С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
30 авг 2017, 10:49, 5579 прочитания

Еврофинансиране за ефективно използване на ресурсите

Безвъзмездната финансова помощ варира от 200 хил. до 1.5 млн. лв.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Авторът Деница Николова е управляващ партньор в консултантска компания "ИЮ консулт"
Проектите трябва да са от преработващата промишленост.
Европейската комисия публикува през декември 2015 г. План за действие за налагане на кръгова икономика, поставяйки я на централно място за въвеждането на политика за устойчиво развитие. Кръговата икономика се стреми към ниско въздействие върху околната среда чрез ограничаване на количеството отпадъци и прекомерната употреба на ресурси, като превръща стоките след тяхната употреба в ресурси за други чрез повторна употреба, вторично производство, рециклиране и други практики.

Целта на ЕС е до 2030 г. да намали под 10% депонирането, а отпадъците да се превърнат в ресурс чрез висококачествено рециклиране. В тази връзка българската икономика е на последно място по производителност на ресурсите. Високите нива на разходване на природни суровини в производството и ниската степен на екологосъобразност на предприятията се дължат на остарели технологии и ограничен достъп до нови системи и модели за производство. За постигане на поставените оптимистични цели в това направление българските предприятия трябва да се възползват оптимално от наличните инструменти за подкрепа и да прилагат по-активно научните изследвания и иновации с такава насоченост.


Такава възможност предоставя оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014 - 2020 чрез публикуваната за обществено обсъждане процедура "Подкрепа за пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите". Целта на процедурата е повишаване на ресурсната ефективност на предприятията чрез прилагане на нови решения, техники и методи.

Кой може да кандидатства за подкрепа

Кандидатите трябва да са микро-, малки и средни предприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия (МСП) с минимум три приключени финансови години (2014, 2015 и 2016 г.). Кандидатите трябва да развиват дейност, както и проектът да попада в сектор C "Преработваща промишленост" съгласно КИД-2008.Предприятието кандидат може да участва самостоятелно или в партньорство с МСП, като в рамките на един проект е допустимо да има само един партньор. Партньорите също трябва да са микро-, малки и средни предприятия и икономическата дейност, за която кандидатстват, да попада в сектор C "Преработваща промишленост" или да е в сектор "Събиране, отвеждане и пречистване на отпадъчни води", "Събиране и обезвреждане на отпадъци; рециклиране на материали" или "Доставяне на води; канализационни услуги; управление на отпадъци и възстановяване". Допустими за партньорство са проекти, които представляват промишлена симбиоза - сътрудничество между две компании, при което отпадъкът или страничните продукти на едната представляват суровина за производството на другата.

Размер на помощта

Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за проект е 200 хил. лв.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ е в зависимост от категорията на предприятието кандидат и е:

- Микропредприятия: 750 хил. лв.
- Mалки предприятия: 1 млн. лв.
- Средни предприятия: 1.5 млн. лв.

По процедурата има три елемента с различни допустими дейности и условия за финансиране като интензитет и размер на помощта.

Елемент А "Внедряване"

Кандидатите могат да избират между един от два режима на подпомагане:

- В режим "Регионална инвестиционна помощ" максималният интензитет на безвъзмездна финансова помощ за кандидата е в зависимост от категорията и мястото на изпълнение на проекта. Максималният интензитет на помощта за дейности извън Югозападния район на планиране (NUTS2) е 70% за микро- и малки предприятия и 60% за средни. Предприятията от Югозападния район могат да получат с 25% по-нисък интензитет на подпомагане в зависимост от категорията си, съответно 45% за микро- и малки и 35% за средни предприятия. Мястото на изпълнение на проекта е мястото на физическото извършване на инвестицията.

- В режим "Минимална помощ" максималният интензитет на помощта е 70% за всички кандидати.

Елемент Б "Консултантски услуги"

Максималният интензитет на подпомагане е 50% за всички кандидати.

Елемент В "Други инвестиции, услуги и мултиплициране на резултатите"

Максималният интензитет на помощта е 70% за всички кандидати при приложим режим de minimis.

Какво ще се финансира

Проектите трябва да са насочени към внедряването на технологични решения и методи, пилотни за България, които представляват продуктова или производствена иновация и водят до подобряване на ресурсната ефективност на предприятието. Всички проекти следва да се основават на извършен технологичен одит, изготвен за целите на процедурата, който да съдържа данни и мерки за съществуващото и, ако е приложимо, новото производство.

Всички проекти трябва да включват задължително дейности по елемент А "Внедряване" и дейности за мултиплициране на резултатите по елемент В "Други инвестиции, услуги и мултиплициране на резултатите".

По елемент А "Внедряване" е допустимо проектите да включват инвестиции за:

1. Внедряване на технологични и ИКТ решения и методи за оптимизиране на производствените процеси и намаляване на използваните суровини, използване на алтернативни суровини и/или намаляване на образуваните отпадъци в съществуващо производство.

2. Внедряване на съвременни технологии, които позволяват повторна употреба на произвеждания продукт, многократната му употреба или удължаване времето му на употреба.

3. Внедряване на съвременни технологии, които предотвратяване образуването на отпадъци в съществуващо производство или позволяват рециклиране на отпадъците, получени при производството; рециклиране на произвеждания продукт след употребата му; разглобяване на произвеждания продукт след неговата употреба с оглед улесняване на рециклирането или оползотворяване на отпадъците от продукта.

4. Внедряване на съвременни технологии за влагане на отпадъците като суровина в съществуващо производство или използването им за производството на друг продукт.

5. Внедряване на иновационни производствени материали и повишаване използването на рециклируеми материали в съществуващо производство.

По елемент Б "Консултантски услуги" се финансират само консултантски услуги от инженерно-технически характер за кандидата в подкрепа на дейностите по елемент А "Внедряване".

По елемент В "Други инвестиции, услуги и мултиплициране на резултатите" ще се подпомагат дейности за:

1. Въвеждане на оборотни цикли за използване на водите в производствените процеси или други дейности, свързани с пречистване на отпадъчните води.

2. Изготвяне на технологичен одит на проекта за целите на процедурата.

3. Организиране и провеждане на събития за мултиплициране на резултатите от проекта - пресконференции, кръгли маси и др.

4. Публикации в традиционни и дигитални медии за мултиплициране на резултатите от проекта.

5. Визуализация на проекта.

6. Одит на проекта.

7. Извършване на измервания на показателите за емисии от акредитирани лаборатории.

Срокът за изпълнение на проектите ще е 20 месеца. В момента документацията по процедурата е публикувана за коментари и препоръки на страницата на управляващия орган http://opic.bg. Срокът за подаване на проекти се очаква да е три месеца след официално обявяване на процедурата.

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП).
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Ранна регистрация до 02.09.2019 г.

Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


 • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
 • Джои Прайс, Jumpstart
 • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите

Санкциите вече ще бъдат точно определен процент

31 юли 2019, 1986 прочитания

Малки компании могат да получат финансиране за трансграничното сътрудничество с Гърция Малки компании могат да получат финансиране за трансграничното сътрудничество с Гърция

В момента текат процедури за подаване на проекти по две мерки за повишаване конкурентоспособността на дружествата

3 юли 2019, 2178 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Кой спечели конкурса за стипендии на ARC Academy

Петимата финалисти ще получат 50% от стипендията за магистърската програма "Реклама и бранд мениджмънт"

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
Биоцидните продукти "под ударите" на КЗК

Кога търговците нарушават конкуренцията

Сметищата на гнева в Русия

Боклукът се превръща в политически проблем, който канализира недоволството и обединява различни групи около една кауза

Лаборатория на края на света

Българската база на Антарктида ще има нова сграда

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Кино: "Имало едно време в... Холивуд"

Тарантино с филмово густо за носталгията и нихилизма

БАЗА данни

Какво показва годишната изложба в СГХГ на номинираните за наградата за съвременно изкуство БАЗА