартерКогато е налице бартер, доставката с по-ранна дата на възникване на данъчно събитие се смята за авансово плащане (цялостно или частично) по втората доставка (чл. 130, ал. 3 от ЗДДС).

Съгласно чл. 25, ал. 4 от ЗДДС при доставка с периодично или непрекъснато изпълнение, каквато е отдаването под наем, всеки период, за който е уговорено плащане, се смята за отделна доставка и данъчното събитие за нея възниква на датата, на която плащането е станало дължимо. Тази разпоредба не се прилага при доставки с непрекъснато изпълнение с продължителност за период, по-дълъг от една година, за които не е налице дължимост за плащане за период, по-дълъг от една година.

За такива доставки се счита, че данъчното събитие настъпва в края на всяка календарна година, като за календарната година на прекратяване на доставките данъчното събитие настъпва на датата на прекратяване на доставките (чл. 25, ал. 5 от ЗДДС). Данъчното събитие на подобрението се определя по чл. 25, ал. 2 от ЗДДС – на датата, на която собствеността върху стоката е прехвърлена или услугата е извършена.

Така може да се заключи, че доставката по отдаването под наем е с по-ранна дата на възникване на данъчното събитие и се смята за авансово плащане по доставката на подобрението. Съгласно тези изисквания следва да се издават фактурите.

Определяне на данъчната основа

Към датата на завършване на подобрението наемателят трябва да определи данъчната основа съгласно чл. 26, ал. 7 от ЗДДС: "Когато възнаграждението е определено изцяло или частично в стоки или услуги, без страните да са му придали парично изражение, данъчната основа на всяка от доставките към датата на възникване на данъчното събитие е данъчната основа при придобиването или себестойността на предоставената стока, а в случаите на внос - на данъчната основа при вноса или на направените преки разходи за извършване на предоставената услуга. Когато данъчната основа не може да се определи по този ред, данъчната основа е пазарната цена."

Когато подобрението представлява безвъзмездно извършване на услуга, трябва да се има предвид нормата на чл. 9, ал. 3, т. 3 от ЗДДС – за възмездна доставка на услуга се смята и безвъзмездното извършване на услуга от държател/ползвател за подобрение на нает или предоставен за ползване актив. Тук данъчното събитие е на датата на фактическото връщане на актива с подобрението от държател/ползвател при прекратяване на договора за наем или преустановяване ползването на актива, когато подобрението не е предвидено като условие и/или задължение по договора (чл. 25, ал. 3, т. 6 от ЗДДС).

Данъчната основа на тази доставка е сумата от направените преки разходи за извършването им, намалена с разходи за изхабяване предвид обичайния икономически живот на подобрението, а ако не може да се установи сумата на преките разходи, данъчната основа е пазарната цена (чл. 27, ал. 2 от ЗДДС). Начисляването на данъка се извършва съгласно протокол по чл. 117, ал. 1, т. 3 от ЗДДС.

От анализа на горните разпоредби според нас става ясно, че не трябва да се коригира ползваният данъчен кредит при прекратяване на договор за наем, а да се начислява ДДС съгласно на една от посочените три опции.

Съгласно чл. 26, т. 3 от Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) не се признават за данъчни цели счетоводните разходи за начислен данък или ползван данъчен кредит по реда на ЗДДС, когато разходът от стопанската операция, с която е свързан данъкът върху добавената стойност, не е признат за данъчни цели.

Ако при предсрочно прекратяване на договора за наем възникнат счетоводни разходи от отписването на балансовата стойност на подобрението, което остава за наемодателя, тези разходи се третират като дарение по ЗКПО. Според чл. 26, т. 7 от този закон не се признават за данъчни цели разходите за дарения извън посочените в чл. 31 от закона.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете

В момента тече мониторинговият период и стопаните трябва да са готови за проверки на проектите

28 авг 2019, 3586 прочитания

ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите

Санкциите вече ще бъдат точно определен процент

31 юли 2019, 4271 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
Еврофинансиране за ефективно използване на ресурсите

Безвъзмездната финансова помощ варира от 200 хил. до 1.5 млн. лв.

Още от Капитал
Наемопад при софийски жилища

Свитото търсене сваля офертните цени. При предоговаряне се стига до 20 - 30% отстъпка за период между един и три месеца

Ресторанти на корона диета

След нокдауна, който вирусът нанесе на заведенията, възстановяването ще е бавно и трудно, бизнес моделите ще се променят още, а доставките ще играят все по-важна роля

Борсово V-ъзстановяване

След резкия спад дойде и бърз ръст на индексите, но те все още са под историческите си върхове от февруари

Общини на ръба на фалита

Над 210 млн. лв. по-малко приходи са събрали общините през първите четири месеца на тази година спрямо 2019-а

СССР: една одисея в Космоса

Книга събира най-добрия руски графичен дизайн от годините на студената война

Опит за летене

Русана Бърдарска, авторката на романа "Опитът", съчетава работата си в Европейската комисия с творческа дейност

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10